Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Δύο ως τέσσερις οι αρκούδες μέσης ηλικίας στο Ανατολικό Πήλιο



Στις δύο με τέσσερις ανέρχονται οι αρκούδες που βρίσκονται στο Ανατολικό Πήλιο, που είναι μικρής και μέσης ηλικίας, ενώ στις σκέψεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής είναι να αναθέσει σε στελέχη του «Αρκτούρου» να τις απομακρύνουν από το Πήλιο.

Τα παραπάνω ανέφερε, μιλώντας στο «Ράδιο Ένα» ο δασάρχης Βόλου Νίκος Ντίτορας, που επιβεβαίωσε την ραγδαία αύξηση του πληθυσμού αρκούδας στους νομούς τους Νομούς Φλώρινας, Καστοριάς, Γρεβενών κλπ., από τις συζητήσεις που έχει με δασάρχες της Βορείου Ελλάδας. Ο δασάρχης επιβεβαίωσε ότι με πρόσκληση του δημάρχου Ζαγοράς - Μουρεσίου Γιώργου Αντώνογλου, ήρθαν επιστήμονες του «Αρκτούρου» και με υπάλληλο του Δασαρχείου πήγαν στην περιοχή και επιβεβαιώθηκε ότι υπάρχουν μερικές αρκούδες (από δύο έως τέσσερις), που είναι μέσης ηλικίας. Αναφορικά με την παρουσία των αρκούδων στο Πήλιο συμβούλεψε ότι «όταν ένας άνθρωπος δει αρκούδα δεν πρέπει να την προκαλέσει, αλλά και να μη δείξει ότι φοβάται και τραπεί σε φυγή, όπως μας λένε οι δασικοί υπάλληλοι περιοχών που έχουν αρκούδες. Κυρίως οι αρκούδες πηγαίνουν σε κτηνοτροφικές μονάδες για να εξασφαλίσουν την τροφή τους. Οι άνθρωποι δε πρέπει να μην πετούν αποφάγια τριγύρω από τα μαντριά, αλλά να τα έχουν συμμαζεμένα και σκεπασμένα μέσα σε οίκημα». 
Όσον αφορά τις ζημιές που γίνονται σε μελίσσια, ο κ. Ντίτορας ανέφερε ότι αρμόδιος για αποζημιώσεις είναι ο ΕΛΓΑ, που δεν προβλέπει όμως αποζημιώσεις για ζημιές από αρκούδες ή αγριογούρουνα. Αναφορικά με τις αρμοδιότητες του Δασαρχείου, τόνισε ότι είναι να προστατεύει την άγρια πανίδα και ιδίως τα προστατευόμενα είδη, όπως είναι η αρκούδα. «Αυτό σημαίνει ότι εάν κάποιος σκοτώσει αρκούδα στην αρμοδιότητα του Δασαρχείου Βόλου, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε ανακρίσεις, εάν τον βρούμε να κάνουμε μηνύσεις», ανέφερε. Τέλος, ο δασάρχης Βόλου, δήλωσε ότι είχε επαφή με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Καλτσογιάννη, που επικοινώνησε με το ΥΠΕΚΑ, μίλησε με τον Ειδικό Γραμματέα Δασών, για να βρεθεί λύση. Επειδή μίλησα κι εγώ με το υπουργείο «υπάρχει σκέψη, επειδή υπάρχει έλλειψη προσωπικού, να γίνει συνεννόηση με τον «Αρκτούρο» για την απομάκρυνση των ζώων, αλλά όλα τα θέματα είναι ανοιχτά», ανέφερε ο Νίκος Ντίτορας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου