Περιβαλλοντικές Οργανώσεις

Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2009

WWF: Ζημιές 28 τρισ. δολαρίων από το λιώσιμο των πάγων ως το 2050

Σε κίνδυνο 100 μεγάλες παράκτιες πόλεις του πλανήτη
Οι πλημμύρες που θα προκληθούν σε περισσότερες από 100 μεγάλες παράκτιες πόλεις στον κόσμο μετά το λιώσιμο των πάγων μπορούν να προκαλέσουν ζημιές έως και 28 τρισ. δολαρίων το 2050, δείχνει έρευνα του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF), τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
"Αν η θερμοκρασία αυξηθεί μεταξύ των 0,5 και 2 βαθμών ως το 2050, είναι πιθανό η στάθμη της θάλασσας να ανέβει κατά μισό μέτρο, προκαλώντας σημαντικές οικονομικές ζημιές", εξήγησε η υπεύθυνη για το Κλίμα και την Ενέργεια στο WWF Suisse Ουλρίκε Σάουλ.
Ένα τέτοιο σενάριο ανόδου της στάθμης της θάλασσας θα προκαλέσει ζημιές έως και 28.000 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις 136 πιο σημαντικές παράκτιες πόλεις του κόσμου, σύμφωνα με την έρευνα, στην οποία μετείχε η γερμανική ασφαλιστική εταιρεία Allianz. "Αν οι σημερινές πολιτικές όσον αφορά την προστασία του κλίματος δεν αλλάξουν, είναι πιο πιθανό ότι θα έχουμε αύξηση (της θερμοκρασίας) 2 βαθμών το 2050", σημείωσε η Σάουλ.
Η βορειοανατολική ακτή των ΗΠΑ είναι μία περιοχή που θα επηρεαστεί πολύ περισσότερο από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, η οποία μπορεί εκεί να αυξηθεί κατά επιπλέον 15 εκατοστά σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο. Στη Νέα Υόρκη "μια άνοδος της στάθμης της θάλασσας μπορεί να επιδεινωθεί από μια αύξηση της συχνότητας και της σοβαρότητας των θυελλών και των τυφώνων", σύμφωνα πάντα με την έρευνα.
Σε συνδυασμό με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, ένας τυφώνας της κατηγορίας 4 που θα πλήξει την αμερικανική αυτή πόλη μπορεί να προκαλέσει ζημιές άνω των 5.000 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2050, έναντι 1.000 δισεκατομμυρίων σήμερα, σύμφωνα με το WWF.
"Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οφείλουμε να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να εμποδίσουμε μια αύξηση των θερμοκρασιών άνω των 2 βαθμών σε σχέση με τις θερμοκρασίες που είχαμε την προβιομηχανική εποχή", προειδοποιεί ο Ουόλτερ Βέτερλι, ένας από τους διευθυντής της WWF Suisse.
Για να το επιτύχουμε αυτό, οι βιομηχανικές χώρες οφείλουν να μειώσουν τις εκπομπές CO2 κατά 40% ως το 2020, κρίνει η οργάνωση αυτή και καλεί τις κυβερνήσεις που θα μετάσχουν στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα το Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη να υιοθετήσουν "μια φιλόδοξη και δεσμευτική συμφωνία" για την αντικατάσταση του πρωτοκόλλου του Κιότο, η ισχύς του οποίου εκπνέει το 2012.
(Πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2009

Παιδιά, στείλτε το μήνυμα στον Πρωθυπουργό!

Ενόψει Κοπεγχάγης, τα παιδιά ενώνουν τις φωνές τους με το WWF Ελλάς και την Greenpeace ζητώντας μια δυναμική και υπεύθυνη στάση της χώρας μας στην κρίσιμη Συνδιάσκεψη του ερχόμενου Δεκεμβρίου.
«Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ της Ελλάδας,
Παρακαλούμε πολύ να πάτε στην Κοπεγχάγη, στην Παγκόσμια Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, 7-18 Δεκεμβρίου 2009, και να βοηθήσετε δυναμικά στην απόφαση μιας τολμηρής και δίκαιης συμφωνίας για την προστασία του κλίματος, πριν να είναι πολύ αργά. Σας ζητάμε να μεταφέρετε το μήνυμα ότι θέλουμε να ζήσουμε σε έναν ανθρώπινο πλανήτη, ασφαλή και υγιή, χωρίς πλημμύρες, ξηρασίες, άνοδο της στάθμης της θάλασσας και άλλες καταστροφές! Ευχαριστούμε πολύ και περιμένουμε να επιστρέψετε νικητής!»
Κάπως έτσι ή με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο, τα παιδιά καλούνται να παροτρύνουν τον Πρωθυπουργό να δείξει μια σθεναρή στάση στη Συνδιάσκεψη της Κοπεγχάγης. Με απλά λόγια, να ζητήσει τη δέσμευση των ηγετών για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 40% ως το 2020, εκ μέρους των ανεπτυγμένων χωρών. Το WWF Ελλάς και η Greenpeace, στο πλαίσιο της από κοινού εκστρατείας τους «Μαζί για το Κλίμα», καλούν τα παιδιά όλης της χώρας να γράψουν και να ζωγραφίσουν μια κάρτα στον Πρωθυπουργό για τη σωστή στάση που πρέπει να τηρήσει η χώρα μας στην Κοπεγχάγη. Μέσα από ένα απλό φυλλάδιο, τα παιδιά παροτρύνονται να εκφράσουν με τον δικό τους αυθόρμητο και ειλικρινή τρόπο τη θέλησή τους για τη σωτηρία του πλανήτη.
Τα παιδιά καλούνται να ετοιμάσουν την κάρτα τους προς τον Πρωθυπουργό και να την αποστείλουν στο WWF Ελλάς, ως τις 30 Νοεμβρίου. Οι κάρτες θα παραδοθούν στον Πρωθυπουργό, αφού πρώτα εκτεθούν σε κατάλληλο χώρο για να έχει ευκαιρία να τις απολαύσει το κοινό.
Σημειώσεις προς συντάκτες:
Το φυλλάδιο επισυνάπτεται και είναι διαθέσιμο στα παρακάτω link:
http://www.wwf.gr/images/pdfs/TaPaidiaStelnounMyinima.pdf
http://www.greenpeace.org/raw/content/greece/press/118523/card.pdf
Περισσότερες πληροφορίες:
Μαρίνα Συμβουλίδου, ειδική συνεργάτις δράσεων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και
κατάρτισης WWF Ελλάς, τηλ: 210 33 14 893, m.symvoulidou@wwf.gr
Ιάσονας Κάντας, συνεργάτης επικοινωνίας για θέματα Τύπου WWF Ελλάς, τηλ: 210 3314893,
κιν: 698 247 1724, i.kantas@wwf.gr

Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2009

Παιδιά, στείλτε το μήνυμα στον Πρωθυπουργό!

Φτιάξτε και στείλτε τη δική σας κάρτα στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας! για τη Συνδιάσκεψη Κορυφής για την Κλιματική Αλλαγή που θα γίνει στην Κοπεγχάγη 7-18 Δεκεμβρίου 2009

Η σειρά σας παιδιά!
Κάπως έτσι ή όπως αλλιώς θέλετε παιδιά εκφραστείτε! Γράψτε μια κάρτα στον Πρωθυπουργό της χώρας μας για να λάβει μέρος στην κρίσιμη Παγκόσμια Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή που θα γίνει στην Κοπεγχάγη τον Δεκέμβριο. Δεν έχουμε χρόνο. Οι ηγέτες πρέπει να λάβουν μέτρα ΑΜΕΣΑ!
Βήμα 1ο: Διπλώστε ένα χαρτί σε σχήμα κάρτας
Βήμα 2ο: Στο εξώφυλλο ζωγραφίστε ή κάντε ένα κολλάζ σχετικό με το θέμα μας: κλιματική αλλαγή και Συνδιάσκεψη ηγετών στην Κοπεγχάγη.
Βήμα 3ο: Γράψτε μέσα στην κάρτα το μήνυμά σας στον Πρωθυπουργό. Όπως θέλετε. Ελεύθερα. Μην νοιαστείτε για ορθογραφία, γραμματική και συντακτικό.
Βήμα 4 ο: Στείλτε την κάρτα σας
ΩΣ ΤΙΣ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ στο WWF Ελλάς,
Φιλελλήνων 26,
105 58 Αθήνα.
Το WWF Ελλάς και η Greenpeace θα συγκεντρώσουν τις κάρτες όλων των παιδιών, θα τις εκθέσουν και θα τις στείλουν, μετά στον Πρωθυπουργό μαζί με τις υπογραφές των μεγάλων που θα στείλουν κι εκείνοι το δικό τους μήνυμα.
Ακόμη κάθεστε; Ξεσηκώστε την τάξη σας, το σχολείο, τους φίλους.
Να συγκεντρώσουμε πάρα πολλές κάρτες. Να δείξουμε σε όλους τους ηγέτες ότι το κλίμα μας νοιάζει!