Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012


Έναν πραγματικό βιολογικό θησαυρό ανακάλυψαν οι επιστήμονες στην κοιλάδα του ποταμού Μεκόνγκ, που διατρέχει έξι χώρες της Ασίας. Όπως ανακοίνωσε στις 12 Δεκεμβρίου η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση WWF, στην περιοχή που καλύπτεται από τον ποταμό ανακαλύφθηκαν 208 νέα είδη μέσα στο 2011. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες η περιοχή είναι τόσο πλούσια βιολογικά, ώστε καθημερινά να ανακαλύπτουν ένα νέο είδος. Η περιοχή του Ευρύτερου Μεκόνγκ όπως ονομάζεται το οικοσύστημα
περιλαμβάνει την Καμπότζη, το Λάος, τη Μιανμάρ, την Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ και τη νοτιοδυτική επαρχία της Κίνας, Γιουνάν. (EPA) 
Η σαλαμάνδρα της φωτογραφία, είναι μία Tylototriton notialis και χαρακτηρίζεται από τα πολύ έντονα στίγματα στο δέρμα της. Ανακαλύφθηκε στο Λάος το 2010 και είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται ένα είδος του γένους Tylototriton στο Λάος.
 



Ένα μικροσκοπικός Φυλλοσκόπος, ένα ωδικό πουλί, που έχει όμως την ιδιαιτερότητα να αναπαράγεται σε ασβεστολιθικούς βράχους ανακαλύφθηκε στο Λάος. Ο συγκεκριμένος Φυλλοσκόπος ξεχωρίζει για το δυνατό και μοναδικό κελάηδημά του.






Εκτός όμως από ζώα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν και νέα είδη φυτών στην περιοχή του Μεκόνγκ, όπως η ορχιδέα της φωτογραφίας, που ξεχωρίζει για τα παχιά γυαλιστερά λευκά και πορτοκαλί άνθη της. Η ορχιδέα εντοπίστηκε και συλλέχθηκε από έναν ντόπιο κυνηγό φυτών και στη συνέχεια παραδόθηκε στους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους Κιου του Λονδίνου.


Μία από τις πιο ιδιαίτερες ανακαλύψεις είναι και ο πίθηκος «Έλβις» που ξεχωρίζει για την «κόμμωσή» του, η οποία θυμίζει τον γνωστό Αμερικανό ροκ σταρ.





Στα νέο-ανακαλυφθείσα είδη περιλαμβάνεται και η σαύρα Leiolepis ngovantrii που απεικονίζεται στη φωτογραφία, η οποία έχει την ιδιότητα να κλωνοποιεί τον εαυτό της. Η συγκεκριμένη σαύρα μπορεί να αναπαράγεται μέσω κλωνοποίησης, χωρίς να απαιτείται το ζευγάρωμα με αρσενικό.

Μία μικρή σαύρα του είδους psychedelic gecko (Cnemaspis psychedelica) είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα νέα ευρήματα στην περιοχή του Μεκόνγκ. Ωστόσο, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι πολλά είδη στην περιοχή μπορεί να εξαφανιστούν πριν καταγραφούν εξαιτίας της ανθρώπινης παρέμβασης.











                     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου