Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Γιγάντια καβούρια στην Ανταρκτική

Γιγάντια βασιλικά καβούρια έκαναν την εμφάνισή τους ανοικτά της Ανταρκτικής Χερσονήσου, γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό στους επιστήμονες που ασχολούνται με το θέμα.
Γιγάντια καβούρια στην Ανταρκτική
Μάλιστα αποδίδουν την εν λόγω εξέλιξη στην υπερθέρμανση του πλανήτη, τονίζοντας, ταυτόχρονα, ότι η απειλή από το φαινόμενο αυτό είναι πλέον υπαρκτή.
"Τα τελευταία 14 εκατομμύρια χρόνια περίπου, αυτά τα είδη καβουριών απουσίαζαν από τα ύδατα της Ανταρκτικής γιατί ήταν πολύ κρύα για να επιβιώσουν", ανέφερε ο καθηγητής Ωκεανογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης Κρεγκ Σμίθ. "Στην Ανταρκτική Χερσόνησο όμως, τα νερά θερμαίνονται πολύ γρήγορα".
Η έρευνα του Κρεγκ Σμίθ και της ομάδας του δημοσιεύται στην επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society B.
Όπως αναφέρουν, διαπίστωσαν, με τη βοήθεια τηλεκατευθυνόμενου ρομποτικού οχήματος σε θαλάσσια περιοχή της Δυτικής Ανταρκτικής Χερσονήσου, με βάθος 1.400-850 μέτρων και θερμοκρασίες ξεπερνούν τον 1,4 βαθμό Κελσίου, 42 κόκκινους βασιλικούς κάβουρες.
Όπως εκτιμούν, ο πληθυσμός τους στην περιοχή αριθμεί περισσότερα από 1 εκατομμύριο ζώα.

Τι είναι οι βασιλικοί κάβουρες
Όπως λέει ο Κ. Σμίθ, οι βασιλικοί κάβουρες έχουν μήκος 40 εκατοστών και θεωρούνται πολύ απειλητικά ζώα. "Μπορούν να συντρίψουν τα καβούκια άλλων ειδών με τα σκληρά κελύφη τους", ανέφερε, ενώ τους χαρακτηρίζει "αδηφάγους θηρευτές".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου