Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Κάλεσμα για σωτηρία των ψαριών

Οι πληθυσμοί του τόνου και του μπακαλιάρου έχουν μειωθεί κατά 90% παγκοσμίως. Η οργάνωση κάνει έκκληση στα σούπερ μάρκετ να προμηθεύονται ψάρια και θαλασσινά από βιώσιμες αλιευτικές μεθόδους. Την «κόκκινη λίστα» με τα ψάρια και τα θαλασσινά που πωλούνται στην αγορά ενώ απειλούνται με εξαφάνιση έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace.
Σύμφωνα με τη λίστα οι πληθυσμοί του τόνου και του μπακαλιάρου έχουν μειωθεί κατά 90% παγκοσμίως, ενώ στην Ελλάδα υπεραλιευμένα χαρακτηρίζονται ο μπακαλιάρος, η γαρίδα, η κουτσομούρα, το χταπόδι, η γάμπαρη και η καραβίδα.
Η οργάνωση απευθύνει έκκληση στα σούπερ μάρκετ να ηγηθούν της προώθησης βιώσιμων αλιευτικών μεθόδων, εξασφαλίζοντας ότι τα ψάρια που προμηθεύονται έχουν αλιευθεί κατ’ αυτό τον τρόπο - στο πρότυπο αγγλικών, ισπανικών και γερμανικών καταστημάτων.
Παράλληλα, καλεί τους Ελληνες καταναλωτές να συμβουλεύονται τη λίστα για τις αγορές τους.
Χαρακτηριστική ως προς τις ανησυχίες της οργάνωσης είναι η δραματική διαπίστωση στην οποία καταλήγουν οι επιστήμονες: Μέχρι τα μέσα του αιώνα, τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι πιθανό να έχουν εξαφανιστεί πλήρως από τις θάλασσες και κατά συνέπεια από τη διατροφή μας.
Σήμερα τα 3/4 των ιχθυαποθεμάτων διεθνώς είναι υπεραλιευμένα και απειλούνται άμεσα, βρίσκονται στο όρια της κατάρρευσης ή έχουν ήδη εξαφανιστεί.
Ως σοβαρότερες αιτίες ενοχοποιούνται η υπεραλίευση, οι καταστροφικές μέθοδοι αλιείας, η παράνομη αλιεία, οι υδατοκαλλιέργειες και ο χαμηλός ρυθμός αναπαραγωγής ευάλωτων ειδών.
Η πρόταση
Στο πλαίσιο αυτό η Greenpeace ζητά από τα σούπερ μάρκετ να αποσύρουν από τα ράφια και τα ψυγεία τους τα είδη που κινδυνεύουν περισσότερο, να προωθήσουν την ποικιλία των βιώσιμων αλιευμάτων που διατίθενται προς πώληση και να συνεργαστούν με επιστήμονες προκειμένου να απορρίψουν την αγορά αλιευμάτων από στόλους που δεν βελτιώνουν τις μεθόδους τους.
«Αν συνεχίσουμε να λεηλατούμε τους ωκεανούς, σύντομα στις θάλασσες δεν θα έχει μείνει ούτε λέπι και τα μόνα θαλασσινά που θα έχουν απομείνει για να καταναλώσουμε θα είναι οι... τσούχτρες», δήλωσε η Ναταλία Τσιγαρίδου, υπεύθυνη του Δικτύου Δράσης Καταναλωτών της Green-peace.
«Η προστασία της θάλασσας περνάει και από το πιάτο μας. Για να μπορούμε όλοι να κάνουμε υπεύθυνες καταναλωτικές επιλογές, πρέπει τα σούπερ μάρκετ να διασφαλίσουν ότι τα ψάρια και τα θαλασσινά που διαθέτουν έχουν αλιευθεί με βιώσιμο τρόπο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου