Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

Δύσκολοι καιροί για την καφέ αρκούδα

Οι καφέ αρκούδες λιγοστεύουν επικίνδυνα στα βουνά της Πίνδου και της Ροδόπης και ενώ μέχρι πρότινος ήταν το σύμβολο της άγριας φύσης της, τώρα απειλούνται με αφανισμό.
Αλλεπάλληλα είναι τα κρούσματα δηλητηριασμένων καφέ αρκούδων, αλλά και θανατηφόρων ατυχημάτων τους. Τα τελευταία χρόνια πολλές καφέ αρκούδες έχασαν τη ζωή τους σε σύγκρουσή τους με αυτοκίνητα. Κι αυτό γιατί αναπτύχθηκε το οδικό δίκτυο (Εγναντία Οδός) μέσα στα δάση με αποτέλεσμα να μοιάζει ως αναπόφευκτο το αιματηρό τέλος τους.

Η συρρίκνωση του φυσικού περιβάλλοντος, η λαθροθηρία και οι συνεχώς αυξανόμενες απρόοπτες συναντήσεις με τις…καραμπίνες και τα δηλητήρια των ανθρώπων έχουν αφήσει πολύ στενά περιθώρια στις καφέ αρκούδες της Πίνδου για να επιζήσουν.
Το δικαιολογητικό των… καραμπινιέρων και αυτών που τις δηλητηριάζουν ότι «σκοτώνουμε τις καφέ αρκούδες, γιατί κατεβαίνουν σε κατοικημένες περιοχές και οι ίδιες μας οπλίζουν τα χέρια», δεν είναι επαρκής.

Οι αρκούδες αναζητούν τροφή και όπως λένε οι ειδικοί ποτέ δεν επιδιώκουν σύγκρουση με τους ανθρώπους. Μπαίνουν σε κατοικημένες περιοχές σε μια απέλπιδα προσπάθεια να βρουν τροφή.
Οι καφέ αρκούδες όταν διαφυλασσόταν η φυσική ισορροπία δεν έτρωγαν πρόβατα και κότες, αφού τρέφονταν από τα άγρια οπωροφόρα. Στο πλαίσιο αυτό οικολογικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις οργανώνουν στην Πίνδο λειμώνες ή φυτεύουν οπωροφόρα δένδρα, ώστε να μπορούν οι καφέ αρκούδες να μένουν ζωντανές στον χώρο τους.
Ο «Αρκτούρος», η "Καλλιστώ" και άλλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις δραστηριοποιούνται για την σωτηρία των καφέ αρκούδων της Πίνδου. Προωθούν την αντίληψη ότι οι καφέ αρκούδες χρειάζεται να ζουν σ’ ένα αδιατάρακτο περιβάλλον.

Γενικά επιδιώκουν την διαφύλαξη των φυσικών πόρων και επιχειρούν την καθιέρωση πρακτικών αειφορικής διαχείρισή τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καφέ αρκούδες σ’ ολόκληρη την Ελλάδα υπολογίζονται στις 150 και ζουν σε δύο αποκομμένους πληθυσμούς στην Πίνδο και στην Ροδόπη.

Ενδεικτικά στο πρώτο πεντάμηνο του 2009 δημοσιεύθηκαν τα παρακάτω για θανάτους καφέ αρκούδων. Άραγε πόσα άλλα αποσιωπήθηκαν; (Τα δημοσιεύματα είναι από την Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Ασυνείδητοι σκότωσαν καφέ αρκούδα (Ξάνθη) (19/1/2009)
Κυνηγούσαν αγριογούρουνα, αλλά πυροβόλησαν και σκότωσαν μια μικρή καφετιά αρκούδα. Το περιστατικό έγινε πριν από μερικές ημέρες στην ορεινή περιοχή της Ξάνθης.
Οι ασυνείδητοι κυνηγοί φαίνεται ότι αιφνιδιάστηκαν όταν είδαν να κινείται το θήραμα μέσα στους θάμνους και το πυροβόλησαν. Δεν ήταν όμως αγριογούρουνο, αλλά μια μικρή καφετιά αρκούδα, που άγνμωστο γιατί δεν είχε πέσει σε χειμερία νάρκη ή ξύπνησε από το θόρυβο. Μετά την εξέλιξη αυτή οι κυνηγοί παράτησαν στην περιοχή το νεκρό ζώο και εξαφανίστηκαν, για να αποφύγουν τις συνέπειες, καθώς η καφέ αρκούδα προστατεπύεται αυστηρά από τη νομοθεσία. Οι δασικές αρχές της Ξάνθης διενεργούν έρευνα για τον εντοπισμό του δράστη, ενώ μερίμνησαν για την ταφή του ζώου στην περιοχή.



Πυροβόλησαν νεαρή αρκούδα στο Εθνικό Πάρκο Β. Πίνδου
Αγνωστοι σκότωσαν αρκούδα μέσα στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου στην περιοχή του Μετσόβου. (10/3/2009)
Μια περιοχή όπου -θεωρητικά- το είδος βρίσκεται υπό ενισχυμένο καθεστώς προστασίας λόγω του πάρκου. Το ζώο έφερε διαμπερές (λαιμό-θώρακα) θανατηφόρο τραύμα από πυροβόλο όπλο. Βρέθηκε νεκρό κοντά σε μια ρεματιά και όχι πολύ μακριά από σημείο όπου βρίσκονται μόνιμες στάνες. Σύμφωνα με ανακοίνωση της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ», το γεγονός αυτό εγείρει τις υποψίες των ειδικών πως τα κίνητρα του δράστη ήταν μάλλον οι εποχικές ζημιές που προκαλεί η αρκούδα σε αναζήτηση τροφής.
Πρόκειται για αρσενικό ζώο, νεαρό και ανώριμο άτομο, ηλικίας περίπου τριών ετών και βάρους 70 κιλών. Εξαιρετικά ανησυχητικό χαρακτηρίζουν τα μέλη της οργάνωσης το γεγονός πως τα πέλματα του ζώου ήταν σχεδόν άφθαρτα, γεγονός που δημιουργεί υποψίες και για πιθανότητα βίαιης εκδίωξης του ζώου από τη φωλιά του πριν αυτό ξυπνήσει από τον χειμέριο λήθαργο.
Η οργάνωση ενημερώθηκε για τον εντοπισμό της νεκρής αρκούδας πριν από λίγες μέρες από υπάλληλο του Δασαρχείου Μετσόβου. Το γεγονός προκάλεσε έκπληξη στους επιστήμονες της οργάνωσης, δεδομένου ότι βρισκόμαστε ακόμη στο τέλος της χειμερινής περιόδου και κανείς δεν περίμενε πως θα καταγραφόταν κιόλας το πρώτο περιστατικό παράνομης εξόντωσης αρκούδας και μάλιστα στο Εθνικό Πάρκο Β. Πίνδου.


Στραγγάλισαν αρκούδα (Ιωάννινα) (14/4/2009)
Άγνωστοι στραγγάλισαν αρκούδα και στη συνέχεια προσπάθησαν να κάψουν και να θάψουν το πτώμα της για να εξαφανίσουν τα ίχνη. Το νέο κρούσμα παράνομης εξόντωσης αρκούδας έγινε στο Κεφαλόβρυσο Ιωαννίνων.
Σύμφωνα με τη περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ», το ζώο πιάστηκε σε συρμάτινη θηλιά, μια παράνομη μέθοδο σύληψης και θανάτωσης αγριογούρουνων. Στο σημείο βρέθηκαν ίχνη, που δηλώνουν ότι η αρκούδα πάλεψε πολύ για να ξεφύγει πριν βρει μαρτυρικό θάνατο. Στην ίδια περιοχή, αναφέρει η οργάνωση, τη προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκε και άλλο κρούσμα παράνομης εξόντωσης αρκούδας, ενώ το νέο περιστατικό είναι το τρίτο κατά σειρά περιστατικό στο νομό Ιωαννίνων σε διάστημα έξι μηνών. Όμως οι αρκούδες απειλούνται και από τη συρρίκνωση του βιοτόπου τους, προσθέτει η οργάνωση. Αναφέρει ότι ακόμη εκκρεμεί η έκδοση της απόφασης του ΣτΕ, σχετικά με την αίτηση ακύρωσης της δημιουργίας λατομείου λήψης αδρανών υλικών στη δασική περιοχή «Φονικά» της ανατολικής Πίνδου, που είχαν καταθέσει οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι των δημοτικών διαμερισμάτων Καλλιθέας και Κορυδαλλού. Μια θέση που βρίσκεται όχι μόνο σε σημαντικό δασικό βιότοπο προτεραιότητας αλλά και σε απόσταση αναπνοής από σημείο όπου το χειμώνα φωλιάζουν αρκούδες. Σύμφωνα με την «Καλλιστώ», η κατασκευαστική εταιρεία έχει ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο του ‘08 τις εργασίες στην περιοχή και ενώ η απόφαση εκκρεμούσε από τότε. Μέλη της οργάνωσης διαπίστωσαν ότι το μέγεθος της καταστροφής είναι τέτοιο που, ακόμα και μια ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ, δε θα μπορεί να αναστρέψει την κατάσταση.


Τρίτη αρκούδα νεκρή σε 10 μέρες (7/5/2009)
Λαιμητόμος για τις αρκούδες η Εγνατία οδός. Τρίτο ζώο σκοτώθηκε χθες, μέσα σε δέκα ημέρες, στην προσπάθειά του να διασχίσει τον δρόμο. Την άμεση λήψη μέτρων ζητούν γι' άλλη μια φορά οι περιβαλλοντικές οργανώσεις «Αρκτούρος» και «Καλλιστώ».
Μια αρσενική αρκούδα βάρους 175 κιλών, ηλικίας 15 ετών, έπεσε θύμα τροχαίου χθες τα ξημερώματα, στο τμήμα Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής της Εγνατίας Οδού, κοντά στο ρέμα Γκιώνη και μάλιστα σε τμήμα του κλειστού αυτοκινητοδρόμου που πρόσφατα παραδόθηκε στην κυκλοφορία. Αυτή τη φορά ο οδηγός δεν σταμάτησε.
Πριν από δέκα ημέρες, στην ίδια περιοχή, άλλα δύο αρκουδάκια έχασαν τη ζωή τους, γεγονός εξαιρετικά ανησυχητικό για την επιβίωση του είδους στην περιοχή. «Η αυτοψία έδειξε ότι η αρκούδα, στην προσπάθειά της να διασχίσει το οδόστρωμα, πέρασε πάνω από τον προστατευτικό φράκτη, που αποδεικνύεται εντελώς ακατάλληλος να εμποδίσει τη διέλευση ειδών άγριας πανίδας. Κατά μήκος του κάθετου άξονα δεν έχει προβλεφθεί ούτε μία ειδική διάβαση πανίδας», αναφέρει η υπεύθυνη επικοινωνίας του «Αρκτούρου» Βάσω Πετρίδου.
«Καλλιστώ» και «Αρκτούρος» έχουν επανειλημμένα αναδείξει το πρόβλημα της κατάτμησης των βιοτόπων από τους οδικούς άξονες προτείνοντας σαφείς λύσεις. «Η αδιαφορία των υπευθύνων για την τήρηση των κατάλληλων προδιαγραφών του φράχτη μετατρέπει τους μεγάλους κλειστούς αυτοκινητόδρομους σε θανατηφόρα τεχνητά εμπόδια για την άγρια πανίδα και επικίνδυνες τις διαδρομές για τους ίδιους τους οδηγούς», λένε από τις οικολογικές οργανώσεις και ζητούν ειδικές φωτοσημάνσεις και κάμερες για το όριο ταχύτητας και αντικατάσταση του υφιστάμενου φράχτη με άλλο, διεθνών προδιαγραφών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου