Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

Συρρικνώνεται η άγρια πανίδα

Μαύρα» τα τελευταία στοιχεία στο υπό έκδοση Κόκκινο Βιβλίο για τη βιοποικιλότητα στην Ελλάδα. Απειλούμενα το 27,27% των αμφίβιων και το 18,75% των ερπετών. Κινδυνεύουν 62 είδη πουλιών
Με τη δραματική διαπίστωση ότι η παγκόσμια βιοποικιλότητα έχει μειωθεί κατά 30% από το 1970 μέχρι τις μέρες μας γιορτάζεται σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας. Η ημέρα των οικοσυστημάτων και των βιολογικών ειδών που σχηματίστηκαν στη Γη έπειτα από διεργασίες εκατοντάδων εκατομμυρίων ετών.
Σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται στο υπό έκδοση Κόκκινο Βιβλίο των απειλούμενων ειδών της Ελλάδας και τα οποία δημοσιεύει σήμερα το «Εθνος», η χώρα μας δεν μένει αλώβητη από αυτή την πραγματικότητα.
Το τελευταίο Κόκκινο Βιβλίο για την Ελλάδα εξεδόθη το 1992 και σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα, το ποσοστό των απειλούμενων ειδών στη χώρα μας έχει αυξηθεί. Παράλληλα, συρρίκνωση εμφανίζεται τόσο στον αριθμό του πληθυσμού τους όσο και στις περιοχές εξάπλωσης των ειδών.
Ενδεικτικό είναι πως το 27,27% των αμφιβίων που ζουν στην ελληνική επικράτεια χαρακτηρίζονται σήμερα ως απειλούμενα, με τη σαλαμάνδρα της Καρπάθου να αναφέρεται ως «τρωτό» είδος, ενώ τα απειλούμενα ερπετά ανέρχονται στο 18,75% του συνόλου.
Ανάμεσά τους η οχιά της Μήλου, οι θαλάσσιες χελώνες και ο χαμαιλέοντας, ενώ, όπως επισημαίνει ο κ. Θάνος Καστρίτης, υπεύθυνος Προστατευόμενων Ειδών της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, συνολικά 62 είδη πουλιών που εντοπίζονται στην Ελλάδα θεωρούνται κρισίμως κινδυνεύοντα και άλλα 16 σχεδόν απειλούμενα. Τα μισά εξ αυτών, όπως εξηγεί ο ίδιος, είναι πουλιά υγροτόπων, ενώ το 30% συμπεριλαμβάνει αρπακτικά πτηνά.
«Για ορισμένα είδη πουλιών το καθεστώς διατήρησής τους έχει χειροτερεύσει», συμπληρώνει ο κ. Καστρίτης, «με 15 είδη να εντάσσονται πια σε υψηλότερη κατηγορία κινδύνου, ενώ άλλες περιπτώσεις, όπως δύο είδη πελεκάνων και η Λαγγόνα, έχουν αλλάξει κατηγορία προς το καλύτερο».
Στα τέλη Απριλίου πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας διήμερο συνέδριο για τη βιοποικιλότητα, το οποίο διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη συμμετοχή 230 εκπροσώπων και επιστημόνων από τη «γηραιά ήπειρο».
Στο συνέδριο τονίστηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, η ανάγκη για την προστασία της βιοποικιλότητας, ανάγκη επιτακτική για τη χώρα μας, στην οποία, εκτός των άλλων, συγκεντρώνονται και παγκοσμίως απειλούμενα είδη, που ζουν κατά κύριο λόγο στην ελληνική φύση...
ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΒΙΒΛΙΟ «Εργαλείο» για τα απειλούμενα είδη
Το Κόκκινο Βιβλίο αποτελεί ένα εργαλείο για τον εντοπισμό των απειλούμενων ειδών στον πλανήτη. Εκδίδεται περισσότερο από 4 δεκαετίες από την International Union for Conservation of Nature.
Το 1992 η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και η Ζωολογική Εταιρεία προχώρησαν στην έκδοση του Κόκκινου Βιβλίου για την Ελλάδα. Η νέα έκδοση θα είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας των δύο παραπάνω φορέων, της Ελληνικής Ερπετολογικής Εταιρείας, του Ινστιτούτου Σπηλαιολογικών Ερευνών και ανεξάρτητων επιστημόνων, Πανεπιστημίων και ΜΚΟ. Τον συντονισμό του έργου έχει αναλάβει η WWF Ελλάς.
Πηγή: Έφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου