Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Δύο ακόμα αρκούδες σκοτώθηκαν στους δρόμους της Μακεδονίας

Μια θηλυκή και μια αρσενική καφέ αρκούδα σκοτώθηκαν την Κυριακή σε δύο διαφορετικά τροχαία σε επαρχιακούς δρόμους της Μακεδονίας, ανακοίνωσε η περιβαλλοντική οργάνωση Αρκτούρος.
Η ειρωνεία είναι ότι τα δύο νέα δυστυχήματα έρχονται την ώρα που δρομολογείται επιτέλους η κατασκευή προστατευτικού φράχτη στην Εγνατία Οδό, για τον οποίο ο Αρκτούρος και άλλες οργανώσεις πίεζαν εδώ και χρόνια.
Τα περισσότερα τροχαία αφορούν αρκουδάκια στον πρώτο ή δεύτερο χρόνο εκπαίδευσης από τη μητέρα τους, γεγονός που κάνει τον Αρκτούρο να προειδοποιεί για «αφανισμό μιας ολόκληρης γενιάς».
Το πρώτο από τα δύο νέα δυστυχήματα συνέβη στον επαρχιακό δρόμο Κοζάνης-Γρεβενών, στο Δήμο Νεάπολης της Δυτικής Μακεδονίας. Η Ομάδα Αμεσης Επέμβασης του Αρκτούρου ειδοποιήθηκε από την αστυνομία και παρέλαβε τη θηλυκή αρκούδα, ηλικίας δύο ετών, η οποία φαίνεται ότι σκοτώθηκε ακαριαία.
Λίγη ώρα αργότερα, στις 1.30 τα ξημερώματα, ο Αρκτούρος ειδοποιήθηκε από την αστυνομία για δεύτερο τροχαίο στον Ταξιάρχη Γρεβενών, επί της Εγνατίας Οδού. Θύμα σε αυτή την περίπτωση ήταν ένα αρσενικό τριών ετών.
Και τα δύο ζώα μεταφέρθηκαν στον Κτηνιατρικό Σταθμό Περίθαλψης Αγριων Ζώων, που λειτουργεί ο Αρκτούρος στον Αετό Φλώρινας, για περαιτέρω εξετάσεις και νεκροψία.
Στο μεταξύ, το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων έκανε το πρώτο βήμα για την κατασκευή του προστατευτικού φράχτη στην Εγνατία.
Συγκεκριμένα, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εργων εγκρίθηκε η ένταξη του έργου Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας».
Το σχέδιο προβλέπει την εγκατάσταση «ενισχυμένης υπερυψηλής περίφραξης» στο τμήμα Σιάτιστα-Κορομηλιά του Κάθετου Άξονα 45 «Σιάτιστα - Κρυσταλλοπηγή» και σε τμήματα του κυρίου άξονα της Εγνατίας οδού, από Παναγιά έως Σιάτιστα.
Η δημοπράτηση του έργου προγραμματίζεται για τις αρχές ή τα μέσα του καλοκαιριού.
Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι απομένουν μόνο 250 καφέ αρκούδες (Ursus arctus) χωρισμένες σε δύο πληθυσμούς στις οροσειρές της Πίνδου και της Ροδόπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου