Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Ξύπνησαν ο Μίσα, η Βέσνα και η Μπάρμπαρα στο καταφύγιο

ΧΕΙΜΕΡΙΑ ΝΑΡΚΗ ΤΕΛΟΣ: Το ξύπνημα των αρκούδων σηματοδοτεί την άφιξη της άνοιξης

Το καταφύγιο της Αρκούδας στο Νυμφαίο Φλώρινας άνοιξε τις πύλες του για τους επισκέπτες από το περασμένο Σάββατο
Το καταφύγιο της Αρκούδας στο Νυμφαίο Φλώρινας άνοιξε τις πύλες του για τους επισκέπτες από το περασμένο Σάββατο
Ο Μίσα, η Βέσνα και η Μπάρμπαρα ξύπνησαν πρώτοι από τον χειμέριο ύπνο και ήδη απολαμβάνουν τη φύση στο ηλιόλουστο αλλά ακόμη χιονισμένο Νυμφαίο της Φλώρινας.
Οι τρεις αδελφές αρκούδες από τη Σερβία είναι μαθημένες από σκληραγωγία και κακουχίες, αφού γεννήθηκαν και πέρασαν τα πρώτα τους χρόνια στον ζωολογικό κήπο του Βελιγραδίου, από όπου μεταφέρθηκαν στο Καταφύγιο της Αρκούδας, εν μέσω των νατοϊκών βομβαρδισμών στη σερβική πρωτεύουσα.
Ο Γιωργάκης και η Ειρήνη για μία ακόμη χρονιά μοιράστηκαν τη φωλιά τους και ξύπνησαν μαζί, αλλά ακόμη δεν είναι ιδιαίτερα κινητικοί. Αντίθετα ο Κυριάκος ξύπνησε και ύστερα από λίγες ώρες παιχνιδιού έκανε το πρώτο του μπάνιο στην ειδικά διαμορφωμένη λίμνη του καταφυγίου.
Ο υπέργηρος Ανδρέας, που στα 47 του χρόνια είναι ο παγκοσμίως γηραιότερος αρκούδος σε καταφύγιο, κοιμάται ακόμη, όπως και ο Γιώργος, ο μαύρος αρκούδος ή «Αμερικάνος». Οπως κάθε χρόνο, είναι οι πρώτοι που αποσύρονται στις φωλιές τους και οι τελευταίοι που ξυπνάνε.
Επίσης, παραμένουν στις φωλιές τους ο Μήτσος, ο Duke και η Τασούλα, με την τελευταία να κοιμάται σε φυσική φωλιά που φέτος έσκαψε μόνη της. Τα «ξυπνητούρια» των πρώην αιχμάλωτων αρκούδων του καταφυγίου σημαίνουν και επίσημα την άφιξη της άνοιξης, αφού με το αλάθητο ένστικτο των προστατευόμενων θηλαστικών γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται να δούμε κακοκαιρίες για μακρύ χρονικό διάστημα.
Προς το παρόν, οι αρκούδες απολαμβάνουν το τοπίο, αν και το χιόνι δυσκολεύει τις κινήσεις τους. Ακόμη δεν έχουν διάθεση για φαγητό, κάτι που είναι φυσιολογικό, και μπορεί να κάνουν μέχρι και δύο εβδομάδες να αναζητήσουν τροφή.
Από το περασμένο Σάββατο, το καταφύγιο άνοιξε για τους επισκέπτες του Περιβαλλοντικού Πάρκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου