Τετάρτη, 13 Απριλίου 2011

Πέντε νέα είδη Metriaclima από την λίμνη Μαλάουι


Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από τους Patrick Cicotto, Ad Konings, και Jay Stauffer, περιγράφει 5 νέα είδη Metriaclima της οικογένειας των mbuna.
Όλα τα νέα είδη ανήκουν στην ομάδα Aurora, προέρχονται από την ανατολική ακτή της λίμνης Μαλάουι και είναι όλα ενδημικά της λίμνης. Είναι όλα γνωστά στους χομπίστες μέσα από τα βιβλία του Konings, όπου έχουν φωτογραφηθεί, αναλυθεί και έχουν πάρει προσωρινά ονόματα.
Οι ερευνητές έχουν επανεξετάσει δυο άλλα μέλη της ομάδας, M. aurora και M. chrysomallos και μας δίνουν λεπτομερή συγκριτικά δεδομένα για τον χρωματισμό, αριθμό και τις διαστάσεις των δυο ειδών.
Τα νέα είδη είναι τα παρακάτω:

IPB Εικόνα

Metriaclima glaucos (γνωστό μέχρι τώρα ως M. sp. "aurora blue") έχει βρεθεί μόνο στις βραχώδεις ακτής του Cobwé στην Μοζαμβίκη. Το όνομα προέρχεται από ελληνική λέξη που σημαίνει μπλέ-γκρι και αναφέρεται στον χρωματισμό του αρσενικού. Το είδος είναι παρόμοιο ως αναφορά τα χρώματα του αρσενικού με τα M.chrysomallos and M. benetos, αλλά γεωγραφικά διαφέρει και από τα δύο στην οδοντοστοιχία. Τα θηλυκά από την άλλη έχουν δυσδιάκριτες διαφορές με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας των Aurora.
______________________

IPB Εικόνα

Metriaclima xanthos (μέχρι τώρα γνωστό ως M. sp. "aurora lumbaulo") έχει βρεθεί μόνο κοντά στην ακτογραμμή του Lumbaulo στην Μοζαμβίκη. Το όνομα προέρχεται από ελληνική λέξη που σημαίνει "κίτρινο" και αναφέρεται στη κίτρινη κοιλιά και στο ραχιαίο πτερύγιο που εμφανίζονται στα αρσενικά κατά την αναπαραγωγή. Οι κίτρινες αυτές περιοχές ξεχωρίζουν τα αρσενικά από όλα τα υπόλοιπα είδη της ομάδας των Metriaclima.

IPB Εικόνα

Το θηλυκό του είδους, όπως φαίνεται παραπάνω, είναι πιο κίτρινο από άλλα είδη Aurora αν και αυτό το χαρακτηριστικό δεν είναι αξιόπιστο για να τα ξεχωρίζουμε.
______________________

IPB Εικόνα

Metriaclima sciasma είναι ως τώρα γνωστό με δύο ονόματα, M. sp. "aurora north" και Pseudotropheus sp. "kingsizei north". Το όνομα προέρχεται από ελληνική λέξη που σημαίνει "σκιά" και αναφέρεται στο σκούρο κοιλιακό πτερύγιο που έχει το αρσενικό. Το είδος έχει μια εκτεταμένη διασπορά κατά μήκος της βορειοανατολικής ακτής της Τανζανίας, βόρεια του ποταμού Ruhuhu που μαζί με την αμμώδη ακτή νότια του Mbamba Bay, συνθέτουν ένα γεωγραφικό σύνορο από τα υπόλοιπα είδη Aurora.
______________________

IPB Εικόνα

Metriaclima nkhunguensis (παλιότερα γνωστό ως M. sp. "blue reef") βρίσκεται μόνο στο Minos Reef και Nkhungu Reef στις αρχές της Μοζαμβίκης και το όνομα σημαίνει "από το Nkhungu". Τα αρσενικά μοιάζουν πολύ στην εμφάνιση με τα αρσενικά Red Zebra, M. estherae καθώς και με άλλα είδη Metriaclima, αλλά μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε με μορφολογικά και γεωγραφικά κριτήρια.

IPB Εικόνα

Τα θηλυκά του είδους (φωτογραφία παραπάνω) είναι επίσης μπλε αλλά ποιο ανοιχτόχρωμα από τα θηλυκά M. callainos, τα μοναδικά είδη με θηλυκά που είναι όλο μπλέ.
______________________

IPB Εικόνα

IPB Εικόνα

IPB Εικόνα
Metriaclima mossambicus αποτελείται από 3 πληθυσμούς που διαφέρουν σε εμφάνιση και που ως τώρα θεωρούσαμε ότι αποτελούν διαφορετικά είδη τα οποία ονομάζαμε M. sp. "aurora chinuni", M. sp. "aurora black tail", και M. sp. "aurora yellow". Η νέα έρευνα έδειξε ότι είναι στην ουσία το ίδιο είδος. Το όνομα mossambicus σημαίνει "από την Μοζαμβίκη" και το είδος το βρίσκουμε κατά μήκος της ακτογραμμής μεταξύ του ποταμού Chiloelo και του Chinuni. Τα αρσενικά των τριών πληθυσμών (κατά σειρά όπως φαίνονται στις φωτογραφίες Chiloelo, Chinuni, Lumessi) διαφέρουν σημαντικά, αλλά τα θηλυκά είναι όμοια.

Πηγή:  http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=59255 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου