Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

Λειτουργεί και πάλι ο θρυλικός Οδοντωτός σιδηρόδρομος

Μια από τις ωραιότερες διαδρομές της Ελλάδας θα μπορούν ν’ απολαύσουν και πάλι οι ταξιδιώτες μετά την επαναλειτουργία, χθες, του θρυλικού Οδοντωτού σιδηρόδρομου.
Ο Οδοντωτός σιδηρόδρομος που ενώνει το Διακοφτό με τα Καλάβρυτα ξεκίνησε το γραφικό δρομολόγιό του αφού ολοκληρώθηκαν τα έργα ανακαίνισης της γραμμής και αποκτήθηκαν νέες αμαξοστοιχίες.
Τα έργα περιελάμβαναν τη συντήρηση των μεταλλικών γεφυρών, την τοποθέτηση νέων σιδηροτροχιών, στρωτήρων και σκύρων. Το κόστος ανήλθε -μαζί με την αγορά νέων, υπερσύγχρονων συρμών- στα 40 εκατομμύρια ευρώ.
Με τον ανακαινισμένο Οδοντωτό ταξίδεψε και ο υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλης Μπεκίρης.
Όπως δήλωσε, «η γραμμή του Οδοντωτού σιδηρόδρομου, αποτελεί κεφάλαιο για την τουριστική αξία της Αχαΐας, αλλά και ολόκληρης της χώρας, δίνοντας μια ακόμη εναλλακτική στις μεταφορές των επισκεπτών του νομού, σε μια από τις ομορφότερες σιδηροδρομικές διαδρομές της Ευρώπης». Ο οδοντωτός ήταν έργο του Πρωθυπουργού Χαρίλαου Τρικούπη (1832-1896) και από το 1896 πραγματοποιεί τη διαδρομή Διακοφτό-Καλάβρυτα, διασχίζοντας το πανέμορφο φαράγγι του Βουραϊκού.
Πηγή: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου