Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

Ανεπιθύμητος ο κυπρίνος στη λίμνη των Ιωαννίνων

Ανεπιθύμητος και υπό κατηγορία είναι ο... ουγγρικός κυπρίνος στη λίμνη Παμβώτιδα των Ιωαννίνων.
Οι Αρχές αρνήθηκαν το αίτημα Ούγγρων επιστημόνων να εμπλουτίσουν τη λίμνη με γόνο κυπρίνου, όπως είχαν κάνει πριν από 25 χρόνια.
Πρόβλημα στο οικοσύστημα της Παμβώτιδας δημιουργεί ο κυπρίνος. Σήμερα στη λίμνη δεν υπάρχει υδρόβια βλάστηση, γιατί ο μεγάλος αριθμός των ψαριών έχει ξεριζώσει τα φυτά ψάχνοντας για τροφή
«Ο κυπρίνος ενέχεται παγκοσμίως για την καταστροφή της βλάστησης του πυθμένα των λιμνών, καθώς ψάχνοντας για ασπόνδυλα ξεριζώνει τα φυτά», δήλωσε στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Γιάννη Σαϊνης.
Τις μέρες αυτές βρίσκεται στα Γιάννενα ο Ούγγρος πρέσβης Ζόζεφ Τοθ και η ουγγρική αντιπροσωπεία συζήτησε, μεταξύ άλλων, με τις τοπικές Αρχές και τον εμπλουτισμό της λίμνης.
«Το θέμα βρίσκεται σε εκκρεμότητα και δεν έχει αποφασιστεί κάτι σχετικό με τον κυπρίνο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα προχωρήσουμε σε συνεργασία με τους Ούγγρους για τη δημιουργία ενός Μουσείου Αλιευτικής Ιστορίας, στην Κοινότητα Νησίου, που παραχωρεί και την έκταση. Αυτό αποτελεί και μια επιθυμία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, ο οποίος κατάγεται από το Νησί», μας είπε ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Νίκος Γκόντας.
ΠρόβλημαΟι επιστήμονες αντιτίθενται σθεναρά στον εμπλουτισμό της λίμνης με γόνο ουγγρικού ή οποιασδήποτε άλλης «εθνικότητας» κυπρίνου, καθώς το ψάρι αυτό ευθύνεται για σοβαρά προβλήματα και καταστροφές στον βυθό.
Ενα αντίστοιχο πρόγραμμα τεχνητής αναπαραγωγής κυπρίνου ξεκίνησε το 1985, ωστόσο εκτιμάται ότι δημιούργησε προβλήματα στο οικοσύστημα της Παμβώτιδας.
Υπήρξαν περιπτώσεις που έπεφταν στη λίμνη χωρίς καμία μελέτη, χωρίς προνοητικότητα μέχρι και 1 εκατ. κομμάτια νεαρού κυπρίνου. Κανείς δεν αντιλαμβανόταν τότε το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής», δήλωσε ο κ. Σαϊνης.
Οπως εξήγησε ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, σήμερα στη λίμνη των Ιωαννίνων δεν υπάρχει υδρόβια βλάστηση εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των κυπρίνων.
Τα ψάρια αυτά ξεριζώνουν τα φυτά ψάχνοντας να τραφούν με ασπόνδυλα, έτσι ο βυθός αναδύεται συνεχώς και το νερό είναι θολό. Οι υπεύθυνοι του Φορέα που συναντήθηκαν με τους Ούγγρους επίσημους συμφώνησαν να συνεργαστούν οι δύο πλευρές εκτός από το Μουσείο Αλιευτικής Ιστορίας και για τη δημιουργία ενός μεγάλου ενυδρείου για ψάρια του γλυκού νερού.
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΝΟΥ: Ανθεκτικός και ευπροσάρμοστος
Ο κυπρίνος είναι από τα πιο διαδεδομένα και γνωστά ψάρια του γλυκού νερού σε όλο τον κόσμο. Το παράξενο με τον κυπρίνο είναι το σχήμα του που αλλάζει ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο ζει.
Στα ποτάμια με κρύο και τρεχούμενο νερό το σχήμα του είναι μακρόστενο, ενώ σε λίμνες με ζεστό νερό γίνεται στρογγυλό σαν μια μεγάλη μπάλα με κεφάλι και ουρά. Το μήκος του είναι συνήθως 40-60 εκατοστά και το μέσο βάρος του μπορεί να φτάσει τα 5 κιλά. Είναι ψάρι πολύ προσαρμοστικό, ανθεκτικό και είναι χαρακτηριστικό ότι μπορεί να επιβιώσει μέσα σε βούρκο και λάσπη για αρκετές εβδομάδες.
Επίσης, αναπαράγεται με μεγάλο ρυθμό, καθώς ένα θηλυκό 5 κιλών μπορεί να γεννήσει μέχρι και 3.000.000 (!) αβγά, τα οποία γονιμοποιούν τα αρσενικά μέσα σε 3-6 μέρες. Αυτός είναι και ο λόγος που ο κυπρίνος δεν εξαφανίζεται ποτέ από μια λίμνη παρά μόνο όταν αυτή αποξηρανθεί πλήρως.
Πηγή: Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου