Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

500.000 στρέμματα γης έγιναν στάχτη φέτος το καλοκαίρι

ΤΙΣ ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΗ ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΗ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

Τα μακρά διαστήματα ζέστης και ανομβρίας, οι χρόνιες παθογένειες του κρατικού μηχανισμού και η αμέλεια των πολιτών συνθέτουν το «τρίπτυχο της καταστροφής», υποστηρίζει η περιβαλλοντική οργάνωση  
WWF ΡΕΠΟΡΤΑΖ

500.000 στρέμματα γης έγιναν στάχτη φέτος το καλοκαίρι
Τραγικά επαναλαμβανόμενες είναι οι διαπιστώσεις των αρμόδιων οργανισμών για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα. Το φετινό καλοκαίρι -και ενώ η αντιπυρική περίοδος είναι ακόμη εν ισχύι- 500.000 στρέμματα δασικής και γεωργικής γης έγιναν στάχτη.
Ο απολογισμός, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές, αναμένεται να υπερβεί τον ετήσιο μέσο όρο (523.582 στρέμματα) αποδεικνύοντας τις τραγικές ελλείψεις που αντιμετωπίζει η χώρα στον τομέα της δασοπροστασίας.
Και όλα αυτά ενώ τα ποσοστά πυρκαγιών στην Ελλάδα είναι σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα άλλων κρατών.
Φέτος τη μερίδα του λέοντος κατέχουν 15 πυρκαγιές οι οποίες ευθύνονται για 407.000 στρέμματα καμένων εκτάσεων, τα 40.000 εκ των οποίων ήταν δάση κωνοφόρων και πλατύφυλλων δέντρων.
500.000 στρέμματα γης έγιναν στάχτη φέτος το καλοκαίρι
Τα θλιβερά πρωτεία κατέχει η φωτιά που ξέσπασε στις 18 Αυγούστου στη Χίο κατακαίγοντας 152.000 στρέμματα γης και σχεδόν το 30% του φυτικού κεφαλαίου της μαστίχας στο νησί. Σύμφωνα με επιτόπια απογραφή των επιπτώσεων από την περιβαλλοντική οργάνωση WWF, οι φλόγες έκαψαν δάση τραχείας πεύκης, θαμνώδους βλάστησης, μαστιχόδεντρα και ελαιώνες. Παράλληλα, η ομάδα επεσήμανε την επιτακτική ανάγκη αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών μέτρων λόγω του έντονου ανάγλυφου της Χίου, των ασβεστολιθικών εδαφών της και των διπλοκαμένων εκτάσεων που εντοπίζονται στο νησί.
500.000 στρέμματα γης έγιναν στάχτη φέτος το καλοκαίρι
«Δυστυχώς ο απολογισμός έρχεται να επιβεβαιώσει τα δεδομένα των τελευταίων 25 χρόνων και να μας υπενθυμίσει ότι ούτε τα αίτια αλλά ούτε και η ανάγκη κατάρτισης ολοκληρωμένου σχεδίου δασοπροστασίας έχουν εκλείψει», επισημαίνει η WWF, η οποία υποστηρίζει ότι τα μακρά διαστήματα υψηλών θερμοκρασιών και ανομβρίας, οι χρόνιες παθογένειες του κρατικού μηχανισμού και η αμέλεια των πολιτών συνθέτουν το «τρίπτυχο της καταστροφής».
Ως προς τον τελευταίο παράγοντα αναφέρεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας μέχρι τα τέλη Αυγούστου σε σύνολο 250 δικογραφιών για πρόκληση εμπρησμού, οι 224 αφορούσαν σε αμέλεια και οι 26 σε πρόθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου