Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009

Λήψη μέτρων για την καφέ αρκούδα

Θα τοποθετηθεί νέα ισχυρή περίφραξη μήκους 15 χλμ. πιθανόν ηλεκτροφόρα στο τμήμα Παναγιά - Γρεβενά για την απομάκρυνση των άγριων ζώων από τον δρόμο
Επειτα από τρεις νεκρές αρκούδες στην άσφαλτο μέσα σε μόλις 15 μέρες στον κάθετο άξονα της Εγνατίας οδού Σιάτιστα - Κρυσταλλοπηγή, μία ερώτηση στη Βουλή και αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες περιβαλλοντικών οργανώσεων, η «Εγνατία Οδός Α.Ε.» αποφάσισε να πάρει μέτρα. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνεται και η αλλαγή της περίφραξης στο τμήμα Παναγιά - Γρεβενά, μήκους 15 χιλιομέτρων.


Πατημασιές καφέ αρκούδας και παραβίαση του «ψεύτικου» φράχτη στο τμήμα της Εγνατίας οδού Παναγιά-Γρεβενά.

Η περιβαλλοντική οργάνωση «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» έλαβε γραπτή διαβεβαίωση από την «Εγνατία Οδό Α.Ε.» ότι σε 1-2 μήνες θα έχει τοποθετηθεί νέα ισχυρή περίφραξη με μηχανική αντίσταση και -πιθανόν- ηλεκτροφόρα απόληξη.
Οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες πριν το τμήμα αυτό δοθεί στην κυκλοφορία, το περασμένο Σάββατο
«Καταρχήν η απόφαση της εταιρείας κρίνεται πολύ θετική, ελπίζουμε μόνο να προλάβουν τον χρόνο για να μη συμβεί κάτι δυσάρεστο, καθώς το καλοκαίρι κυκλοφορούν πολλές αρκούδες στον δρόμο και πολλοί οδηγοί», είπε στο «Εθνος», ο επιστημονικός υπεύθυνος της «ΚΑΛΛΙΣΤΩ», Γιώργος Μερτζάνης.
Παράλληλα με την περίφραξη η «Εγνατία Οδός Α.Ε.» θα προχωρήσει σε φυτοτεχνικά έργα με αλέες που θα στήσει σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου για να απομακρύνει τις αρκούδες και τα άλλα άγρια ζώα από το δρόμο, ενώ κατά μήκος της Εγνατίας οδού στη Δυτική Μακεδονία θα τοποθετηθούν ειδικές πινακίδες σήμανσης που θα ενημερώνουν τους οδηγούς ότι βρίσκονται σε βιότοπο άγριας ζωής και θα τους καλούν να μειώσουν την ταχύτητα.
Θανάσιμα χτυπήματαΜόνο τον Μάιο στον κάθετο άξονα Σιάτιστα - Κρυσταλλοπηγή έχασαν τη ζωή τους τρεις αρκούδες, κι οι τρεις χτυπημένες θανάσιμα από διερχόμενα Ι.Χ. Τα ζώα πέρασαν με άνεση τον απλό συρμάτινο φράχτη, ο οποίος είναι εντελώς ακατάλληλος να εμποδίσει τη διέλευση ειδών της άγριας πανίδας.
Το θέμα έφτασε στη Βουλή ύστερα από ερώτηση του βουλευτή Α Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Μαγκριώτη, ο οποίος ζητούσε να μάθει τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για να σταματήσει η εξολόθρευση της άγριας ζωής και ειδικά της καφέ αρκούδας.

Πηγή: Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου