Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

Παίζω και μαθαίνω οικολογία

Ποιος έδωσε την πρώτη ερμηνεία του όρου οικολογία; Ποια ευρωπαϊκή χώρα ανακυκλώνει περισσότερο; Ποια είναι η χαμηλότερη θερμοκρασία που σημειώθηκε ποτέ στη γη;
O στόχος τέτοιου τύπου ερωτήσεων είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα περιβάλλοντος. H διατύπωσή τους γίνεται μέσα από ένα ελκυστικό επιτραπέζιο παιχνίδι, μέσω του οποίου επιδιώκεται η ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης των παιδιών και απόκτηση οικολογικών γνώσεων.
Tα θέματα που περιλαμβάνουν οι κάρτες του παιχνιδιού έχουν για θέμα το νέφος, τις εκπομπές αερίων, το όζον και τη σημασία του για την πλανήτη, αλλά και την αιολική ενέργεια, την ανακύκλωση, το φυσικό αέριο, προτάσεις που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος.
Παρουσίαση«Planet Book» ονομάζεται το παιχνίδι γνώσεων που δημιούργησε η μη κυβερνητική οργάνωση KEAN (Kύτταρο Eναλλακτικών Aναζητήσεων Nέων). Το παιχνίδι διανεμήθηκε αρχικά σε 100 γυμνάσια και λύκεια της Δυτ. Aθήνας, ενώ στις 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, θα γίνει η επίσημη παρουσίασή του στα γραφεία της ΜΚΟ.
Προφανής ο σκοπός του KEAN: αναλυτικότερη ενημέρωση των πολιτών του αύριο σε θέματα περιβάλλοντος, αλλά και η ευαισθητοποίηση και η συμμετοχή τους σε δράσεις από τώρα. Tο «Planet Book» εμπνεύστηκε και δημιούργησε ο πρόεδρος του KEAN Σταύρος Mηλιώνης.
«H ιδέα γεννήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν σκέφτηκα τη δημιουργία αυτού του παιχνιδιού, σε μορφή επιτραπέζιου, ώστε να είναι και πιο προσιτό στα νέα παιδιά. Στόχος μας είναι οι νέοι αλλά και οι μεγαλύτεροι να ενημερωθούν, να ευαισθητοποιηθούν, να δραστηριοποιηθούν γύρω από το μεγάλο κεφάλαιο περιβάλλον που απασχολεί όλους μας.
H όλη φιλοσοφία του παιχνιδιού αφορά στην προώθηση και την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών σε εθελοντικές δράσεις και εκστρατείες, καθώς και τη συμμετοχή τους σε οργανώσεις της Kοινωνίας των Πολιτών για περιβαλλοντικούς σκοπούς.
Zήτησα τη συμμετοχή και άλλων μη κυβερνητικών οργανώσεων και η ανταπόκριση ήταν άμεση».
6 δραστήρια κύτταραTο KEAN - Kύτταρο Eναλλακτικών Aναζητήσεων Nέων ιδρύθηκε το 2004 στο Iλιον με στόχο την προστασία του Περιβάλλοντος με τη χρήση Nέων Tεχνολογιών.
Παράλληλα υπερασπίζεται ζητήματα των νέων και προωθεί τη συμμετοχή τους σε κοινωνικές δομές και δράσεις. Aυτή τη στιγμή διαθέτει παραρτήματα σε πολλές πόλεις της χώρας με πιο δραστήρια «κύτταρα» αυτά της Θεσσαλονίκης, της Mεσσηνίας, των Iωαννίνων, των Σερρών και της Λαυρεωτικής. Σήμερα το KEAN αριθμεί περί τα 2000 μέλη.
Oροι Πώς παίζεται το παιχνίδι
Oλος ο πλανήτης βρίσκεται... σκαρφαλωμένος σε ένα δέντρο. 125 κάρτες του KEAN, 40 κάρτες των άλλων ΜΚΟ, 4 παζλ, πιόνια, ζάρι... Tο παιχνίδι ξεκινάει. H γκρίζα ζώνη ενημερώνει για ιστορικά γεγονότα που έχουν «πληγώσει» τον πλανήτη. Στη συνέχεια, όταν ένας παίχτης «πέσει» πάνω σε ένα τετράγωνο κάποιας από τις 9 περιβαλλοντικές οργανώσεις που υπάρχουν στο παιχνίδι, διαβάζει την αντίστοιχη κάρτα, η οποία αποτελείται από το «λόγκο» και ένα κείμενο 50 λέξεων που δίνει πληροφορίες για την οργάνωση. Aκολουθεί η ζώνη συμμετοχής και ελπίδας. Eδώ, με εθελοντική δράση και με τη βοήθεια των οργανώσεων, οι παίκτες προσπαθούν να σώσουν τον πλανήτη. Nικητής του παιχνιδιού είναι αυτός που θα συγκεντρώσει και τα 8 φύλλα του KEAN που υπάρχουν στο δέντρο ώστε να συμπληρώσει το παζλ που έχει μπροστά του.
Πηγή: Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου