'‘Litter Less'' εκστρατεία για λιγότερα σκουπίδια

  Litter Less

 

 

Litter Less ....

Το σχολείο μας συμμετέχει για δεύτερη χρονιά στο πρόγραμμα "Litter Less" που συντονίζεται από τα "Οικολογικά Σχολεία" στην Ελλάδα. Μέσα απο την εξέλιξη του προγράμματος οι μαθητές θα γνωρίσουν, θα συζητήσουν, θα αποφασίσουν και θα παρέμβουν στην τοπική κοινωνία και το χώρο για να ευαισθητοποιήσουν την κονή γνώμη σχετικά με το μεγάλο πρόβλημα των απορριμμάτων και τις καταστροφές που προκαλούνται στο περιβάλλον.
Το πρόγραμμα ξεκινά επίσημα για όλα τα συμμετέχοντα σχολεία σε όλο τον κόσμο στις 8 Νοεμβρίου 2012 όπου προβλέπονται να γίνουν δράσεις ευαισθητοποίησης στην Πορταριά.


Litter Less video

 A short to try and get people to take notice of the long term effects that their average household waste my have on this earth.
 http://www.youtube.com/watch?v=mGjpYGSRJyk&feature=player_embedded
  Ολοκλήρωση του προγράμματος Litter Less

Ολοκληρώθηκε  το πρόγραμμα  Litter Less που υλοποιήθηκε στο σχολείο μας την σχολική χρονιοά 2011 - 2012 σε συνεργασία με τα ΟΙκολογικά Σχολεία της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης. Περισσότερα μπορείτε να δείτε στον κόμβο του προγράμματος  http://www.eco-schools-wrigley.org/school-218.html#step1
Eco - schools Litter Less campaign

Eco - schools Litter Less campaign


Μια νέα εκστρατεία ξεκινά με στόχο να κάνει την Ελλάδα έναν τόπο με λιγότερα σκουπίδια

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης κάνει έναρξη της εκστρατείας '‘Litter Less’' στην Ελλάδα, την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, με την υποστήριξη του Διεθνούς Δικτύου «Οικολογικά Σχολεία» του Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (FEE -Foundation for Environmental Education) και του  Ιδρύματος της Wrigley.

Για την έναρξη της εκστρατείας, οι μαθητές των 20 Ελληνικών σχολείων που συμμετέχουν στην εκστρατεία, θα βγουν στην γειτονιά τους την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου να ενημερώσουν με τον δικό τους τρόπο τους κατοίκους της περιοχής για αυτή τους τη δράση.

Τα σχολεία που συμμετέχουν είναι:
ü
1ο Δημοτικό Σχολείο Κέρκυρας
ü
Δημοτικό Σχολείο Αδάμαντα Μήλου
ü
1ο Πειραματικό Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Πορταριάς
ü
Δημοτικό Σχολείο Αμυγδαλεώνα Καβάλας
ü
1ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών
ü
Δημοτικό Σχολείο Άργους Καλύμνου
ü
4ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς
ü
Δημοτικό Σχολείο Αργυρούπολης Ρεθύμνου
ü
5ο Δημοτικό Σχολείο Κιλκίς
ü
Δημοτικό Σχολείο Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη
ü
70ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών
ü
Δημοτικό Σχολείο Κολλεγίου Αθηνών
ü
8ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας
ü
Δημοτικό Σχολείο Παναγιάς Θάσου
ü
8ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων
ü
Νηπιαγωγείο & Δημοτικό Σχολείο Πόλκα Φροέλεν
ü
Δημοτικό Εκπαιδευτηρίων Νέα Γενιά Ζηρίδη
ü
Δημοτικό Σχολείο Χέρσου Κιλκίς
ü
Δημοτικό Σχολείο "Σχολή Χατζηβέη"
ü
Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο Ντεκρολί

Η εκστρατεία ‘Litter Less’ υλοποιείται σε 15 χώρες, ανάμεσα τους και η Ελλάδα. Στόχος της είναι να ευαισθητοποιήσει και να εκπαιδεύσει τους Έλληνες μαθητές και νέους σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων και να τους ενθαρρύνει να κάνουν θετικές επιλογές. 

Σχολιάζοντας την έναρξη, ο κύριος Λεωνίδας Κόλλας, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης, προσέθεσε, “Είμαστε πολύ χαρούμενοι με την εκστρατεία “Litter Less” που ξεκινά. Η βιωματική συμμετοχή των παιδιών για τη δημιουργία ενός καθαρότερου περιβάλλοντος, θα προωθήσει μια πολύ σημαντική αλλαγή στάσης και συμπεριφοράς όλων απέναντι στα απορρίμματα”.

Ο κος Λουκάς Χαλακατεβάκης, Γεν. Διευθυντής της Wrigley Ελλάδος-Κύπρου-Μάλτας, προσέθεσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση η Ελλάδα να είναι μία από τις χώρες που επελέγησαν να συμμετάσχουν στην εκστρατεία “Litter Less” και θα υποστηρίξουμε τις προσπάθειες των παιδιών ώστε να υπάρξει μια μακροχρόνια αλλαγή στα θέματα διαχείρισης των απορριμμάτων». 

Η εκστρατεία περιλαμβάνει δύο επιμέρους δράσεις.  Η πρώτη αφορά παιδιά ηλικίας 5-12 χρονών που τα σχολεία τους συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Οικολογικά Σχολεία» και τα οποία θα σχεδιάσουν και θα παρουσιάσουν τα δικά τους προγράμματα με θέμα τα απορρίμματα ή θα οργανώσουν μια εκδήλωση για μείωση των σκουπιδιών στα σχολεία τους, και είναι αυτή που θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα. Η άλλη αφορά σε μαθητές ηλικίας 12-18 χρονών που θα συμμετάσχουν  στο πρόγραμμα «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον» και θα κληθούν να δράσουν ως «δημοσιογράφοι» ερευνώντας το πρόβλημα των απορριμμάτων. Η δουλειά τους θα κριθεί από την εθνική επιτροπή της κάθε χώρας και οι νικητές θα είναι υποψήφιοι για το διεθνές βραβείο YRE.

Πώς θα λειτουργήσει η εκστρατεία ‘Litter Less’ στην Ελλάδα

Παιδιά ηλικίας 5-12 ετών, από 20 σχολεία της Ελλάδας, θα συμμετάσχουν στην εκστρατεία, μέσω του Προγράμματος «Οικολογικά Σχολεία». Θα πραγματοποιήσουν δραστηριότητες για να μειώσουν τα απορρίμματα, όπως είναι για παράδειγμα οι «ημέρες καθαρισμού», είτε παίρνοντας το φαγητό τους στο σχολείο χωρίς συσκευασίες μιας χρήσης, ή δημιουργώντας καλλιτεχνικές κατασκευές με απορρίμματα, με στόχο να προωθήσουν σε όλους, την ιδέα της μείωσης των απορριμμάτων στο σχολικό χώρο αλλά και έξω από αυτόν. Θα μοιράζονται τις ιδέες και τις εμπειρίες τους με τις υπόλοιπες χώρες που συμμετέχουν στην εκστρατεία μέσω της ιστοσελίδας http://www.eco-schools-wrigley.org

Σχετικά με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης
Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, η παλαιότερη περιβαλλοντική ΜΚΟ εθνικής εμβέλειας (1951), έχει ως αποστολή της να ενημερώνει και να ευαισθητοποποιεί, τόσο τους Έλληνες όσο και αυτούς που αγαπούν την Ελλάδα, για τη φυσική κληρονομιά της χώρας μας και να δραστηριοποιείται για την προστασία της. Σήμερα, οι δράσεις της επικεντρώνονται σε τέσσερις κύριους άξονες: περιβαλλοντική εκπαίδευσηπρογράμματα προστασίας της φύσης,παρεμβατική προστασία και ευαισθητοποίηση του κοινού. Για να επιτελέσει την αποστολή της βασίζεται σε εκτεταμένο δίκτυο εκπαιδευτικών και επιστημόνων, μελών της και εθελοντών, που μετέχουν στα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
Διαχειρίζεται πέντε διεθνή και εθνικά Δίκτυα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
Είναι ο Εθνικός χειριστής του διεθνούς προγράμματος “Γαλάζιες Σημαίες”, για την προστασία και περιβαλλοντική διαχείριση των οργανωμένων παραλιών και ακτών και μαρινών της χώρας μας, καθώς και του προγράμματος “Green Key” που αποβλέπει στην οικολογική και αειφόρο διαχείριση τουριστικών εγκαταστάσεων κάθε μορφής και μεγέθους

Σχετικά με το ίδρυμα της Wrigley
Η αποστολή του ιδρύματος της Wrigley είναι να βελτιώσει την υγεία των ανθρώπων και τον πλανήτη μέσα από βιώσιμες πρωτοβουλίες που επικεντρώνονται στην στοματική υγιεινή και την περιβαλλοντική ευαισθησία, αλλά και στις τοπικές ανάγκες που διασφαλίζουν μια υγιή κοινότητα. Από την ίδρυση του το 1987, το ίδρυμα της Wrigley έχει δωρίσει πάνω από  $50 εκατομμύρια σε  φιλανθρωπικές οργανώσεις επιδρώντας θετικά στις ζωές των ανθρώπων ανά τον κόσμο.

Eπισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Δράσης  http://www.eco-schools-wrigley.org