Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Ηλιακή ενέργεια


Τι ακριβώς είναι η ηλιακή ενέργεια;

Ηλιακή ενέργεια χαρακτηρίζεται το σύνολο των διαφόρων μορφών ενέργειας που προέρχονται από τον Ήλιο. Τέτοιες είναι το φως ή φωτεινή ενέργεια, η θερμότητα ή θερμική ενέργεια καθώς και διάφορες ακτινοβολίες ή ενέργεια ακτινοβολίας.

Η ηλιακή ενέργεια στο σύνολό της είναι πρακτικά ανεξάντλητη, αφού προέρχεται από τον ήλιο, και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν περιορισμοί χώρου και χρόνου για την εκμετάλλευσή της.

Όσον αφορά την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες εφαρμογών: τα παθητικά ηλιακά συστήματα, τα ενεργητικά ηλιακά συστήματα, και τα φωτοβολταϊκά συστήματα. Τα παθητικά και τα ενεργητικά ηλιακά συστήματα εκμεταλλεύονται τη θερμότητα που εκπέμπεται μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας, ενώ τα φωτοβολταϊκά συστήματα στηρίζονται στη μετατροπή της ηλιακής ακτινοβολίας σε ηλεκτρικό ρεύμα μέσω του φωτοβολταϊκού φαινομένου.
                        
Κάντε τον ήλιο εργαλείο για όλες σας τις ανάγκες

Καθημερινά ο πλανήτης μας "λούζεται" με ασύλληπτα ποσά ηλιακής ενέργειας. Η ηλιακή ενέργεια είναι ανεξάντλητη, καθαρή, φθηνή, ανανεώσιμη και δε ρυπαίνει το περιβάλλον.
Η ύπαρξη ζωής στη γη οφείλεται στον ήλιο. Τα φυτά για τη φωτοσύνθεση, χρειάζονται ηλιακό φως. Τα φυτοφάγα ζώα τρέφονται με φυτά, τα σαρκοφάγα με φυτοφάγα, άρα όλα στηρίζονται στον ήλιο.
Καθημερινά ο πλανήτης μας "λούζεται" με ασύλληπτα ποσά ηλιακής ενέργειας. Μέσα σ' ένα χρόνο, κάθε τετραγωνικό μέτρο εδάφους οποιασδήποτε περιοχής με μεγάλη ηλιοφάνεια δέχεται πάνω από 2000 κιλοβατόρες φωτεινής ενέργειας. Έτσι, τα τελευταία χρόνια αναζητούνται τρόποι αξιοποίησης της φωτεινής αυτής ενέργειας για τις δραστηριότητες του ανθρώπου.
Ο άνθρωπος εκμεταλλεύεται την ηλιακή ενέργεια χρησιμοποιώντας ηλιακά ηλεκτρικά στοιχεία, πλαίσια ηλιακών κυψελίδων και γιγάντια κάτοπτρα.
Η ηλιακή ενέργεια είναι ανεξάντλητη, καθαρή, φθηνή και ανανεώσιμη. Επιπλέον δεν μολύνει καθόλου την ατμόσφαιρα της γής, ενισχύοντας έτσι τις προσπάθειες για πιο οικολογικές προσεγγίσεις στο θέμα παραγωγής ενέργειας. Αναμένεται, μάλιστα, μέσα στις επόμενες δεκαετίες η ηλιακή ακτινοβολία να καλύπτει ολοένα και μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών αναγκών της ανθρωπότητας.

Πλεονεκτήματα

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα είναι μια τεχνολογία πολλά υποσχόμενη, ικανή να δώσει λύσεις στα 2 μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα: στην αναζήτηση ενεργειακών πηγών για τις ανάγκες του πλανήτη και στο περιβαλλοντικό ζήτημα που έχει προκύψει από την κατάχρηση των φυσικών πόρων από τον άνθρωπο.
Συγκεκριμένα η χρήση τέτοιου είδους τεχνολογίας για την παραγωγή ενέργειας, εκμεταλλεύεται τα πλεονεκτήματα της ηλιακής ενέργειας:
  • Είναι ανεξάντλητη, θα υπάρχει για πάντα
  • Μας προσφέρεται απλόχερα, δωρεάν
  • Είναι ανεξάρτητη από την τροφοδοσία καυσίμων
  • Δημιουργεί μηδενική ρύπανση
  • Αθόρυβη λειτουργία
  • Δυνατότητα επέκτασης
  • Μεγάλη διάρκεια ζωής
  • Ελάχιστες απαιτήσεις συντήρησης 



    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου