Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Η... λαιμαργία παγίδευσε δύο αρκουδάκια στο φράγμα


Η... αγάπη για τις πέστροφες παραλίγο να στοιχίσει σε δύο 
αρκουδάκια (φωτό Αρχείου)
Η... αγάπη για τις πέστροφες παραλίγο να στοιχίσει σε δύο αρκουδάκια  (φωτό Αρχείου)

Λουκούλλειο γεύμα απόλαυσαν μία νεαρή αρκούδα με τα δύο μικρά της σε φράγμα που ήταν γεμάτο γόνο πέστροφας, στο Μελισσότοπο Καστοριάς. Η απληστία τους μάλιστα είχε ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν τα δύο αρκουδάκια στο φράγμα και να αναζητούν τρόπο διεξόδου. Κάτοικοι της περιοχής και περαστικοί αντιλήφθηκαν την αρκούδα εδώ και μέρες και ενημέρωσαν την περιβαλλοντική οργάνωση «Αρκτούρος», μέλη της οποίας έθεσαν το φράγμα υπό παρακολούθηση.Το φράγμα του Μελισσότοπου βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την πόλη της Καστοριάς, στον δρόμο προς το χιονοδρομικό κέντρο Βιτσίου. Πρόσφατα η δημοτική αρχή της περιοχής έριξε γόνο πέστροφας και έτσι οι αρκούδες βρήκαν άφθονα μεζεδάκια. Οταν ο συνεργάτης του «Αρκτούρου», Νίκος Παναγιωτόπουλος, έφτασε στο φράγμα για να διαπιστώσει τι συνέβαινε με τα εγκλωβισμένα αρκουδάκια, η μητέρα τους είχε σπεύσει -όπως προέκυψε από τα ίχνη της- και τα είχε απελευθερώσει. Μάλιστα στην προσπάθειά της αυτή κατέστρεψε τον φράχτη και λόγω της σαθρότητας του εδάφους και των συνεχών βροχοπτώσεων έπεσαν 20 πάσσαλοι της περίφραξης.«Το βιολογικό ρολόι των αρκούδων θα σημάνει σε λίγο ότι ήρθε η ώρα να πέσουν σε χειμέριο ύπνο. Ετσι προετοιμάζονται για τον χειμώνα αποθηκεύοντας τροφή στο σώμα τους. Στην περιοχή της Καστοριάς η τροφή είναι άφθονη, ειδικά σε κάστανα, που είναι ο αγαπημένος τους καρπός», είπε στο «Εθνος» η υπεύθυνη επικοινωνίας του «Αρκτούρου», Βάσω Πετρίδου.«Ο χειμώνας φέτος θα είναι ψυχρός», λένε οι κτηνοτρόφοι που ανέβασαν τα κοπάδια τους στην Πίνδο. Τα σημάδια τους δείχνουν ότι ο χειμώνας θα είναι βαρύς, θα κρατήσει πολύ και οι αρκούδες θα κοιμούνται για μήνες. Ετσι χρειάζεται να αποθηκεύσουν πολύ λίπος που θα τους βοηθήσει να τρέφονται και να αναπτύσσονται.  

Απεγκλωβισμός οικογένειας αρκούδων από φράγμα

Απεγκλωβισμός οικογένειας αρκούδων από φράγμα

Καλά στην υγεία τους είναι μια θηλυκή αρκούδα και τα δύο μικρά της, που εγκλωβίστηκαν σε φράγμα στον Μελισσότοπο Καστοριάς.
Οι αρκούδες πιθανότατα εισήλθαν στο φράγμα για να παίξουν ή να πιάσουν πέστροφες και εγκλωβίστηκαν εντός της περίφραξης.

Η μητέρα, στην προσπάθειά της να ελευθερώσει τα μικρά, κατέστρεψε το φράχτη και λόγω της σαθρότητας του εδάφους και των παρατεταμένων βροχοπτώσεων, έπεσαν συνολικά 20 πάσσαλοι στο έδαφος.
Δεν υπήρξε τραυματισμός των τριών αρκούδων είπε η υπεύθυνη επικοινωνίας της περιβαλλοντικής οργάνωσης "Αρκτούρος", Βάσω Πετρίδου και πρόσθεσε ότι «δεν έγινε ουσιαστική ζημιά, καθώς δεν υπήρξε τραυματισμός της μητέρας, ούτε των μικρών, αλλά δεν υπήρξε ζημιά και στον πληθυσμό της πέστροφας στο φράγμα».
Σε ανακοίνωση της οργάνωσης επισημαίνεται ότι «οι αρκούδες αυτή την εποχή βρίσκονται σε μεγάλη κινητικότητα για εύρεση τροφής, καθώς έχουν αρχίσει να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες τροφής ενόψει του χειμέριου ύπνου τους».

 

Πηγή: Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου