Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

ΙΑΠΩΝΙΑ Η ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΟ ΦΟΥΚΟΥΣΙΜΑ ΜΕΤΡΗΘΗΚΕ 10 ΕΚΑΤ. ΦΟΡΕΣ ΠΑΝΩ ΤΟΥ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ, ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ... Δεν αποκλείουν πυρηνικό όλεθρο

Νέο επεισόδιο στο θρίλερ της πυρηνικής κρίσης στη Φουκουσίμα, με την ανίχνευση ακραία υψηλών επιπέδων ραδιενέργειας στον αντιδραστήρα 2, μια συγγνώμη που ακολούθησε την ανακοίνωση για λανθασμένη ανάγνωση των ενδείξεων..., αναμφισβήτητη νέα αύξηση του ραδιενεργού ιωδίου στο θαλασσινό νερό κοντά στον πυρηνικό σταθμό και τη διαπίστωση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ότι είναι μακρύς ο δρόμος προς την εκτόνωση.
Ο ιαπωνικός λαός, αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα της χώρας του. Οπως προειδοποίησε η ίδια η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποκλειστεί ο κίνδυνος πυρηνικής καταστροφής (φωτ. Ass. Press, Reuters) Ο ιαπωνικός λαός, αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα της χώρας του. Οπως προειδοποίησε η ίδια η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποκλειστεί ο κίνδυνος πυρηνικής καταστροφής (φωτ. Ass. Press, Reuters) Το προσωπικό που επιχειρεί στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα διέκοψε αμέσως χθες τις προσπάθειες άντλησης ύδατος και απομακρύνθηκε από τις εγκαταστάσεις όταν μετρήθηκαν επίπεδα ραδιενέργειας 10 εκατομμύρια φορές υψηλότερα από το φυσιολογικό, στο σύστημα ψύξης του αντιδραστήρα 2. Το πρόβλημα εντοπίστηκε σε δείγματα νερού στο χώρο όπου βρίσκεται ο στρόβιλος, πίσω από τον αντιδραστήρα, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της διαχειρίστριας εταιρείας Tepco. Υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας, τετραπλάσια από τα επίπεδα ασφαλείας, ανιχνεύτηκαν όμως και στον αέρα στην περιοχή του ίδιου αντιδραστήρα.
Πεντακόσιοι τεχνικοί εργάζονται νυχθημερόν στο σταθμό της Φουκουσίμα για να επιτύχουν ψύξη των αντιδραστήρων και αποφυγή μεγαλύτερης κλίμακας πυρηνικής κσταστροφής. Την Πέμπτη τρία άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο αφού ήρθαν σε επαφή με νερό 10 χιλιάδες φορές πιο ραδιενεργό από εκείνο που υπό κανονικές συνθήκες βρίσκεται σε έναν αντιδραστήρα.
Χθες, επίσημη «συγγνώμη» ήρθε ώρες αργότερα, αφού ο σταθμός είχε εκκενωθεί, με τη διευκρίνιση ότι η μέτρηση ήταν τόσο υψηλή ώστε ο υπεύθυνος απομακρύνθηκε και σήμανε συναγερμό προτού επιχειρηθεί μια επαλήθευση των ενδείξεων. «Η μέτρηση αυτή δεν είναι αξιόπιστη», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Tepco, Τακάσι Κουρίτα. «Ζητάμε συγγνώμη», είπε και πρόσθεσε ότι ελήφθησαν νέα δείγματα.
Στην ακτή, ακριβώς στην περιοχή του εργοστασίου, το ραδιενεργό ιώδιο έφτασε σε επίπεδο 1.850 φορές υψηλότερο από το κανονικό, σε σχέση με 1.250 φορές υψηλότερο που ήταν το Σάββατο, όπως ανακοίνωσε η Ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η κουβέντα για την ασφάλεια του σταθμού καθώς και τις προειδοποιήσεις που είχαν τυχόν προηγηθεί του ατυχήματος. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo, σεισμολόγος αποκάλυψε ότι είχε προειδοποιήσει προ διετίας την εταιρεία Tepco πως ένα μεγάλο τσουνάμι θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στις μονάδες της Φουκουσίμα, αλλά «αγνοήθηκε». Η εταιρεία όμως επέμεινε πως ο σχεδιασμός της για την αντιμετώπιση σεισμών ήταν επαρκής.
Βλέπουν βάθος... μηνών
Το Τόκιο προειδοποίησε χθες ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ο κίνδυνος πυρηνικής καταστροφής. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης παραδέχθηκε πως οι επιχειρήσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ιδιαίτερα επίπονες και η απουσία προόδου είναι απογοητευτική απέναντι στη χειρότερη καταστροφή που βιώνει η χώρα μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Επιβεβαιωτική της μεγάλης απειλής ήταν και η νέα ανακοίνωση της ΙΑΕΑ. Η Ιαπωνία έχει ακόμη μακρύ δρόμο μπροστά της για να επιλύσει την κρίση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας, Γιουκίγια Αμάνο. Οπως τόνισε, ο πυρηνικός συναγερμός μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες, ίσως και μήνες, ενώ μεγάλη είναι η ανησυχία για τις ράβδους του αναλωθέντος πυρηνικού καυσίμου που είναι τοποθετημένες στις ανοικτές δεξαμενές ψύξης, ψηλά στα κτήρια όπου στεγάζονται οι αντιδραστήρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου