Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Πλημμύρισε νανόχηνες η Κερκίνη

ΒΡΗΚΑΝ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΣΤΟΝ ΥΓΡΟΤΟΠΟ

Τουλάχιστον 69 πτηνά θα ξεχειμωνιάσουν στη λίμνη. «Ο αριθμός τους είναι πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα», τονίζουν οι επιστήμονες, οι οποίοι παρακολουθούν τη μετανάστευση των πουλιών μέσω του προγράμματος LIFE

Πλημμύρισε νανόχηνες η Κερκίνη
Νανόχηνες από τη Νορβηγία ξεχειμωνιάζουν στη λίμνη Κερκίνη των Σερρών. Τουλάχιστον 69 άτομα, αριθμός-ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα, αναζήτησαν καταφύγιο φέτος στον υγρότοπο της Κερκίνης, καλύπτοντας μια τεράστια απόσταση από τη Νορβηγία έως τις Σέρρες και αφού πέρασαν από τη Φινλανδία, την Εσθονία και την Ουγγαρία, όπου και έκαναν τη μεγαλύτερη στάση τους.
«Ο αριθμός τους είναι πρωτοφανής, παρότι η Ελλάδα αποτελεί την πιο σημαντική χώρα στην ευρωπαϊκή μεταναστευτική διαδρομή της νανόχηνας. Το εντυπωσιακό είναι πως μεταξύ των 69 ατόμων -τα προηγούμενα χρόνια έρχονταν μέχρι 30-40 άτομα- περιλαμβάνονται πολλά μικρά, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι οι νανόχηνες μετακινούνται κατά οικογένειες», είπε στο «Εθνος» η Μαρία Παναγιωτόπουλου, δασολόγος-ορνιθολόγος, επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος LIFE της Ορνιθολογικής Εταιρείας για τη Νανόχηνα.
Για πρώτη φορά έπειτα από 20 χρόνια η Κερκίνη πλημμύρισε από νανόχηνες, ενώ πληροφορίες από τη δακτυλίωση των πουλιών αναφέρουν ότι για το μακρινό ταξίδι ξεκίνησαν 75 άτομα, -περίπου 13 οικογένειες με 45 νεαρά-, κάποια από αυτά όμως δεν άντεξαν και είτε παρέμειναν σε κάποια άλλη χώρα, είτε υπέκυψαν εξουθενωμένα.
Πλημμύρισε νανόχηνες η Κερκίνη
«Οι νανόχηνες ξέρουν τον προορισμό τους και προσανατολίζονται. Ακολουθούν μια πορεία σχεδόν στα τυφλά, αλλά πάντα βρίσκουν καταφύγιο για τον χειμώνα στην Κερκίνη, όπου παραμένουν από το τέλος Οκτωβρίου μέχρι τον Ιανουάριο.
«Μεταξύ των πουλιών περιλαμβάνονται πολλά μικρά, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι οι νανόχηνες μετακινούνται κατά οικογένειες», τονίζει η Μαρία Παναγιωτόπουλου, επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος LI
«Μεταξύ των πουλιών περιλαμβάνονται πολλά μικρά, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι οι νανόχηνες μετακινούνται κατά οικογένειες», τονίζει η Μαρία Παναγιωτόπουλου, επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος LIFE της Ορνιθολογικής Εταιρείας. Αριστερά, ο χάρτης της διαδρομής που ακολούθησαν οι νανόχηνες μέχρι να φτάσουν στην Κερκίνη
Στη συνέχεια πετούν προς τα ανατολικά για να περάσουν τον υπόλοιπο χειμώνα στο δέλτα του Εβρου, όπου θα μείνουν έως τις αρχές Μαρτίου, ενώ λιγότερα άτομα θα επιλέξουν άλλους υγρότοπους της βόρειας Ελλάδας, όπως το δέλτα του Νέστου ή τη λίμνη Ισμαρίδα στη Ροδόπη», μας είπε η κ. Παναγιωτοπούλου.
Ο αριθμός των 69 ατόμων εξέπληξε ευχάριστα τους επιστήμονες που παρακολουθούν τη νανόχηνα μέσω του προγράμματος LIFE, στο οποίο συμμετέχουν ως εταίροι η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Φινλανδία και η Βουλγαρία.
Η χρηματοδότηση των 2,2 εκατ. ευρώ προέρχεται κατά 75% από ευρωπαϊκούς πόρους και κατά 25% από τη νορβηγική κυβέρνηση, ενώ η διάρκειά του είναι από τον Σεπτέμβριο του 2011 έως το τέλος του 2016.
Μειώθηκε κατά 98% ο πληθυσμός τους
Αφανίζονται εξαιτίας της λαθροθηρίας
Ο ευρωπαϊκός πληθυσμός της νανόχηνας έχει περιοριστεί σε μερικές δεκάδες άτομα -ο παγκόσμιος πληθυσμός υπολογίζεται σε 33.000 άτομα- που φωλιάζει στις βόρειες περιοχές της σκανδιναβικής χερσονήσου, όταν στις αρχές του 20ού αιώνα ξεπερνούσε τα 10.000 άτομα.
Τα τελευταία 60 χρόνια υπέστη μείωση σχεδόν 98%, με κυριότερη αιτία τη λαθροθηρία. Εδώ και τουλάχιστον 10.000 χρόνια οι νανόχηνες ξεχειμωνιάζουν στην Ελλάδα, ενώ μικρότερες... οικογένειες προτιμούν τη Συρία και το Ιράκ, για να επιστρέψουν όλες μαζί την άνοιξη στη Σκανδιναβία ή την Ανατολική Σιβηρία. Οπως εξήγησε η κ. Παναγιωτοπούλου, στη διάρκεια των περίπου 15 χρόνων που γίνεται πλέον πιο συστηματική παρακολούθηση της νανόχηνας, διαπιστώθηκε ότι παρότι τα πουλιά περνούν τον χειμώνα μεταξύ Κερκίνης και Εβρου, υπάρχει ένα χρονικό διάστημα λίγων εβδομάδων που περισσότερες από τις μισές νανόχηνες φεύγουν από τις γνωστές περιοχές διαχείμασης, για κάποιον άγνωστο υγρότοπο.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ, Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου