Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου 2013

Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων
H Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου. Στις 2 Φεβρουαρίου 1977 υπογράφτηκε η Σύμβαση για τους Υγροτόπους στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν, στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας. Υγρότοποι χαρακτηρίζονται τα δέλτα, τα έλη, οι λίμνες, οι λιμνοθάλασσες, οι πηγές, οι εκβολές, οι ποταμοί και οι τεχνητές λίμνες. Η συνθήκη Ραμσάρ αποσκοπεί στην προστασία και τη συνετή χρήση όλων των υγροτόπων μέσω τοπικών και εθνικών δράσεων και διακρατικής συνεργασίας ως μια συνεισφορά στην αειφόρο ανάπτυξη. Στη συνθήκη περιλαμβάνονται 1524 υγρότοποι με έκταση 520 εκατομμυρίων στρεμμάτων περίπου.
Στη χώρα μας, βασει της σύνθήκης Ραμσάρ, προστατεύονται δέκα υγρότοποι: Δέλτα Έβρου, οι λίμνες Ισμαρίδα και Βιστονίδα, το Πόρτο Λάγος και οι γύρω λιμνοθάλασσες, το Δέλτα και η λιμνοθάλασσα Νέστου, η τεχνητή λίμνη Κερκίνη, οι λίμνες Βόλβη και Κορώνεια, το Δέλτα των ποταμών Αξιού- Λουδία-Αλιάκμονα, ο Αμβρακικός κόλπος, η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και η λιμνοθάλασσα Κοτύχι στο Νομό Ηλείας.
Όπως τονίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι υγρότοποι της χώρας μας υποβαθμίζονται σε τέτοιο βαθμό, ώστε να χάνεται η μοναδική οικολογική τους αξία. Αλλαγές στο υδρολογικό καθεστώς, αλλοίωση και υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτων, απόρριψη στερεών και εκροή αστικών αποβλήτων, παράνομη και αυθαίρετη δόμηση, εντατικοποίηση της γεωργίας και λαθροθηρία είναι μόνο ορισμένα από τα εντονότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

To Πάντα γιορτάζει την παγκόσμια ημέρα υγροτόπων…

…λίγο διαφορετικά. Φέτος αποφάσισε να γιορτάσει τους υγροτόπους, και μάλιστα να εστιάσει στους νησιωτικούς υγροτόπους παίζοντας. Έτσι ανέβασε δύο ολοκαίνουρια παιχνίδια στο oikoskopio kids: την "κρυμμένη εικόνα", ένα κουιζ βασικών γνώσεων για τους υγροτόπους και τη σημασία τους και ένα νέο "ποιος μένει που" όπου πρέπει να τοποθετήσεις έξι …υγροτοπικά ζώα στο σημείο εκείνο του υγρότοπου που τα συναντάς συχνότερα. Για να δούμε λοιπόν, ποίος θα τα καταφέρει πιο γρήγορα;

Κι αν αφού παίξετε θέλετε να μάθετε περισσότερα για τους νησιωτικούς υγρότοπους της χώρας μας δεν έχετε παρα να κάνετε ένα κλικ ακόμα, αυτή τη φορά στο
Υγροτόπιο, τον νέο διαδικτυακό τόπο του WWF Ελλάς. Μέσα από μία δυναμική βάση δεδομένων, ο χρήστης έχει πλέον τη δυνατότητα για ένα διαδικτυακό ταξίδι στα νησιά της χώρας μας και πιο συγκεκριμένα, στα πλέον απειλούμενα οικοσυστήματά τους, τους υγρότοπους. Έτσι, όλοι οι πολίτες αλλά και ειδικότερα όσοι ασχολούνται με την εκπαίδευση, την έρευνα, την προστασία και τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος της Ελλάδας, αποκτούν ένα χρήσιμο εργαλείο πληροφορίας για τα οικολογικά αυτά διαμάντια, εμπλουτισμένο με στατιστικά, γεωγραφικά και άλλα δεδομένα, χαρτογραφικές απεικονίσεις, καθώς και αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες.

"Πλέον, οι υπηρεσίες, έχοντας στα χέρια τους ένα θεσμικό όπλο αλλά και ένα πληροφοριακό εργαλείο, μπορούν να αντιμετωπίσουν ακόμη πιο αποτελεσματικά τις περιπτώσεις υποβάθμισης και να συμβάλουν αποφασιστικά στην ουσιαστική προστασία των αναπόσπαστων αυτών κομματιών του πάζλ της ελληνικής φύσης. Είναι στο χέρι μας να προστατεύσουμε τον χαρακτήρα των νησιών μας και να εκμεταλλευτούμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους που τα καθιστούν μοναδικά", σημειώνει ο Δημήτρης Καραβέλλας, γενικός διευθυντής του WWF Ελλάς. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου