Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Κοιμήθηκε για πάντα ο Μίσα του «Αρκτούρου»


Έναν απόντα έβγαλε φέτος το ανοιξιάτικο «παρουσιολόγιο» στο Καταφύγιο της Αρκούδας στη Φλώρινα.


Ο Μίσα ή Σέρβος ή Λουκάνικος, που ξεχώριζε για το σκούρο καφέ χρώμα του
Ο Μίσα ή Σέρβος ή Λουκάνικος, που ξεχώριζε για το σκούρο καφέ χρώμα του
Ο Μίσα ή «Σέρβος» ή «λουκάνικος» δεν ξύπνησε από τον χειμέριο ύπνο, όπως οι άλλες αρκούδες, και οι άνθρωποι του «Αρκτούρου» τον βρήκαν άψυχο μέσα στη φωλιά του. Με θλίψη διαπίστωσαν ότι είχε πεθάνει περίπου 20 ημέρες νωρίτερα από μη εμφανή παθολογικά αίτια και έκαναν την ταφή του σε μη επισκέψιμους χώρους του Καταφυγίου.
Ο Μίσα ήταν 17 ετών. Είχε γεννηθεί μέσα στον ζωολογικό κήπο του Βελιγραδίου, όπως και οι αδελφές του Μπάρμπαρα και Βέσνα, και βίωσε το σοκ των νατοϊκών βομβαρδισμών του 1999 στη σερβική πρωτεύουσα. Ο «Αρκτούρος» αποφάσισε να «υιοθετήσει» τις τρεις αρκούδες και να τις μεταφέρει στο Περιβαλλοντικό Κέντρο του, στο πλαίσιο της Διαβαλκανικής Συνεργασίας για τη διατήρηση των μεγάλων σαρκοφάγων (Balkan Net).
Ο Μίσα έφτασε στη Φλώρινα τριών ετών, ταλαιπωρημένος, αδύνατος και φοβισμένος. Εξελίχτηκε σε έναν πολύ υγιή αρκούδο, που ξεχώριζε για το σκούρο καφέ χρώμα του, το μακρύτερο, πιο λεπτό και μυώδες σώμα του, κάτι που του έδωσε τον χαρακτηρισμό «λουκάνικο».
Επί 13 χρόνια συμβίωνε αρμονικά με τους συγκατοίκους του, από τους οποίους ξεχώριζε τη μία αδελφή του, την Μπάρμπαρα, αλλά και την «Ελληνίδα» Τασούλα. Ηθελε να απολαμβάνει μόνος του το φαγητό του, έψαχνε καρπούς οξιάς και πλησίαζε τον φράχτη του Καταφυγίου. Με αφορμή τον θάνατο του Μίσα, ο οποίος γεννήθηκε αιχμάλωτος σε ζωολογικό κήπο και δεν γνώρισε ποτέ την ελευθερία της ζωής στη φύση, ο «Αρκτούρος» επαναλαμβάνει την αντίθεσή του στην πρακτική της διαβίωσης και αναπαραγωγής άγριων ζώων σε αιχμαλωσία και επαναφέρει το αίτημά του προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης για τη μεταφορά των δύο αρκούδων του Ζωολογικού Κήπου Θεσσαλονίκης στις εγκαταστάσεις του Περιβαλλοντικού Κέντρου της οργάνωσης.
Μετά την απώλεια του Μίσα, εκεί φιλοξενούνται πλέον 11 αρκούδες, μεταξύ αυτών και ο μαθουσάλας Ανδρέας, η γηραιότερη καφέ αρκούδα στον κόσμο. Παρά τα 48 χρόνια του (με μέσο όρο ζωής για το είδος τα 25 χρόνια) και το γεγονός ότι είναι τυφλός, ξύπνησε κανονικά και απολαμβάνει την άνοιξη.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου