Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Χάθηκε ακόμη μία αρκούδα


Η νεαρή αρκούδα, βάρους 80 κιλών, έχασε τη ζωή της στην Εγνατία Οδό λίγο πριν πέσει σε χειμερία νάρκη
Η νεαρή αρκούδα, βάρους 80 κιλών, έχασε τη ζωή της στην Εγνατία Οδό λίγο πριν πέσει σε χειμερία νάρκη


Λίγο πριν πέσει σε χειμέριο ύπνο έχασε τη ζωή της κάτω από τις ρόδες ενός αυτοκινήτου, νεαρή αρκούδα, που αποτελεί το δέκατο θύμα τροχαίου δυστυχήματος στην Εγνατία οδό φέτος και το πέμπτο στον κάθετο άξονα Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή.

«Μέρα με τη μέρα γίνεται όλο και πιο επιτακτική η ανάγκη να ενισχυθεί η περίφραξη στην Εγνατία οδό και στους κάθετους άξονες του βιότοπου της καφέ αρκούδας, ώστε να προστατευτούν τα άγρια ζώα», είπε στο «Εθνος» η υπεύθυνη επικοινωνίας της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ» Ηλιάνα Μπουσιάκη.
Σε κοινή ανακοίνωση των οργανώσεων «Καλλιστώ» και «Αρκτούρος» σημειώνεται ότι πλέον καθίσταται επιτακτική ανάγκη για την κατασκευή ειδικών περασμάτων για την αρκούδα στον άξονα Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή, καθώς επίσης για την ειδική σήμανση στην περιοχή.
Το δυστύχημα συνέβη τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, όταν μία θηλυκή και σχετικά μικρόσωμη αρκούδα, βάρους 80 κιλών, επιχείρησε να διασχίσει κάθετα το οδόστρωμα στο ύψος του κόμβου Μικρόκαστρου.
Το Ι.Χ. έπεσε πάνω της με ταχύτητα και τη χτύπησε, ενώ ο οδηγός του όχι μόνο δεν σταμάτησε, αλλά δεν ειδοποίησε καν την Τροχαία, έτσι χάθηκε πολύτιμος χρόνος και το ζώο βρέθηκε νεκρό όταν ξημέρωσε. Η αρκούδα εγκλωβίστηκε σε νησίδα του κόμβου και παρέμενε εκεί μέχρι που έφτασε κτηνίατρος της «Καλλιστώ». Η νεκροψία έδειξε ότι το άτυχο ζώο είχε υποστεί ρήξη ήπατος και πνευμόνων, ενώ επιπλέον είχε σπάσει τα μπροστινά της πόδια.
«Είναι προφανές ότι το ζώο κατάφερε να περάσει με μεγάλη ευκολία την περίφραξη και να βρεθεί στον δρόμο. Είναι αυτό για το οποίο κάνουμε επανειλημμένες συστάσεις στην Εγνατία Οδό και ζητάμε να ενισχυθεί η περίφραξη πριν να είναι πολύ αργά», δήλωσε η κυρία Μπουσιάκη και προσέθεσε: «Μόνο ο χειμέριος ύπνος φαίνεται πως μπορεί να διασφαλίσει την επιβίωση της αρκούδας κατά τη διάρκεια του χειμώνα, και να χαρίσει στον τοπικό πληθυσμό του είδους μία ολιγόμηνη παράταση ζωής -εφόσον βέβαια οι καιρικές συνθήκες θα είναι χειμερινές και θα το επιτρέψουν».
«Αρκτούρος» και «Καλλιστώ», μαζί με άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις, έστειλαν μόλις την περασμένη Παρασκευή κοινό υπόμνημα προς τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών, επισημαίνοντας για πολλοστή φορά το πρόβλημα θανάτωσης και απομόνωσης της άγριας πανίδας στη ζώνη του κάθετου άξονα της Εγνατίας οδού στην Καστοριά και είναι χαρακτηριστικό πως πρόκειται για το τρίτο υπόμνημα το οποίο κατατίθεται για το συγκεκριμένο ζήτημα μέσα στο 2009.
Η τοποθέτηση ενισχυμένης περίφραξης θα προστατεύει τα ζώα, όμως η κατάλληλη σήμανση θα προειδοποιεί τους οδηγούς να ελαττώνουν ταχύτητα, έτσι το μεγαλύτερο μέρος των θανατηφόρων τροχαίων θα είχε αποφευχθεί.
Αυτοψία
«Είναι καθαρά θέμα τύχης ότι μέχρι σήμερα δεν έχουμε θρηνήσει και ανθρώπινα θύματα», τονίζεται στην ανακοίνωση των περιβαλλοντικών οργανώσεων, ενώ μέλη τους πραγματοποίησαν αυτοψία στην ευρύτερη περιοχή του δυστυχήματος κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου και διαπίστωσαν πως ο φράχτης έχει παραβιαστεί σε 35 (!) σημεία από αρκούδες που με μεγάλη ευκολία τον έριξαν και βγήκαν στον ταχείας κυκλοφορίας δρόμο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μία ακόμη αρκούδα βρέθηκε νεκρή στο χωριό Πτελέα του νομού Καστοριάς, αλλά εντοπίστηκε σε προχωρημένη σήψη, γεγονός που δεν επιτρέπει την εξακρίβωση της αιτίας θανάτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου