Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Η ύφεση χτυπάει και την ανακύκλωση


ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Στη... μέγκενη της οικονομικής κρίσης έχει πέσει (και) η ανακύκλωση, ιδίως των ογκωδών καταναλωτικών προϊόντων που κάποτε αγοράζαμε με τη μεγαλύτερη άνεση.


Η ύφεση χτυπάει και την ανακύκλωση
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ανακύκλωση των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, τομέας που ξεκίνησε με πολλές προοπτικές το 2005 αλλά σήμερα παρουσιάζει σημαντική κάμψη που αγγίζει το 22% σε σχέση με τα επίπεδα προ τεσσάρων χρόνων.
Φυσικό επακόλουθο, αφού η αγορά των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών έχει πλέον συρρικνωθεί στο μισό εξαιτίας της αδυναμίας των νοικοκυριών να αντικαταστήσουν τις παλιές συσκευές.
Οι υπεύθυνοι της Ανακύκλωσης Συσκευών ΑΕ, του φορέα που έχει αναλάβει την ανακύκλωση των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, ύστερα από άδεια του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, επισημαίνουν πως το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον αντανακλάται στις ποσότητες που ανακυκλώνονται, αν και η μείωση είναι ηπιότερη από αυτή της αγοράς των ηλεκτρικών ειδών.
Η ύφεση χτυπάει και την ανακύκλωση
Το βάρος των συσκευών προς ανακύκλωση που συγκεντρώθηκαν το 2012 ήταν 36.700 τόνοι, μειωμένο κατά 13% σε σχέση με το 2011 και κατά 22% σε σχέση με το 2008. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στις λευκές συσκευές (ψυγεία, πλυντήρια, κουζίνες κ.λπ.). Αντίθετα, η ανακύκλωση μικρών συσκευών, λαμπών ή τηλεοράσεων παρουσιάζουν αύξηση 36%, 22% και 8% αντίστοιχα.
Αυτό όμως που ανησυχεί περισσότερο την Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ είναι η απροθυμία των δήμων να βοηθήσουν στην αποκομιδή των συγκεκριμένων αποβλήτων. Η αρνητική στάση έγινε ιδιαίτερα έντονη τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της οικονομικής στενότητας.
«Δυστυχώς οι δήμοι έχουν ανταποκριθεί ελάχιστα και η συνεργασία μας με αυτούς δεν έχει φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα», δήλωσε στο «Εθνος» η Νατάσσα Βορηά, διευθύντρια Μάρκετινγκ της εταιρείας. Οπως επισήμανε, από τους δήμους το 2012 προήλθε μόνο το 3% της συλλογής συσκευών.
Η αδυναμία-απροθυμία των δήμων έχει ως αποτέλεσμα να αναλαμβάνουν δράση οι πλανόδιοι συλλέκτες (οι γνωστοί μας παλιατζήδες), οι οποίοι βέβαια προσφέρουν υπηρεσία στη συλλογή των παλιών συσκευών που συνήθως «κοσμούν» τα πεζοδρόμια της πόλης, όμως η δράση τους είναι εντελώς ανεξέλεγκτη. Πού πηγαίνουν οι συσκευές; «Αποδέκτες είναι έμποροι παλαιών μετάλλων, οι οποίοι τις αγοράζουν για ένα κομμάτι ψωμί από τους γυρολόγους και τις μεταπωλούν σε χαλυβουργίες σε πολύ ψηλές τιμές, χωρίς να έχει προηγηθεί η περιβαλλοντικά ορθή διαχείρισή τους», λένε από την Ανακύκλωση Συσκευών.
Φαινόμενα βανδαλισμού
Εχουν παρατηρηθεί σε μάντρες φαινόμενα βανδαλισμού είτε για να αποσπαστούν τα σιδηρούχα κομμάτια από τις συσκευές είτε για να κομματιαστούν ως έχουν και να οδηγηθούν, με όλα τα βλαβερά τους συστατικά, στο καμίνι κάποιας χαλυβουργίας. Υπολογίζεται πως 20.000 τόνοι ηλεκτρικών συσκευών καίγονται κάθε χρόνο, μαζί με τις τοξικές τους ουσίες.

Αρμόδια στελέχη του ΥΠΕΚΑ αναγνωρίζουν το πρόβλημα της παράνομης διακίνησης των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών. Τονίζουν πως οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος ελέγχουν τακτικά τόσο τα παράνομα όσο και τα νόμιμα «σκραπατζίδικα», ενώ υπάρχει συνεργασία με την ΚΕΔΕ ώστε να κινητοποιηθούν περισσότερο οι δήμοι. Επισημαίνουν ωστόσο την αρμοδιότητα της Αστυνομίας, η οποία έχει την ευθύνη να ελέγχει στον δρόμο τους πλανόδιους συλλέκτες.
Η επεξεργασία
Φραγμός στη διάχυση τοξικών ουσιών

Απαραίτητη είναι η ανακύκλωση και επεξεργασία των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών καθώς περιέχουν βλαβερές, ακόμα και τοξικές ουσίες. Το φαινομενικά αθώο -και τόσο χρήσιμο- ψυγείο μας περιέχει ουσίες που προσβάλλουν το όζον και τη θερμική ισορροπία του πλανήτη, το ίδιο και τα κλιματιστικά, ιδίως της παλαιάς τεχνολογίας. Ο υπολογιστής μας περιέχει μέταλλα όπως χαλκό, ψευδάργυρο, μόλυβδο, κάδμιο, τα οποία αν ελευθερωθούν χωρίς επεξεργασία στο περιβάλλον θα ρυπάνουν τον αέρα και το υπέδαφος.
Η εταιρεία
Η Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ είναι μη κερδοσκοπική εταιρεία εγκεκριμένη από το ΥΠΕΚΑ για την οργάνωση και λειτουργία του συλλογικού συστήματος για την εναλλακτική διαχείριση των Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού. Οι πόροι της προέρχονται από το τέλος ανακύκλωσης που ενσωματώνεται στην απόδειξη αγοράς συσκευών μεγάλων εταιρειών-παραγωγών, καταστημάτων και σούπερ μάρκετ που συμμετέχουν σε δίκτυο συνεργασίας. Τα ΑΗΗΕ συλλέγονται σε 8.000 σημεία σε όλη την Ελλάδα και η επεξεργασία τους γίνεται σε 9 μονάδες (δύο στη Β. Ελλάδα, μία στη Θεσσαλία, μία στη Λέσβο, τέσσερις στην Αττική και μία στην Κρήτη).

Αντικείμενο της ανακύκλωσης είναι κάθε συσκευή που μπαίνει στην πρίζα: μεγάλες και μικρές οικιακές συσκευές, εξοπλισμός πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, λάμπες, παιχνίδια, εργαλεία, ιατροτεχνολογικά προϊόντα (εξαιρούνται τα εμφυτεύσιμα και τα μολυσματικά).
Μανίνα Νικολοπούλου

Ο Πηνειός βάφτηκε κόκκινος


«ΚΑΤΡΑΚΥΛΑΕΙ» Η ΠΙΝΔΟΣ

Κατρακυλά η Πίνδος και απειλεί να εξαφανίσει το Παλαιοχώρι στην Καλαμπάκα Τρικάλων. Μπάζα, λάσπες και φερτά υλικά έβαψαν κόκκινο τον Πηνειό ποταμό μέχρι τη Λάρισα, ενώ μέσα στο χωριό σπίτια και στάνες είναι αποκομμένα, καθώς οι δρόμοι έχουν φράξει από όγκους χωμάτων και πέτρες.


Κοκκίνισαν τα νερά του Πηνειού μέχρι τη Λάρισα από τους τόνους λάσπης. Φωτογραφία από την ηλεκτρονική εφημερίδα www.trikala-voice.gr
Κοκκίνισαν τα νερά του Πηνειού μέχρι τη Λάρισα από τους τόνους λάσπης. Φωτογραφία από την ηλεκτρονική εφημερίδα www.trikala-voice.gr
«Oλη τη νύχτα ακούγεται μια βοή σαν να περνάει τρένο. Κοιμόμαστε και δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει. Αν θα μπορούμε να βγούμε από τα σπίτια μας ή θα βρεθούμε μέτρα παρακάτω, στον δρόμο προς τα γειτονικά χωριά», είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Παλαιοκάστρου, Χρήστος Τσιάκαλος.
Τρία σπίτια κτηνοτρόφων, οι οποίοι έχουν μετακινηθεί με τα κοπάδια τους στα χαμηλά, αποκόπηκαν και πλέον δεν υπάρχει πρόσβαση σε αυτά, ενώ έξι μαντριά έχουν καταπλακωθεί από βράχια. Κάποιοι κάτοικοι προσπάθησαν να φτάσουν στο βουνό και να δουν από πού ξεκινάει η καταστροφή, αλλά δεν τα κατάφεραν. Όπως είπαν, είδαν στο δρόμο νέες πηγές με νερά να αναβλύζουν, κομμάτια του βουνού να έχουν σκάσει και να δημιουργούνται κρατήρες όπως τα ηφαίστεια.
Οι επιστήμονες αποδίδουν το φαινόμενο στις έντονες βροχοπτώσεις του περασμένου φθινοπώρου και στα πλημμυρικά φαινόμενα που εξακολουθούσαν μέχρι πρόσφατα.
«Εδώ και 6 μήνες κατεβάζει το βουνό μπάζα, πέτρα, βράχια, λάσπες, φερτά υλικά. Ολα αυτά πέφτουν μέσα στο Παλαιοχώρι, αλλά και στα ποτάμια και καταλήγουν στον Πηνειό, που έχει βαφτεί κόκκινος.
Και σε άλλα χωριά
Η κατάσταση είναι δύσκολη, προς το παρόν δεν μπορούμε να φτάσουμε στα σημεία με τις μεγάλες κατολισθήσεις και αναζητούμε δρόμους μέσα από το δάσος», μας δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων, Χρήστος Μιχαλάκης, προσθέτοντας ότι ανάλογα φαινόμενα, με μικρότερες ωστόσο ζημιές παρατηρούνται και στα χωριά του Ασπροποτάμου, την Κρανιά, την Αθαμανία και τη Νέα Πεύκη.

Την Τρίτη γεωλόγοι της περιφερειακής ενότητας Τρικάλων θα επισκεφθούν το Παλαιοχώρι προκειμένου να μελετήσουν το φαινόμενο και να προτείνουν τρόπους οριστικής αντιμετώπισής του.
Οι πρώτες σκέψεις για πλέγματα ωστόσο εγκαταλείπονται καθώς αποκολλώνται τεράστιοι όγκοι της νοτιοδυτικής Πίνδου, από το βουνό που οι ντόπιοι ονομάζουν Χαλάσματα Γκούρα και είναι αδύνατον να «ντυθεί» με συρματόπλεγμα όλο το βουνό. Τα χιόνια που λιώνουν στα ορεινά σε συνδυασμό με το νερό που κατεβαίνει από τις πηγές κάνουν εξαιρετικά ορμητικά τα νερά των ποταμών της ευρύτερης περιοχής, των παραπόταμων του Πηνειού, αλλά και του Αχελώου.
25 κάτοικοι
Το Παλαιοχώρι, ή Παλιογκορτζιά για τους ντόπιους, βρίσκεται σε υψόμετρο 1.050 μέτρων κρυμμένο ανάμεσα στον Κόζιακα και στην Πίνδο. Οι περίπου 25 μόνιμοι κάτοικοί του ασχολούνται με την κτηνοτροφία και τον τουρισμό, ενώ το καλοκαίρι ο πληθυσμός αυξάνεται, καθώς επιστρέφουν οι κτηνοτρόφοι που ξεχειμωνιάζουν με τα κοπάδια τους σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Το Παλαιοχώρι βρίσκεται σε απόσταση 28 χιλιομέτρων από την Καλαμπάκα και 22 από το Περτούλι και αποτελεί καταφύγιο θηραμάτων, βιότοπο της καφέ αρκούδας και αγαπημένο μέρος για τους... σκίουρους.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

Κοιμήθηκε για πάντα ο Μίσα του «Αρκτούρου»


Έναν απόντα έβγαλε φέτος το ανοιξιάτικο «παρουσιολόγιο» στο Καταφύγιο της Αρκούδας στη Φλώρινα.


Ο Μίσα ή Σέρβος ή Λουκάνικος, που ξεχώριζε για το σκούρο καφέ χρώμα του
Ο Μίσα ή Σέρβος ή Λουκάνικος, που ξεχώριζε για το σκούρο καφέ χρώμα του
Ο Μίσα ή «Σέρβος» ή «λουκάνικος» δεν ξύπνησε από τον χειμέριο ύπνο, όπως οι άλλες αρκούδες, και οι άνθρωποι του «Αρκτούρου» τον βρήκαν άψυχο μέσα στη φωλιά του. Με θλίψη διαπίστωσαν ότι είχε πεθάνει περίπου 20 ημέρες νωρίτερα από μη εμφανή παθολογικά αίτια και έκαναν την ταφή του σε μη επισκέψιμους χώρους του Καταφυγίου.
Ο Μίσα ήταν 17 ετών. Είχε γεννηθεί μέσα στον ζωολογικό κήπο του Βελιγραδίου, όπως και οι αδελφές του Μπάρμπαρα και Βέσνα, και βίωσε το σοκ των νατοϊκών βομβαρδισμών του 1999 στη σερβική πρωτεύουσα. Ο «Αρκτούρος» αποφάσισε να «υιοθετήσει» τις τρεις αρκούδες και να τις μεταφέρει στο Περιβαλλοντικό Κέντρο του, στο πλαίσιο της Διαβαλκανικής Συνεργασίας για τη διατήρηση των μεγάλων σαρκοφάγων (Balkan Net).
Ο Μίσα έφτασε στη Φλώρινα τριών ετών, ταλαιπωρημένος, αδύνατος και φοβισμένος. Εξελίχτηκε σε έναν πολύ υγιή αρκούδο, που ξεχώριζε για το σκούρο καφέ χρώμα του, το μακρύτερο, πιο λεπτό και μυώδες σώμα του, κάτι που του έδωσε τον χαρακτηρισμό «λουκάνικο».
Επί 13 χρόνια συμβίωνε αρμονικά με τους συγκατοίκους του, από τους οποίους ξεχώριζε τη μία αδελφή του, την Μπάρμπαρα, αλλά και την «Ελληνίδα» Τασούλα. Ηθελε να απολαμβάνει μόνος του το φαγητό του, έψαχνε καρπούς οξιάς και πλησίαζε τον φράχτη του Καταφυγίου. Με αφορμή τον θάνατο του Μίσα, ο οποίος γεννήθηκε αιχμάλωτος σε ζωολογικό κήπο και δεν γνώρισε ποτέ την ελευθερία της ζωής στη φύση, ο «Αρκτούρος» επαναλαμβάνει την αντίθεσή του στην πρακτική της διαβίωσης και αναπαραγωγής άγριων ζώων σε αιχμαλωσία και επαναφέρει το αίτημά του προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης για τη μεταφορά των δύο αρκούδων του Ζωολογικού Κήπου Θεσσαλονίκης στις εγκαταστάσεις του Περιβαλλοντικού Κέντρου της οργάνωσης.
Μετά την απώλεια του Μίσα, εκεί φιλοξενούνται πλέον 11 αρκούδες, μεταξύ αυτών και ο μαθουσάλας Ανδρέας, η γηραιότερη καφέ αρκούδα στον κόσμο. Παρά τα 48 χρόνια του (με μέσο όρο ζωής για το είδος τα 25 χρόνια) και το γεγονός ότι είναι τυφλός, ξύπνησε κανονικά και απολαμβάνει την άνοιξη.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ