Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Ανακαλύφθηκε φτερωτός μετανάστης από τη Σιβηρία

Ο Νανοφυλλοσκόπος εντοπίστηκε στην Καισαριανή. Φωτογραφία Μ. Κωτσάκης - Αρχείο Ορνιθολογικής
Ο Νανοφυλλοσκόπος εντοπίστηκε στην Καισαριανή. Φωτογραφία Μ. Κωτσάκης - Αρχείο Ορνιθολογικής

Ένα νέο είδος πουλιού για την Ελλάδα -το 444ο στον αριθμό- ανακαλύφθηκε στην Αττική από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Ο νανοφυλλοσκόπος, που μέχρι σήμερα ήταν γνωστός για τις αποικίες που σχημάτιζε στη μακρινή Σιβηρία, εντοπίστηκε τα χαράματα της περασμένης Κυριακής... στην Καισαριανή.
Σχολιάζοντας την ανακάλυψη, ο γραμματέας της επιτροπής που ασχολείται με τα σπάνια πουλιά της Ελλάδας, κ. Νίκος Προμπονάς, είπε: «Αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη για όλους μας, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι το μικροσκοπικό αυτό πουλάκι -έχει μήκος 10 εκατοστών και βάρος ελάχιστων γραμμαρίων- διένυσε αυτή την τεράστια απόσταση. Παράλληλα, για άλλη μια φορά αποδεικνύεται η φυσική αξία του Υμηττού καθώς και όλων των περιαστικών περιοχών».
Η ανακάλυψη προέκυψε μετά από πολύωρη αναμονή δεκάδων παρατηρητών της Ορνιθολογικής Εταιρίας, οι οποίοι είχαν ειδοποιηθεί από τον εθελοντή της οργάνωσης Μιχάλη Κωτσάκη: «Είχα δει το πουλί το προηγούμενο βράδυ», λέει ο ίδιος και προσθέτει: «Είναι όνειρο ζωής για κάθε παρατηρητή πουλιών να εντοπίσει ένα νέος είδος στη χώρα του και μάλιστα λίγα μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας. Οταν το είδα, δεν τολμούσα να πιστέψω ότι ήταν νανοφυλλοσκόπος! Οταν, όμως, έστειλα σχετικές φωτογραφίες στο φόρουμ της Ορνιθολογικής, οι πιο έμπειροι παρατηρητές το αναγνώρισαν».
Πηγή: Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου