Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

Σωτηρία για το περιβάλλον οι... Κυκλάδες

Η κυκλαδίτικη αισθητική θα μπορούσε... να σώσει τον πλανήτη, σύμφωνα με μία εναλλακτική θεωρία για το φαινόμενο του θερμοκηπίου που προτείνει να βάψουμε τον πλανήτη άσπρο!
Υποστηρικτής της είναι ένας από τους επιστήμονες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο, ο τιμημένος με Νόμπελ υπουργός Ενέργειας του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος υποστηρίζει ότι το να βάφαμε λευκές τις οροφές όλων των σπιτιών και τα πεζοδρόμια θα ισοδυναμούσε με την εξαφάνιση όλων των αυτοκινήτων του κόσμου από τους δρόμους για 11 ολόκληρα χρόνια!
Μιλώντας την Τρίτη στο Λονδίνο, στο συμπόσιο για την κλιματική αλλαγή των βραβευμένων με Νόμπελ επιστημόνων, ο Στίβεν Τσου ισχυρίστηκε ότι αυτή η απλή μέθοδος όχι μόνο θα περιορίσει την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και θα οδηγήσει στην αντανάκλαση της ηλιακής ακτινοβολίας πίσω στο διάστημα.
«Ενα τέτοιο κτίριο (με λευκή οροφή) θα είναι πιο δροσερό και μπορεί να καταναλώνει 10 με 15% λιγότερο ρεύμα» για κλιματισμό, δήλωσε ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου.
Ο δρ Τσου εξήγησε ακόμη ότι με την αντανάκλαση του ήλιου σε λευκές ή ανοιχτόχρωμες επιφάνειες δεν υπάρχει φαινόμενο του θερμοκηπίου, αφού το φως διαπερνά την ατμόσφαιρα και επιστρέφει στο διάστημα.
Εξοικονόμηση ρεύματοςΣύμφωνα με τους επιστήμονες, οι ανοιχτόχρωμες επιφάνειες αντανακλούν μέχρι και 80% του ηλιακού φωτός, σε αντίθεση με ένα 20% για τις σκούρες επιφάνειες, γι αυτό και τα σπίτια σε θερμές χώρες, όπως η Ελλάδα, είναι βαμμένα σε λευκό χρώμα.
Εκτιμάται μάλιστα ότι θα εξοικονομούνταν 44 δισεκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα εάν οι οροφές και τα πεζοδρόμια στις τροπικές και εύκρατες περιοχές βάφονταν σε άσπρο ή ανοιχτά χρώματα.
Εκτός από τα σπίτια και τα πεζοδρόμια, τα «ψυχρά» χρώματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και στα αυτοκίνητα ως μέσο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. «Εάν όλα τα αυτοκίνητα ήταν ανοιχτόχρωμα θα υπήρχε σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας από τη μειωμένη χρήση του κλιματισμού», εξήγησε ο δρ Τσου.
Στο ίδιο συμπόσιο για την κλιματική αλλαγή ο καθηγητής Τζακ Σταϊνμπέργκερ, διευθυντής του CERN στη Γενεύη, δήλωσε ότι «η ενέργεια του μέλλοντος είναι η ηλιακή θερμική» και όχι η αιολική, προτείνοντας στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να στρέψουν εκεί το ενδιαφέρον τους.

Πηγή: Εφημρίδα ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου