Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

SOS από την Greenpeace για τη Μεσόγειο


SOS από την Greenpeace για τη Μεσόγειο

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης εξαιτίας της υπεραλίευσης, της εξόρυξης ορυκτών καυσίμων και της κακοδιαχείρισης των υδάτων της φαίνεται ότι είναι η Μεσόγειος, η οποία φιλοξενεί σχεδόν το 9% της παγκόσμιας θαλάσσιας ζωής.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του μεσογειακού ερυθρού τόνου, τα αποθέματα του οποίου έχουν εξαντληθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε ο πληθυσμός να θεωρείται πλέον στο χείλος της εξαφάνισης. Παρ’ όλα αυτά, ο επιτρεπόμενος αριθμός αλίευσης υπερβαίνει διαρκώς τις επιστημονικές υποδείξεις.
Παράλληλα, η ρύπανση, οι κλιματικές αλλαγές και η υποβάθμιση των παράκτιων περιοχών, προβλήματα στα οποία είναι εκτεθειμένη η Μεσόγειος, έχουν ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην πανίδα και τη χλωρίδα των ελληνικών θαλασσών.
Τα παραπάνω τονίζονται στο «Σχέδιο Εκτακτης Ανάγκης για τη Διάσωση των Ωκεανών», το οποίο δημοσιεύτηκε από την Greenpeace. «Η ανάγκη για την προστασία των θαλασσών μας είναι σήμερα πιο επιτακτική από ποτέ. Αν θέλουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τις 40.000 οικογένειες στην Ελλάδα που εξαρτώνται από την αλιεία, τότε χρειαζόμαστε θαλάσσια καταφύγια τώρα» δήλωσε η Αντζελα Λάζου, υπεύθυνη της εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον στο ελληνικό γραφείο της οργάνωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου