Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Μικρόσωμος αλλά άγριος ο νέος δεινόσαυρος που ανακαλύφθηκε

Οι παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν ένα νέο είδος μικρόσωμου αλλά άγριου δεινόσαυρου, που έζησε πριν από περίπου 230 εκατ. χρόνια, στην ύστερη Τριασική περίοδο. Πρόκειται για έναν από τους παλαιότερους δεινόσαυρους που έχουν ποτέ βρεθεί. Οι δεινόσαυροι κυριάρχησαν στον πλανήτη μας επί πολλές δεκάδες εκατομμύρια χρόνια.
Ο νέος σαρκοφάγος δεινόσαυρος, που ονομάστηκε επιστημονικά Eodromaeus ("δρομέας της αυγής"), είχε μήκος περίπου 1,3 μέτρα, βάρος πέντε έως επτά κιλά, μακρύ λαιμό, μακριά μυτερά νύχια, ουρά, πόδια γρήγορου αιλουροειδούς, μεγάλα σαγόνια και κοφτερά δόντια.
Η ανακάλυψη του σχεδόν πλήρους απολιθώματος, που έγινε στη βορειοδυτική Αργεντινή από ερευνητές, με επικεφαλής τον παλαιοντολόγο Πολ Σερένο του πανεπιστημίου του Σικάγο και τον Ρικάρδο Μαρτίνεθ του Εθνικού Πανεπιστημίου Σαν Χουάν της Αργεντινής, παρουσιάστηκε στο περιοδικό Science, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, το BBC, τους New York Times και το περιοδικό Nature.
Με βάση την ανατομία του, που δείχνει ένα πλάσμα ικανό να κυνηγά και να ξεσκίζει τη λεία του, οι ερευνητές πιστεύουν ότι αποτελεί πρώιμο πρόγονο της ομάδας των σαρκοβόρων δεινοσαύρων (θηρόποδα), η οποία περιλαμβάνει και τον τρομερό "Τυραννόσαυρο" (T. Rex), πιθανότατα την πιο φονική βιολογική "μηχανή" που έχει περάσει από τη Γη.
Ο Eudromeaus μοιάζει στο μέγεθος και στην ανατομία μ’ έναν άλλο δεινόσαυρο, τον φυτοφάγο Eoraptor, που επίσης έχει ανακαλυφθεί στην Αργεντινή και ο οποίος θεωρείται πρόγονος μιας άλλης ομάδας δεινοσαύρων (τα σαυρόποδα), από τα οποία ξεπήδησαν και οι φυτοφάγοι τεράστιοι δεινόσαυροι με τον μακρύ λαιμό, που κινούνταν στα τέσσερα πόδια. Και οι δύο πρόγονοι των δεινοσαύρων, που τότε ακόμα δεν ήταν κυρίαρχο είδος, έτρεχαν στα δύο τους πόδια και έζησαν περίπου την ίδια εποχή, οδηγώντας τους επιστήμονες στην θεωρία ότι ο κοινός πρόγονος όλων των δεινόσαυρων - ο οποίος πρέπει να έζησε λίγο πριν - θα ήταν ένα μικρό πλάσμα λίγο μεγαλύτερο από το ένα μέτρο σε μήκος.

Σκότωσαν αρκούδα και λύκο

Δύο μεγάλα προστατευόμενα ζώα της άγριας πανίδας που σκοτώθηκαν από ανθρώπινο χέρι, βρέθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Βόρεια Ελλάδα. Η Ομάδα Αμεσης Επέμβασης του «Αρκτούρου» κλήθηκε να επέμβει στα Γρεβενά, όπου βρέθηκε σκοτωμένη και πρόχειρα θαμμένη μια αρκούδα, και στον Εβρο, όπου θανατώθηκε από πυροβολισμό ένας λύκος. Το κουφάρι της αρκούδας βρέθηκε στους πρόποδες του όρους Καμβούνια ενώ ο λύκος θανατώθηκε έξω από το χωριό Μεταξάδες.

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

«Αϋπνη» αρκούδα ψάχνει να βρει τροφή σε οικισμό

Υπάλληλοι του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Αγίου Δημητρίου και κάτοικοι δεν πίστευαν στα μάτια τους βλέποντας τη μεγαλόσωμη αρσενική αρκούδα σε απόσταση  αναπνοής  από τους οικισμούς
Υπάλληλοι του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Αγίου Δημητρίου και κάτοικοι δεν πίστευαν στα μάτια τους βλέποντας τη μεγαλόσωμη αρσενική αρκούδα σε απόσταση "αναπνοής" από τους οικισμούς

Ο ήπιος χειμώνας κρατά ξύπνιες τις αρκούδες και αυτές αναγκάζονται να κατεβαίνουν στις πεδιάδες της Δυτικής Μακεδονίας, αναζητώντας τροφή. Υπάλληλοι του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Αγίου Δημητρίου της ΔΕΗ και κάτοικοι των χωριών Αγιος Δημήτριος, Ακρινή και Ρυάκιο δεν πίστευαν στα μάτια τους βλέποντας μια μεγαλόσωμη αρσενική αρκούδα να «κόβει» βόλτες στον κάμπο, σε απόσταση «αναπνοής» από τους οικισμούς. Από κατοίκους κλήθηκε η περιβαλλοντική οργάνωση «Αρκτούρος», η οποία έσπευσε στην περιοχή και έβαλε σε εφαρμογή επιχείρηση για την ασφαλή επιστροφή του ζώου στον βιότοπό του, στον ορεινό όγκο του Βερμίου. «Ηταν μια εξαιρετικά δύσκολη επιχείρηση, λόγω της παρουσίας του κόσμου που φόβισε το ζώο. Με την πολύτιμη συνδρομή της αστυνομίας, στέφθηκε με επιτυχία», είπε στο «Εθνος» ο υπεύθυνος δράσεων του «Αρκτούρου», Λ. Γεωργιάδης. Ο ίδιος απέδωσε την παρουσία της αρκούδας στην πεδιάδα σε δύο λόγους. «Ο ήπιος χειμώνας δεν επέτρεψε στις αρκούδες να κοιμηθούν ή κοιμήθηκαν πολύ λίγο, τον Δεκέμβριο. Η αποχή από τον χειμέριο ύπνο κρατά το ζώο σε κινητικότητα, αυξάνει τις ενεργειακές του απαιτήσεις και το κάνει να πεινάει περισσότερο. Αυτό τα οδηγεί στις πεδινές περιοχές για αναζήτηση τροφής», εξήγησε.

Λαθροθήρες σκοτώνουν υδρόβια πτηνά

Λαθροθήρες σκοτώνουν υδρόβια πτηνά

Σήμα κινδύνου για τα υδρόβια πουλιά του Αμβρακικού Κόλπου εκπέμπει ο Φορέας Διαχείρισης.
Το τελευταίο διάστημα και ειδικά τα Σαββατοκύριακα αποδεκατίζονται εκατοντάδες πουλιά του υδροβιότοπου από ομάδα οργανωμένων λαθροθήρων οι οποίοι χρησιμοποιούν μηχανοκίνητα μέσα και κρύβονται ανάμεσα στην πυκνή βλάστηση καταφέρνοντας να μη γίνονται αντιληπτοί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο θανατώθηκαν περισσότερα από 2.000 υδρόβια πτηνά, κυρίως πάπιες και φαλαρίδες, τα οποία και πωλούνται σε ταβέρνες της περιοχής.
Οπως καταγγέλλει η Ορνιθολογική εταιρεία, αλλά και οι αλιείς της περιοχής, από τις αρχές του έτους η παρουσία των λαθροθήρων έχει δημιουργήσει όχληση και στους αργυροπελεκάνους με αποτέλεσμα να υπάρχουν άδειες φωλιές, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την αναπαραγωγή τους. «Οι επτά φύλακες δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να καλύψουν όλη την έκταση στην οποία δρουν οι λαθροθήρες», τονίζει ο συντονιστής του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού κ. Μπαρέλος.

Ανακαλύφθηκε θηλυκός Πτερόσαυρος με το αυγό του

Ένας απολιθωμένος πτερόσαυρος, που ζούσε πριν από 160 εκατομμύρια χρόνια, μαζί με το καλά διατηρημένο αυγό του, ανακαλύφθηκε στην Κίνα, προσφέροντας σημαντικές πληροφορίες στους παλαιοντολόγους.
Το αυγό υποδεικνύει ότι το αρχαίο αυτό ιπτάμενο ερπετό ήταν θηλυκό, επιτρέποντας στους επιστήμονες να αντιληφθούν τις διαφορές μεταξύ των δύο φύλων του πτερόσαυρου για πρώτη φορά. Μία από αυτές τις διαφορές είναι ότι μόνο τα αρσενικά είχαν στο κεφάλι τους πολύχρωμο λοφίο, προκειμένου με αυτό να προσελκύουν ερωτικά τα θηλυκά.
Ο παλαιοντολόγος – βιολόγος, David Unwin του Πανεπιστημίου του Leicester, που συμμετείχε στην έρευνα δήλωσε στο BBC ότι η ανακάλυψη ήταν εκπληκτική: "Αν κάποιος μου έλεγε πριν μερικά χρόνια ότι θα κάναμε μια τέτοια ανακάλυψη, θα γελούσα και θα του έλεγα «ναι, καλά. Ίσως σε μερικά εκατομμύρια χρόνια», καθώς αυτού του είδους τα πράγματα είναι εξαιρετικά σπάνια".
Οι πτερόσαυροι, γνωστοί και ως πτεροδάκτυλοι, ζούσαν στην Μεσοζωική Εποχή, πριν από 65 - 220 εκατομμύρια χρόνια. Παρόλο που ζούσαν μαζί με τους δεινοσαύρους, δεν ανήκουν στο είδος αυτό αλλά στα ιπτάμενα ερπετά.
Το συγκεκριμένο θηλυκό βρέθηκε από τον Junchang Lü και τους συναδέλφους τους στην επαρχία Liaoning της Κίνας. Ανήκει στο γένος Δαρβινόπτερος αλλά ονομάστηκε "Mrs T" (Κυρία Τ) από την ερευνητική ομάδα.
Η κατάσταση του αυγού υποδεικνύει ότι η Mrs T ήταν ετοιμόγεννη, όταν πέθανε. Κατά πάσα πιθανότητα είχε κάποιο ατύχημα, καθώς ο αριστερός της πήχης είναι σπασμένος. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ίσως να έπεσε κατά τη διάρκεια κάποιας καταιγίδας ή ηφαιστειακής έκρηξης και βυθίστηκε σε κάποια λίμνη, όπου διατηρήθηκε στα ιζήματά της.
“Το πιο σημαντικό πράγμα είναι ότι έχει αρκετά μεγάλη λεκάνη συγκριτικά με άλλους πτερόσαυρους της οικογένειας, Δαρβινόπτερος”, δήλωσε ο Unwin, επισημαίνοντας ότι αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι ήταν έτοιμη να γεννήσει.