Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Επιστρέφουν στο δάσος ο «Τζον» και ο «Νικήτας»

Το πείραμα πέτυχε, τα δύο αρκουδάκια ξύπνησαν από τον χειμέριο ύπνο και απολαμβάνουν ήδη τις πρώτες τους βόλτες, σαν αυτόνομα άγρια ζώα, στο ελεύθερο περιβάλλον της Βόρειας Πίνδου.

Επιστρέφουν στο δάσος ο «Τζον» και ο «Νικήτας»
Το πείραμα πέτυχε, τα δύο αρκουδάκια ξύπνησαν από τον χειμέριο ύπνο και απολαμβάνουν ήδη τις πρώτες τους βόλτες, σαν αυτόνομα άγρια ζώα, στο ελεύθερο περιβάλλον της Βόρειας Πίνδου. Ο Μικρός Τζον και ο Νικήτας είναι σχεδόν συνομήλικοι και η κοινή κακή τους μοίρα τους έκανε αχώριστους σαν δίδυμα αδέλφια. Εμειναν ορφανοί από την τρυφερή ηλικία των 2 μηνών, όταν έχασαν τις μητέρες τους σε δασικές περιοχές της Καστοριάς και των Τρικάλων, αντίστοιχα.
Ηταν τέτοια εποχή πέρυσι, όταν ο πρώτος βρέθηκε να κλαίει σπαρακτικά στο δάσος καλώντας τη μητέρα του και ο δεύτερος να κουρνιάζει φοβισμένος σε στάνη έχοντας χάσει τη δική του.
Τα δύο αρκουδάκια μεταφέρθηκαν από ανθρώπους του «Αρκτούρου» στο Καταφύγιο της Αρκούδας στη Φλώρινα και πέρασαν μαζί ένα πρόγραμμα περίθαλψης και «εκπαίδευσης», διάρκειας 9 μηνών, που είχε τελικό στόχο την απελευθέρωσή τους στο φυσικό περιβάλλον, ώστε να μη ζήσουν όλη τη ζωή τους στο ημιελεύθερο περιβάλλον του Καταφυγίου.
Τα δύο αρκουδάκια πέρασαν με επιτυχία όλα τα τεστ, απέκτησαν το επιθυμητό μέγεθος και βάρος, έμαθαν να αναζητούν μόνα τους την τροφή τους και στο τέλος Ιανουαρίου μεταφέρθηκαν κοιμισμένα σε τεχνητή φωλιά στην ορεινή Φλώρινα για το τελευταίο και πιο κρίσιμο στάδιο του προγράμματος: την επανένταξη. Σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, το ποσοστό θνησιμότητας των νεαρών αρκούδων στη φύση τον πρώτο χειμώνα φτάνει το 50%.
Κόντρα στα προγνωστικά, ο Μικρός Τζον και ο Νικήτας ξύπνησαν, βγήκαν από τη φωλιά και όπως φαίνεται από το σήμα που στέλνουν τα δορυφορικά κολάρα, έχουν μια άκρως φυσιολογική συμπεριφορά. Παραμένουν μαζί και περιπλανώνται σε μεγάλες αποστάσεις στο δάσος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου