Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Σβήνει τα φώτα ο πλανήτης για την κλιματική αλλαγή

 Για τρίτη συνεχόμενη φορά φέτος, η Ελλάδα δηλώνει το «παρών» στην «Ωρα της Γης». Στο πλαίσιο της μάχης ενάντια στην περιβαλ-λοντική αλλαγή είχαν βρεθεί στο σκοτάδι για συμβολικούς λόγους αρκετά μνημε

Η αντίστροφη μέτρηση για το μεγαλύτερο συμμετοχικό γεγονός στον πλανήτη έχει ήδη ξεκινήσει. Αύριο Σάββατο στις 20.30 το βράδυ εκατομμύρια πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο θα σβήσουν τα φώτα τους για μία ολόκληρη ώρα συμμετέχοντας στην προσπάθεια περιβαλλοντικής δράσης και αφύπνισης που σηματοδοτεί η Ωρα της Γης.

Ηδη το 1/2 των δήμων της χώρας έχει δηλώσει τη συμμετοχή του, ενώ περισσότεροι από 11.000 πολίτες έχουν δεσμευτεί μέσα από την ιστοσελίδα www.wwf.gr/earthhour. Παράλληλα, συμμετοχή έχουν δηλώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο θα σβήσει τα φώτα στα 24 κτίρια των υπηρεσιών και των εποπτευόμενων φορέων του, στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση του κοινού, και τουλάχιστον 500 ιδιωτικές επιχειρήσεις. Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που η Ελλάδα δηλώνει με αυτόν τον τρόπο το «παρών» στην εκστρατεία ενάντια στην παγκόσμια κλιματική αλλαγή, με αποκορύφωμα το 2009, οπότε οι Ελληνες συμμετείχαν με πρωτοφανή ενθουσιασμό. Τη χρονιά εκείνη, όπως και πέρυσι, τα φώτα τους είχαν κλείσει περίπου 1 εκατ. ελληνικά νοικοκυριά και, σύμφωνα με τη Δεσμευτική Αρχή Ηλεκτρικής Ενέργειας, είχαν εξοικονομηθεί 500 MW ενέργειας.
Στο σκοτάδι θα βρεθεί αύριο για μία ώρα ο πλανήτης. Στη φωτογραφία οι πυραμίδες της Αιγύπτου πριν και κατά της διάρκεια της εκστρατείας πέρσι
Στο σκοτάδι θα βρεθεί αύριο για μία ώρα ο πλανήτης. Στη φωτογραφία οι πυραμίδες της Αιγύπτου πριν και κατά της διάρκεια της εκστρατείας πέρσι
Οπως επισημαίνει ο κ. Γ. Βελλίδης, υπεύθυνος επικοινωνίας της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF, «φέτος προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας. Στοχεύουμε σε προέκταση του θεσμού ζητώντας από τους πολίτες να δεσμευτούν ότι μετά τη μία συμβολική ώρα στο σκοτάδι θα επιλέξουν μια δραστηριότητα εξοικονόμησης ενέργειας που θα την υιοθετήσουν ολόκληρη τη χρονιά, όπως τρόπους μετακίνησης φιλικούς προς το περιβάλλον».
Ο ίδιος εξηγεί ότι «η συμμετοχή αναμένεται να είναι αυξημένη, καθώς αρκετοί είναι εκείνοι που σβήνουν τα φώτα τους την επίμαχη ώρα χωρίς να το έχουν δηλώσει από μέρες. Επίσης η τελική αποτίμηση δεν γίνεται αποκλειστικά με βάση το πόση ενέργεια εξοικονομήθηκε, καθώς στόχος μας είναι η ευαισθητοποίηση και ο συντονισμός».
Σύμφωνα με την οργάνωση, όσοι επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή στην Ωρα της Γης έστω και την τελευταία στιγμή μπορούν να εγγραφούν στο www.wwf.gr/earthhour και να παροτρύνουν φίλους και γνωστούς να σβήσουν τα φώτα αύριο βράδυ.
Η πράσινη εκστρατεία σε αριθμούς
  • 128 Δήμοι της χώρας έχουν μέχρι στιγμής δηλώσει συμμετοχή στην Ώρα της Γης.
  • 500 επιχειρήσεις θα σβήσουν τα φώ-τα τους αύριο στις 20.30 το βράδυ.
  • 1 εκατομμύριο ελληνικά νοικοκυριά συμμετείχαν το 2010 στην ώρα της Γης.
  • 500 ΜW ενέργειας εξοικονομήθηκαν το 2009, δηλαδή εκλύθηκαν 500 τόνοι CO2 λιγότεροι στο περιβάλλον.
  • Οι εκπομπές αερίων που εξοικονομήθηκαν το 2009 αντιστοιχούσαν στην απόσυρση από την κυκλοφορία 36.509 οχημάτων για μία ώρα.
  • Στην εκστρατεία του 2009, οι εκπομπές αερίων που εξοικονομήθηκαν ήταν σαν να έσβησαν 8.333.333 συμβατικοί λαμπτήρες για μία ώρα.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΟΒΒΑ, Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου