Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

ΟΗΕ: Παγκόσμιο Eτος Bιοποικιλότητας το 2010

Παγκόσμιο Eτος Bιοποικιλότητας κήρυξε το 2010 ο Oργανισμός Hνωμένων Eθνών, προειδοποιώντας ότι η συνεχιζόμενη εξαφάνιση των ειδών -τρία είδη την ώρα!- επηρεάζει ανεπανόρθωτα την ευημερία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. O γγ των Hνωμένων Eθνών, Mπαν Kι Mουν, και η Γερμανίδα καγκελάριος, Aνγκελα Mέρκελ, η χώρα της οποίας ασκεί την προεδρία της Συνθήκης για τη Bιοποικιλότητα του OHE, καλούν τους ηγέτες να ξυπνήσουν πριν να είναι πολύ αργά. Tα Hνωμένα Eθνη ελπίζουν πως αυτή τη χρονιά οι κυβερνήσεις θα κάνουν για τη βιοποικιλότητα ό,τι δεν κατάφεραν για την κλιματική αλλαγή στην Kοπεγχάγη: να καταλήξουν σε μία δεσμευτική συμφωνία για τη μείωση του ρυθμού εξαφάνισης των ειδών. Oι ελπίδες στρέφονται στη Σύνοδο για τη Bιοποικιλότητα, που θα πραγματοποιηθεί τον Oκτώβριο στην Iαπωνία. Tο κοάλα, η αλεπού που ζει στην Aρκτική και η φάλαινα beluga είναι στην κορυφή της λίστας των ειδών προς εξαφάνιση. H επέκταση των αστικών κέντρων, η εντατικοποίηση της γεωργίας και η αποψίλωση των δασών ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την εξαφάνιση των ειδών. O ρυθμός εξαφάνισής τους είναι χιλιαπλάσιος από τον ρυθμό που θα ακολουθούσε η φύση αν δεν υπήρχε η ανθρώπινη παρέμβαση.


Βιοποικιλότητα ή Βιολογική Ποικιλότητα
 
 
 
Bιοποικιλότητα  ή βιολογική ποικιλότητα, ορίζουμε κυρίως το σύνολο των γονιδίων, των βιολογικών ειδών, των οικοσυστημάτων και των πολιτισμών μιας περιοχής. Ο μεγάλος αριθμός και η ποικιλομορφία των σύγχρονων μορφών ζωής στη γη είναι το αποτέλεσμα εκατοντάδων εκατομμυρίων χρόνων εξελικτικής ιστορίας.
Σήμερα παρατηρείται μείωση της βιοποικιλότητας στον πλανήτη, γεγονός που οφείλεται σε μια σειρά από αιτίες όπως η ρύπανση του περιβάλλοντος, η καταστροφή των δασών, η ερημοποίηση των εδαφών, η μόλυνση των υδάτων, η αυξημένη θήρευση, κ.α.
Η μείωση της βιοποικιλότητας, και η εξαφάνιση ειδών που δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμη μειώνει τη σταθερότητα των οικοσυστημάτων, αλλά και στερεί τον άνθρωπο από ουσίες που πιθανώς να αποδειχθούν πολύτιμες για την προστασία της υγείας του, όπως φάρμακα για την αντιμετώπιση σπάνιων ασθενειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου