Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

2 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων

Στις 2 Φεβρουαρίου 1977  υπογράφτηκε η Σύμβαση για τους Υγροτόπους στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν, στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας. Υγρότοποι χαρακτηρίζονται τα δέλτα, τα έλη, οι λίμνες, οι λιμνοθάλασσες, οι πηγές, οι εκβολές, οι ποταμοί και οι τεχνητές λίμνες. Η συνθήκη Ραμσάρ αποσκοπεί στην προστασία και τη συνετή χρήση όλων των υγροτόπων μέσω τοπικών και εθνικών δράσεων και διακρατικής συνεργασίας ως μια συνεισφορά στην αειφόρο ανάπτυξη.. Στη συνθήκη περιλαμβάνονται 1524 υγρότοποι με έκταση 520 εκατομμυρίων στρεμμάτων περίπου.
Στην χώρα μας βασει της σύνθήκης Ραμσάρ προστατεύονται δέκα υγρότοποι: Δέλτα Έβρου, οι λίμνες Ισμαρίδα και Βιστονίδα, το Πόρτο Λάγος και οι γύρω λιμνοθάλασσες, το Δέλτα και η λιμνοθάλασσα Νέστου, η τεχνητή λίμνη Κερκίνη, οι λίμνες Βόλβη και Κορώνεια, το Δέλτα των ποταμών Αξιού- Λουδία-Αλιάκμονα, ο Αμβρακικός κόλπος, η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και η λιμνοθάλασσα Κοτύχι στο Νομό Ηλείας. Όπως τονίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι υγρότοποι της χώρας μας υποβαθμίζονται σε τέτοιο βαθμό ώστε να χάνεται η μοναδική οικολογική τους αξία. Αλλαγές στο υδρολογικό καθεστώς, αλλοίωση και υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτων, απόρριψη στερεών και εκροή αστικών αποβλήτων, παράνομη και αυθαίρετη δόμηση, εντατικοποίηση της γεωργίας και λαθροθηρία είναι μόνο ορισμένα από τα εντονότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν .
Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι
 
Aπογοητευτικός ο απολογισμός για υγρότοπους
 
Της Ιωαννας Φωτιαδη, Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Την αισθητική αξία και την οικολογική λειτουργία των υγρότοπων της χώρας μας και ιδίως της Αττικής επισήμανε χθες η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Yγρότοπων. «Θέλουμε να εστιάσουμε στους υγρότοπους του Λεκανοπεδίου, καθώς αποτελούν χώρο αναψυχής για τους κατοίκους της πρωτεύουσας και απαραίτητο σταθμό για τα μεταναστευτικά και διαχειμάζοντα πουλιά» επισήμανε η κ. Μαλαμώ Κορμπέτη, υπεύθυνη θεμάτων πολιτικής περιβάλλοντος της Ορνιθολογικής. «Στην Αττική υπάρχουν 23 υγρότοποι, εκ των οποίων μόνο οι δύο προστατεύονται νομικά (Natura 2000), ο Σχινιάς και η Βραυρώνα». Ωστόσο, η τύχη των δύο προστατευόμενων οικοσυστημάτων δεν διαφέρει πολύ από εκείνη των υπολοίπων. Το εθνικό πάρκο του Σχινιά, το οποίο φιλοξενεί 236 είδη πουλιών, αντιμετωπίζει σοβαρές οικιστικές πιέσεις. Οχι πολλά χιλιόμετρα μακρύτερα, ο υγρότοπος της Βραυρώνας, ενδιαίτημα 170 πουλιών μεταξύ των οποίων και της ακριβοθώρητης αετογερακίνας, απειλείται με καταστροφή από το χωρίς σχεδιασμό αντιπλημμυρικό έργο για τη διευθέτηση του ποταμού Ερασίνου. Προστατευόμενοι ή μη οι ελληνικοί υγρότοποι απειλούνται από επιχωματώσεις, καταπατήσεις, αποθέσεις αδρανών υλικών. «Για τρεις δε υγρότοπους, τον Ωρωπό, το Βουρκάρι και τη Λίμνη Κουμουνδούρου ο υπ’ αριθμόν ένας εχθρός είναι η ρύπανση, καθώς βρίσκονται σε κατ’ εξοχήν βιομηχανικές περιοχές» σημείωσε ο κ. Θάνος Καστρίτης, υπεύθυνος προστατευόμενων ειδών στην Ορνιθολογική Εταιρεία.
Οι ετήσιες εκπομπές της Ελλάδας
Τον αποφασιστικό ρόλο των οικοσυστημάτων έναντι της κλιματικής αλλαγής υπογράμμισε από τις Βρυξέλλες ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Κρίτων Αρσένης: «Στους υγρότοπους της Ελλάδας είναι αποθηκευμένοι έως και 300 εκατομμύρια τόνοι άνθρακα. Με βάση τα στοιχεία του ΟΗΕ, αυτό ισοδυναμεί με 1,1 δισ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Οι ετήσιες εκπομπές της Ελλάδας από ανθρωπογενείς δραστηριότητες το 2007 ήταν περίπου 110 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα. Με λίγα λόγια, η διατήρηση των ελληνικών υγρότοπων προστατεύει τη Γη από εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ίσες με τις ετήσιες εκπομπές έως και 10 χωρών σαν την Ελλάδα. Πριν από δύο γενεές, η Ελλάδα είχε τριπλάσια έκταση υγρότοπων, που σημαίνει ότι η έως σήμερα καταστροφή τους έχει οδηγήσει σε εκπομπές 20 φορές περισσότερου διοξειδίου του άνθρακα απ’ ό,τι εκπέμψαμε το 2007» καταλήγει.
 
 

Τριεθνής συμφωνία για Πρέσπες

Με σαφείς υποχρεώσεις, Ελλάδα, Αλβανία και Σκόπια αναλαμβάνουν δράση για την προστασία της βιοποικιλότητας και την αειφόρο ανάπτυξη ενός από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της ΕυρώπηςΔέκα χρόνια μετά τη διακήρυξη της ίδρυσής του, το Διασυνοριακό Πάρκο Πρεσπών απέκτησε θεσμική υπόσταση χθες, με τη «σφραγίδα» των κυβερνήσεων της Ελλάδας, της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ, αλλά και υπό την «ομπρέλα» της Ε.Ε.
Την προστασία των σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας προβλέπει, μεταξύ άλλων, η συμφωνία για το Διασυνοριακό Πάρκο Πρεσπών
Την προστασία των σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας προβλέπει, μεταξύ άλλων, η συμφωνία για το Διασυνοριακό Πάρκο Πρεσπών
Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας των Υγροτόπων, η υπουργός Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη και οι ομόλογοί της των άλλων δύο χωρών, Φ. Μεντίου και Ν. Γιακούπι, παρουσία του Ελληνα επιτρόπου Περιβάλλοντος της Κομισιόν Στ. Δήμα, υπέγραψαν την πρώτη διασυνοριακή συμφωνία για την προστασία οικοτόπου στα Βαλκάνια, δίνοντας σάρκα και οστά σε αυτό που ξεκίνησε το 2000 ο Κ. Σημίτης με τους τότε ομολόγους του Ι. Μέτα και Λ. Γκεοργκιέφσκι και «ξαναζωντάνεψε» τον περασμένο Νοέμβριο ο Γ. Παπανδρέου, με τους Σ. Μπερίσα και Ν. Γκρούεφσκι.
Πρόκειται για μια νομικά δεσμευτική συμφωνία, που περιλαμβάνει συγκεκριμένες υποχρεώσεις των τριών πλευρών, υπό τη «σκέπη» της Ε.Ε. για την προστασία της βιοποικιλότητας και την αειφόρο ανάπτυξη σε έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ευρώπης, σε επίπεδο λεκάνης απορροής, όπως επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Οδηγία για τα νερά.
Μεταξύ άλλων, προβλέπει μόνιμες δομές συνεργασίας για τη διαχείριση της ποιότητας και ποσότητας των νερών, με ιδιαίτερη προσοχή στη στάθμη της Μικρής και Μεγάλης Πρέσπας, την πρόληψη και μείωση της ρύπανσης, την προστασία ιδιαίτερα των σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας, την προστασία του εδάφους και την αειφόρο ανάπτυξη της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Στην τελευταία -ίσως- πράξη του ως επιτρόπου Περιβάλλοντος, όπως είπε ο ίδιος, ο Στ. Δήμας ανέφερε ότι το περιβάλλον δεν γνωρίζει σύνορα και πως το γεγονός αυτό αποτελεί σημαντικό πεδίο για κοινές δράσεις, ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως με το νομικό πλέγμα της συμφωνίας και τη σύμπραξη της Ε.Ε., το εγχείρημα θα επιτύχει.
ΟραμαΟ υπουργός Περιβάλλοντος της Αλβανίας Φ. Μεντίου ανέφερε πως η παρουσία του κ. Δήμα δίνει στη συνεργασία τη διάσταση ενός ευρωπαϊκού οράματος, ενώ ο ομόλογός του της ΠΓΔΜ Ν. Γιακούπι υποστήριξε πως η συνεργασία θα ωφελήσει τους πολίτες και θα συμβάλει στην πρόοδο της ευρύτερης περιοχής προς την Ε.Ε.
Με ανακοίνωσή τους, οι Οικολόγοι Πράσινοι χαιρετίζουν την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας, η οποία, όπως αναφέρουν, δημιουργεί τις προϋποθέσεις -έστω και με 10 χρόνια καθυστέρηση- για την αποτελεσματική προστασία και διαχείριση των Πρεσπών.
Αποτελεί ένα μεγάλο βήμα
Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη εξήρε τον ρόλο των τοπικών κοινωνιών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που όπως είπε, ήταν πολύ πιο μπροστά από την πολιτεία στη δεκαετία που μεσολάβησε από τη διακήρυξη ίδρυσης του Πάρκου.
«Είναι ένα μεγάλο βήμα στα όσα έχετε κάνει όλοι μέχρι τώρα, κι εμείς απλά πιστεύουμε ότι θα βοηθήσουμε ώστε αυτά τα βήματα να γίνουν πολύ πιο μεγάλα, σημαντικά και βιώσιμα», είπε η κ. Μπιρμπίλη.
Βασίλης Ιγνατιάδης, Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου