Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Αρκούδα θύμα θανατηφόρου τροχαίου στην Εγνατία Οδό


Το ΙΧ υπέστη μεγάλες υλικές ζημιές, ενώ η οδηγός, σοκαρισμένη από το ατύχημα, μεταφέρθηκε ελαφρά τραυματισμένη στο Νοσοκομείο Καστοριάς
Την ανεπάρκεια της περίφραξης της Εγνατίας Οδού να προφυλάξει την άγρια πανίδα επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά το τροχαίο ατύχημα με θύμα αρκούδα που σημειώθηκε στον κάθετο άξονα Σιάτιστας Κρυσταλλοπηγής. Το ατύχημα έγινε το βράδυ του Σαββάτου, στο 21ο χιλιόμετρο Καστοριάς - Νεάπολης, στο ρεύμα προς Νεάπολη.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία της αυτοψίας, το άτυχο ζώο κατέβαινε από το όρος Άσκιο με κατεύθυνση προς το όρος Βόιο και διέσχισε κάθετα το οδόστρωμα, με αποτέλεσμα να παρασυρθεί από διερχόμενο αυτοκίνητο για περίπου 50 μέτρα.
Το θύμα ήταν ένα μεγαλόσωμο νεαρό αρσενικό ζώο, ηλικίας έξι ετών και βάρους 220 κιλών, που κατέληξε ακαριαία από τραύματα που προκλήθηκαν στο κεφάλι και το πίσω δεξί πόδι κατά τη σφοδρή σύγκρουση με το αυτοκίνητο.
Το ΙΧ υπέστη μεγάλες υλικές ζημιές, ενώ η οδηγός, σοκαρισμένη από το ατύχημα, μεταφέρθηκε ελαφρά τραυματισμένη στο Νοσοκομείο Καστοριάς και χωρίς να διατρέχει κίνδυνο. Πρόκειται για το 29ο θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα με αρκούδα στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας από το 1996 μέχρι σήμερα.
Μάλιστα, το σημείο θανάτου του ζώου βρίσκεται και πάλι στον κάθετο άξονα, στον οποίο σημειώθηκαν τα περισσότερα από τα τροχαία ατυχήματα των προηγούμενων ετών.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Αρκτούρου, το περιστατικό αποδεικνύει ότι ούτε η περίφραξη στον κεντρικό άξονα της Εγνατίας Οδού ολοκληρώθηκε σύμφωνα με τις προδιαγραφές που οι περιβαλλοντικές οργανώσεις επανειλημμένα έχαν προτείνει στις αρμόδιες αρχές, ενώ η κατασκευή διαβάσεων πανίδας και προστατευτικού φράχτη σε κρίσιμες καθέτους της Εγνατίας, που αποτελούν περάσματα της καφέ αρκούδας, δεν έχει καν δρομολογηθεί.
Ο Αρκτούρος υποβάλλει δημόσια για άλλη μια φορά έκκληση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής καθώς την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για άμεση υλοποίηση των προτεινόμενων έργων προστασίας των καθέτων της Εγνατίας Οδού οδικών αξόνων.
 
Πηγή: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου