Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Χτίζουν «πάρκο» στον βυθό

Η τοποθέτηση τεχνητών υφάλων στις ελληνικές θάλασσες είχε εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα για την ιχθυοπανίδα
Η τοποθέτηση τεχνητών υφάλων στις ελληνικές θάλασσες είχε εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα για την ιχθυοπανίδα

Το πρώτο πείραμα στις ελληνικές θάλασσες ξεκίνησε το 1999 στο Θρακικό Πέλαγος και 12 χρόνια μετά η εμπειρία δείχνει πως ήταν απόλυτα επιτυχημένο, αφού αύξησε την ιχθυοπανίδα έως και κατά 400%. Ακολούθησαν άλλα τρία σε Κάλυμνο, Πρέβεζα και Χαλκιδική, με θετικά αποτελέσματα για τους παράκτιους αλιείς και τώρα ακολουθεί ο Θερμαϊκός.Η δημιουργία δύο νέων τεχνητών υφάλων μπαίνει σε φάση υλοποίησης στις ακτές της Πιερίας μετά την ένταξη του σχεδίου στο μέτρο 3.2 του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007-2013. Τη σχετική απόφαση υπέγραψε πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων & Αλιείας, κ. Γιάννης Διαμαντίδης.

Οι δύο ύφαλοι στον Θερμαϊκό θα κοστίσουν περίπου 2 εκατ. ευρώ
Οι δύο ύφαλοι στον Θερμαϊκό θα κοστίσουν περίπου 2 εκατ. ευρώ
Τα δύο «καταφύγια», συνολικής δημόσιας δαπάνης περίπου 2.050.000 ευρώ, θα στηθούν στις περιοχές του Κίτρους και του Λιτοχώρου, με ειδικής κατασκευής τσιμεντένιους κυβόλιθους, που θα ποντιστούν στη θάλασσα, σε βάθος 15-45 μέτρων, και μέσα στα επόμενα τρία χρόνια αναμένεται να αποικιστούν από δεκάδες είδη ψαριών και θαλάσσιων οργανισμών.
Οι σχετικές μελέτες σκοπιμότητας και ωρίμανσης πραγματοποιήθηκαν από την πρώην νομαρχία Πιερίας, οι ενστάσεις που είχαν διατυπωθεί από ιδιώτη για την προστασία της γαρίδας έχουν ξεπεραστεί και το έργο δρομολογείται για υλοποίηση, μετά τη θετική αξιολόγησή του από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Αλιείας Β Μονάδας του Υπουργείου Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας.
Οπως ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, το έργο αναμένεται να αναζωογονήσει συνολικά τη θαλάσσια περιοχή των πιερικών ακτών και του Θερμαϊκού Κόλπου, δίνοντας τη δυνατότητα στους αλιείς να αυξήσουν τα εισοδήματά τους, ενώ σε δεύτερη φάση σχεδιάζεται και η τουριστική αξιοποίηση του εγχειρήματος, με την προβολή των δύο τεχνητών υφάλων ως προορισμών καταδυτικού τουρισμού.
ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΡΟΔΟΠΗΣ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΤΕΧΝΗΤΟΣ ΥΦΑΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Αυξήθηκαν τα ψάρια από 150 έως 400%!
«Η ευρύτερη περιοχή του Θερμαϊκού Κόλπου είναι ένα υποβαθμισμένο θαλάσσιο περιβάλλον και η δημιουργία των δύο υφάλων αναμένεται να βοηθήσει στην ανάπτυξή του», είπε στο «Εθνος» ο κ. Αργύρης Καλλιανιώτης, διευθυντής του Ινστιτούτου Αλιευτικών Ερευνών του ΕΘΙΑΓΕ, του φορέα που εκπόνησε τις μελέτες ωρίμανσης του νέου εγχειρήματος. «Τόσο η παγκόσμια βιβλιογραφία όσο και η μέχρι σήμερα ελληνική εμπειρία δείχνουν πως οι τεχνητοί ύφαλοι συμβάλλουν στην αύξηση των ιχθυαποθεμάτων. Στο Φανάρι Ροδόπης, όπου έγινε ο πρώτος ύφαλος στην Ελλάδα, η μέση αύξηση του πληθυσμού των ψαριών είναι γύρω στο 150%, ενώ σε ορισμένα είδη έφτασε και το 400%», πρόσθεσε.
Οι τεχνητοί ύφαλοι προσφέρουν το σκληρό υπόστρωμα στον βυθό για τη δημιουργία νέας αποικίας θαλάσσιων οργανισμών. Στην αρχή προσελκύουν σκουλήκια και ασπόνδυλα, τα οποία κολλούν πάνω στις επιφάνειες των κυβόλιθων και σε επόμενη φάση, όταν αυτοί καλυφθούν και προσομοιάζουν σε φυσικό καταφύγιο, έρχονται τα ψάρια.
Ορισμένα είδη φέρνουν εκεί τα μικρά τους, άλλα -μεγαλύτερα- έρχονται για να φάνε τα μικρά, ενώ κάποια μεταναστευτικά είδη χρησιμοποιούν το καταφύγιο ως σταθμό του ταξιδιού τους.
«Ανάλογα με το θαλάσσιο περιβάλλον, αναπτύσσονται διαφορετικά είδη ψαριών. Η συγκεκριμένη περιοχή έχει μπακαλιάρους, σαρδέλες, γαύρους και άλλα είδη, που θα αποτελέσουν τους ''κράχτες'' για την προσέλκυση των ειδών που αναζητούν οι ψαράδες, όπως σκαθάρια, σαργούς κ.ά.», είπε ο κ. Καλλιανιώτης.
ΕΚΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΣ
Η «ταυτότητα» του έργου
Ο τεχνητός ύφαλος του Κίτρους θα έχει πυρήνα 117 στρεμμάτων, όπου θα απαγορεύεται κάθε αλιευτική δραστηριότητα, και συνολική έκταση προστατευτικής ζώνης 4.341 στρεμμάτων, όπου θα τεθούν περιορισμοί. Θα ποντιστεί σε βάθος 18 έως 27 μέτρων, σε απόσταση περίπου 1 ναυτικού μιλίου από την ακτή, και θα αποτελείται από 331 τεχνητά στοιχεία διαφορετικών τύπων. Ο προϋπολογισμός του έργου (κατασκευή και τριετής παρακολούθηση) φτάνει το 1.059.595 ευρώ.
Ο τεχνητός ύφαλος του Λιτοχώρου θα ποντιστεί σε βάθος 15 έως και 45 μέτρων, σε απόσταση 0,6 ν.μ. από την ακτή και θα έχει έκταση πυρήνα 650 στρεμμάτων και συνολική ζώνη 12.326 στρεμμάτων, ενώ ο προϋπολογισμός του έργου είναι 982.767 ευρώ.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ, Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου