Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Λιώνει η Αρκτική

Η δεύτερη μεγαλύτερη μείωση της επιφάνειας των πάγων της Αρκτικής από το 1979 καταγράφηκε το φετινό καλοκαίρι, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Εθνικό Αμερικανικό Κέντρο Μετρήσεων του Χιονιού και του Πάγου (NSIDC), βάσει νέων μετρήσεων που έγιναν από δορυφόρους.
Τα πέντε τελευταία χρόνια (από το 2007 ως το 2011) έχουν καταγραφεί τα χαμηλότερα ελάχιστα του πάγου στην Αρκτική
Τα πέντε τελευταία χρόνια (από το 2007 ως το 2011) έχουν καταγραφεί τα χαμηλότερα ελάχιστα του πάγου στην Αρκτική
Οι πάγοι του Βόρειου Παγωμένου Ωκεανού φαίνεται πως έφτασαν στη μικρότερη έκτασή τους για φέτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από τις δορυφορικές παρατηρήσεις.
Η ελάχιστη επιφάνεια των πάγων το καλοκαίρι σε αυτή τη ζώνη θεωρείται από την επιστημονική κοινότητα ένα σημαντικό μέτρο για την άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη, η οποία αποδίδεται από τη μεγάλη πλειονότητα των κλιματολόγων στις ανθρώπινες δραστηριότητες και κυρίως στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Οι πάγοι της Αρκτικής κάλυπταν έτσι στις 9 Σεπτεμβρίου μια επιφάνεια 4,33 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, που φαίνεται πως είναι η μικρότερη για το 2011 και το δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο από το 2007, διευκρινίζεται σε ανακοίνωση του NSIDC.
Η έκταση των πάγων της Αρκτικής μετρείται μέσω δορυφόρου από το 1979 και έκτοτε οι πάγοι δεν έχουν πάψει να μειώνονται το καλοκαίρι, πριν αρχίσουν να σχηματίζονται και πάλι το φθινόπωρο.
Φέτος η ελάχιστη επιφάνεια των πάγων της Αρκτικής ξεπέρασε το ρεκόρ συρρίκνωσής τους του 2007 κατά μόλις 160.000 τ.χλμ. και ήταν μικρότερη κατά 2,38 εκατομμύρια τ.χλμ. ή κατά 36% από την ελάχιστη επιφάνεια του 1979 (6,71 εκατομμύρια τ.χλμ.).
Τα πέντε τελευταία χρόνια (από το 2007 ως το 2011) έχουν καταγραφεί τα χαμηλότερα ελάχιστα του πάγου στην Αρκτική, σύμφωνα με το NSIDC.

Γιγάντια καβούρια στην Ανταρκτική

Γιγάντια βασιλικά καβούρια έκαναν την εμφάνισή τους ανοικτά της Ανταρκτικής Χερσονήσου, γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό στους επιστήμονες που ασχολούνται με το θέμα.
Γιγάντια καβούρια στην Ανταρκτική
Μάλιστα αποδίδουν την εν λόγω εξέλιξη στην υπερθέρμανση του πλανήτη, τονίζοντας, ταυτόχρονα, ότι η απειλή από το φαινόμενο αυτό είναι πλέον υπαρκτή.
"Τα τελευταία 14 εκατομμύρια χρόνια περίπου, αυτά τα είδη καβουριών απουσίαζαν από τα ύδατα της Ανταρκτικής γιατί ήταν πολύ κρύα για να επιβιώσουν", ανέφερε ο καθηγητής Ωκεανογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης Κρεγκ Σμίθ. "Στην Ανταρκτική Χερσόνησο όμως, τα νερά θερμαίνονται πολύ γρήγορα".
Η έρευνα του Κρεγκ Σμίθ και της ομάδας του δημοσιεύται στην επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society B.
Όπως αναφέρουν, διαπίστωσαν, με τη βοήθεια τηλεκατευθυνόμενου ρομποτικού οχήματος σε θαλάσσια περιοχή της Δυτικής Ανταρκτικής Χερσονήσου, με βάθος 1.400-850 μέτρων και θερμοκρασίες ξεπερνούν τον 1,4 βαθμό Κελσίου, 42 κόκκινους βασιλικούς κάβουρες.
Όπως εκτιμούν, ο πληθυσμός τους στην περιοχή αριθμεί περισσότερα από 1 εκατομμύριο ζώα.

Τι είναι οι βασιλικοί κάβουρες
Όπως λέει ο Κ. Σμίθ, οι βασιλικοί κάβουρες έχουν μήκος 40 εκατοστών και θεωρούνται πολύ απειλητικά ζώα. "Μπορούν να συντρίψουν τα καβούκια άλλων ειδών με τα σκληρά κελύφη τους", ανέφερε, ενώ τους χαρακτηρίζει "αδηφάγους θηρευτές".

Τα κοράλλια θα χαθούν ως το τέλος του αιώνα

Μέχρι το τέλος του αιώνα οι κοραλλιογενείς ύφαλοι θα έχουν εξαφανιστεί εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας, προειδοποίησε κορυφαίος επιστήμονας του ΟΗΕ.
Ανθρωποι που έχουν ήδη γεννηθεί θα ζήσουν σε έναν πλανήτη χωρίς κοράλλια, προειδοποιεί ειδικός επιστήμονας
Άνθρωποι  που έχουν ήδη γεννηθεί θα ζήσουν σε έναν πλανήτη χωρίς κοράλλια, προειδοποιεί ειδικός επιστήμονας
Μέχρι το τέλος του αιώνα οι κοραλλιογενείς ύφαλοι θα έχουν εξαφανιστεί εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας, προειδοποίησε κορυφαίος επιστήμονας του ΟΗΕ. Σύμφωνα με το βιβλίο "Ο Πλανήτης μας που Πεθαίνει" του καθηγητή Πίτερ Σέιλ, επικεφαλής ερευνητικής ομάδας στο Ινστιτούτο Υδάτων, Περιβάλλοντος και Υγείας των Ηνωμένων Εθνών, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι βρίσκονται σε τροχιά να γίνουν το πρώτο οικοσύστημα που θα εξαφανιστεί εντελώς από τη Γη.
Αυτό μάλιστα θα συμβεί πριν από το τέλος του αιώνα που διανύουμε, που σημαίνει ότι άνθρωποι που έχουν ήδη γεννηθεί θα ζήσουν σε έναν πλανήτη χωρίς κοράλλια, σύμφωνα με τον καθηγητή, ο οποίος μελετούσε για 20 χρόνια τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Υφαλο στην Αυστραλία.
Συναγερμός
"Δημιουργούμε μία κατάσταση όπου οι οργανισμοί που φτιάχνουν κοραλλιογενείς υφάλους περιορίζονται τόσο από τις δραστηριότητές μας που πολλοί από αυτούς θα εξαφανιστούν και άλλοι θα γίνουν πάρα πολύ σπάνιοι", αναφέρει ο Σέιλ και προσθέτει: "Δεν θα μπορούν να κατασκευάσουν υφάλους. Εχουμε αφανίσει πολλά είδη στο πέρασμα των χρόνων. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα εξαφανίσουμε ένα ολόκληρο οικοσύστημα".
Η κλιματική αλλαγή, η οξείδωση των ωκεανών, αλλά και τοπικές δραστηριότητες όπως η υπεραλίευση, η μόλυνση και η ανάπτυξη στις παράκτιες περιοχές έχουν οδηγήσει στη μείωση των κοραλλιογενών υφάλων.

Πλημμύρισε μπλε καβούρια το Αιγαίο

Το μπλέ καβούρι συναντάται σε λιμνοθάλασσες ή περιοχές με εκβολές ποταμών όπου τα νερά είναι ρηχά και με χαμηλή αλατότητα. Τρέφεται με μικρά ψάρια και φυτικό υλικό
Το μπλέ καβούρι συναντάται σε λιμνοθάλασσες ή περιοχές με εκβολές ποταμών όπου τα νερά είναι ρηχά και με χαμηλή αλατότητα. Τρέφεται με μικρά ψάρια και φυτικό υλικό

Είναι μεγαλύτερα από τα κοινά καβούρια και αποτελούν νοστιμότατο μεζέ. Στην αγορά πουλιούνται μόλις 3 με 5 ευρώ το κιλό, όταν στις ΗΠΑ θεωρούνται δυσεύρετα και κοστίζουν πάνω από 30 δολάρια. Οι "Ιταλοί" κατέλαβαν τις ελληνικές θάλασσες. Μεγάλα, μπλε καβούρια ρίχνονται στη μάχη της... κρίσης. Πλημμύρισαν τις θάλασσες -κυρίως στα βόρεια της χώρας- και αποτελούν έναν νοστιμότατο μεζέ που -λόγω της αύξησης του πληθυσμού και της υπεραλίευσης- πουλιούνται μόλις 3-5 ευρώ το κιλό, όταν στις ΗΠΑ από όπου μας ήρθαν, θεωρούνται δυσεύρετα και κοστίζουν πάνω από 30 δολάρια. Οι ψαράδες τα ονομάζουν "Ιταλούς", επειδή ήρθαν στην Ελλάδα από τον κόλπο του Μεξικού, μέσω της Ιταλίας και παρότι έχουν μπλε χρώμα στο σώμα και στις δαγκάνες τους, γίνονται κατακόκκινα μόλις πέσουν στο βραστό νερό, ή έρθουν σε επαφή με τη φωτιά.

"Είναι η τέταρτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια που ο πληθυσμός τους έχει αυξηθεί τόσο πολύ. Δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες για το πού οφείλεται η αύξηση αυτή, δεν αποκλείεται ωστόσο να συνετέλεσε και ο ήπιος χειμώνας. Επιπλέον το μπλε καβούρι δεν έχει θηρευτές και ανταγωνιστής του είναι μόνο ο άνθρωπος και η ρύπανση", δήλωσε στο "Εθνος" ο καθηγητής Βιολογίας του Α.Π.Θ., Θανάσης Κούκουρας.
Σύμφωνα με τον κ. Κούκουρα το συγκεκριμένο είδος έχει περισσότερη σάρκα από το κοινό καβούρι, είναι νοστιμότερο και μπορεί να καλλιεργηθεί.
Επιπλέον είναι πολύ δυνατό, έχει κοφτερές δαγκάνες και χρησιμοποιεί τα πίσω πόδια του ως κουπιά, έτσι μπορεί και κολυμπάει -σε αντίθεση με το κοινό καβούρι που "περπατάει" στον βυθό-, μπαίνει στα δίχτυα και στην προσπάθειά του να βρει τροφή στα ψάρια, τα καταστρέφει.
Ζημιές στα δίχτυα
"Από τη μία μας έχει βοηθήσει πολύ στην αύξηση του εισοδήματός μας, επειδή υπάρχει άφθονο στις θάλασσες, από την άλλη όμως μας κάνει ζημιά στα δίχτυα", μας είπε ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Λιμνοθάλασσας Κεραμωτής Καβάλας, Μίλτος Παρασχάκης.
Οι παράκτιοι αλιείς ψαρεύουν τα μπλε καβούρια είτε με δίχτυα που έχουν πολύ μικρά μάτια, είτε -συνήθως- με παγίδες, ωστόσο αυτοί της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης διαμαρτύρονται για τη ζημιά, ενώ οι μυδοκαλλιεργητές του Θερμαϊκού υποστηρίζουν ότι τους διαλύουν τις αρμαθιές με τα όστρακα.
"Εχουμε εντοπίσει την αύξηση του πληθυσμού των μπλε καβουριών από πέρσι και σε επικοινωνία που είχαμε με τη Διεύθυνση Αλιείας της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας αποφασίσαμε να το ψάξουμε, γιατί στις λιμνοθάλασσες του θρακικού πελάγους είναι συχνά ενοχλητικό το φαινόμενο", μας ανέφερε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Αλιευτικών Ερευνών του ΕΘΙΑΓΕ (ΙΝΑΛΕ), Αργύρης Καλλιανιώτης.
Για τον λόγο αυτόν διοργανώνεται στις 28 του μήνα, στην Καβάλα, ημερίδα για τα προβλήματα των αλιέων και ένα από τα θέματα θα είναι τα μπλε καβούρια.
Από το Μεξικό στον Θερμαϊκό
Πανάκριβος και εκλεκτός μεζές
Φέτος το καλοκαίρι οι "Ιταλοί" κατέκλυσαν το Αιγαίο. Τα μπλε καβούρια έφτασαν μάλιστα κατά χιλιάδες και στην άλλη μεριά του Αιγαίου στον κόλπο της Σμύρνης όπου συμπεριελήφθησαν σε όλα τα μενού των παραλιακών ξενοδοχείων.
Ιδιαίτερα αυξημένος είναι ο πληθυσμός τους στον Αμβρακικό κόλπο, στις εκβολές του Πηνειού, στον Θερμαϊκό κόλπο και στο θρακικό πέλαγος. Τα μπλε καβούρια ευδοκιμούν στις ΗΠΑ και στον κόλπο του Μεξικού. Θεωρείται μεζές αντίστοιχος του αστακού και κοστίζει πανάκριβα, επειδή είναι εξαιρετικά σπάνιο είδος. Στην Ελλάδα συναντάται σε λιμνοθάλασσες ή περιοχές με εκβολές ποταμών όπου τα νερά είναι ρηχά και με χαμηλή αλατότητα. Τρέφονται με μικρά ψάρια και φυτικό υλικό.

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Eco - schools Litter Less campaign


Eco - schools Litter Less campaign



Μια νέα εκστρατεία ξεκινά με στόχο να κάνει την Ελλάδα έναν τόπο με λιγότερα σκουπίδια

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης κάνει έναρξη της εκστρατείας '‘Litter Less’' στην Ελλάδα, την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, με την υποστήριξη του Διεθνούς Δικτύου «Οικολογικά Σχολεία» του Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (FEE -Foundation for Environmental Education) και του  Ιδρύματος της Wrigley.

Για την έναρξη της εκστρατείας, οι μαθητές των 20 Ελληνικών σχολείων που συμμετέχουν στην εκστρατεία, θα βγουν στην γειτονιά τους την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου να ενημερώσουν με τον δικό τους τρόπο τους κατοίκους της περιοχής για αυτή τους τη δράση.

Τα σχολεία που συμμετέχουν είναι:
ü
1ο Δημοτικό Σχολείο Κέρκυρας
ü
Δημοτικό Σχολείο Αδάμαντα Μήλου
ü
1ο Πειραματικό Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Πορταριάς
ü
Δημοτικό Σχολείο Αμυγδαλεώνα Καβάλας
ü
1ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών
ü
Δημοτικό Σχολείο Άργους Καλύμνου
ü
4ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς
ü
Δημοτικό Σχολείο Αργυρούπολης Ρεθύμνου
ü
5ο Δημοτικό Σχολείο Κιλκίς
ü
Δημοτικό Σχολείο Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη
ü
70ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών
ü
Δημοτικό Σχολείο Κολλεγίου Αθηνών
ü
8ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας
ü
Δημοτικό Σχολείο Παναγιάς Θάσου
ü
8ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων
ü
Νηπιαγωγείο & Δημοτικό Σχολείο Πόλκα Φροέλεν
ü
Δημοτικό Εκπαιδευτηρίων Νέα Γενιά Ζηρίδη
ü
Δημοτικό Σχολείο Χέρσου Κιλκίς
ü
Δημοτικό Σχολείο "Σχολή Χατζηβέη"
ü
Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο Ντεκρολί

Η εκστρατεία ‘Litter Less’ υλοποιείται σε 15 χώρες, ανάμεσα τους και η Ελλάδα. Στόχος της είναι να ευαισθητοποιήσει και να εκπαιδεύσει τους Έλληνες μαθητές και νέους σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων και να τους ενθαρρύνει να κάνουν θετικές επιλογές. 

Σχολιάζοντας την έναρξη, ο κύριος Λεωνίδας Κόλλας, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης, προσέθεσε, “Είμαστε πολύ χαρούμενοι με την εκστρατεία “Litter Less” που ξεκινά. Η βιωματική συμμετοχή των παιδιών για τη δημιουργία ενός καθαρότερου περιβάλλοντος, θα προωθήσει μια πολύ σημαντική αλλαγή στάσης και συμπεριφοράς όλων απέναντι στα απορρίμματα”.

Ο κος Λουκάς Χαλακατεβάκης, Γεν. Διευθυντής της Wrigley Ελλάδος-Κύπρου-Μάλτας, προσέθεσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση η Ελλάδα να είναι μία από τις χώρες που επελέγησαν να συμμετάσχουν στην εκστρατεία “Litter Less” και θα υποστηρίξουμε τις προσπάθειες των παιδιών ώστε να υπάρξει μια μακροχρόνια αλλαγή στα θέματα διαχείρισης των απορριμμάτων». 

Η εκστρατεία περιλαμβάνει δύο επιμέρους δράσεις.  Η πρώτη αφορά παιδιά ηλικίας 5-12 χρονών που τα σχολεία τους συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Οικολογικά Σχολεία» και τα οποία θα σχεδιάσουν και θα παρουσιάσουν τα δικά τους προγράμματα με θέμα τα απορρίμματα ή θα οργανώσουν μια εκδήλωση για μείωση των σκουπιδιών στα σχολεία τους, και είναι αυτή που θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα. Η άλλη αφορά σε μαθητές ηλικίας 12-18 χρονών που θα συμμετάσχουν  στο πρόγραμμα «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον» και θα κληθούν να δράσουν ως «δημοσιογράφοι» ερευνώντας το πρόβλημα των απορριμμάτων. Η δουλειά τους θα κριθεί από την εθνική επιτροπή της κάθε χώρας και οι νικητές θα είναι υποψήφιοι για το διεθνές βραβείο YRE.

Πώς θα λειτουργήσει η εκστρατεία ‘Litter Less’ στην Ελλάδα

Παιδιά ηλικίας 5-12 ετών, από 20 σχολεία της Ελλάδας, θα συμμετάσχουν στην εκστρατεία, μέσω του Προγράμματος «Οικολογικά Σχολεία». Θα πραγματοποιήσουν δραστηριότητες για να μειώσουν τα απορρίμματα, όπως είναι για παράδειγμα οι «ημέρες καθαρισμού», είτε παίρνοντας το φαγητό τους στο σχολείο χωρίς συσκευασίες μιας χρήσης, ή δημιουργώντας καλλιτεχνικές κατασκευές με απορρίμματα, με στόχο να προωθήσουν σε όλους, την ιδέα της μείωσης των απορριμμάτων στο σχολικό χώρο αλλά και έξω από αυτόν. Θα μοιράζονται τις ιδέες και τις εμπειρίες τους με τις υπόλοιπες χώρες που συμμετέχουν στην εκστρατεία μέσω της ιστοσελίδας http://www.eco-schools-wrigley.org

Σχετικά με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης
Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, η παλαιότερη περιβαλλοντική ΜΚΟ εθνικής εμβέλειας (1951), έχει ως αποστολή της να ενημερώνει και να ευαισθητοποποιεί, τόσο τους Έλληνες όσο και αυτούς που αγαπούν την Ελλάδα, για τη φυσική κληρονομιά της χώρας μας και να δραστηριοποιείται για την προστασία της. Σήμερα, οι δράσεις της επικεντρώνονται σε τέσσερις κύριους άξονες: περιβαλλοντική εκπαίδευσηπρογράμματα προστασίας της φύσης,παρεμβατική προστασία και ευαισθητοποίηση του κοινού. Για να επιτελέσει την αποστολή της βασίζεται σε εκτεταμένο δίκτυο εκπαιδευτικών και επιστημόνων, μελών της και εθελοντών, που μετέχουν στα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
Διαχειρίζεται πέντε διεθνή και εθνικά Δίκτυα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
Είναι ο Εθνικός χειριστής του διεθνούς προγράμματος “Γαλάζιες Σημαίες”, για την προστασία και περιβαλλοντική διαχείριση των οργανωμένων παραλιών και ακτών και μαρινών της χώρας μας, καθώς και του προγράμματος “Green Key” που αποβλέπει στην οικολογική και αειφόρο διαχείριση τουριστικών εγκαταστάσεων κάθε μορφής και μεγέθους

Σχετικά με το ίδρυμα της Wrigley
Η αποστολή του ιδρύματος της Wrigley είναι να βελτιώσει την υγεία των ανθρώπων και τον πλανήτη μέσα από βιώσιμες πρωτοβουλίες που επικεντρώνονται στην στοματική υγιεινή και την περιβαλλοντική ευαισθησία, αλλά και στις τοπικές ανάγκες που διασφαλίζουν μια υγιή κοινότητα. Από την ίδρυση του το 1987, το ίδρυμα της Wrigley έχει δωρίσει πάνω από  $50 εκατομμύρια σε  φιλανθρωπικές οργανώσεις επιδρώντας θετικά στις ζωές των ανθρώπων ανά τον κόσμο.

Eπισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Δράσης  http://www.eco-schools-wrigley.org