Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Η εξόντωση αργυροπελεκάνων απειλεί το οικοσύστημα

Η εξόντωση αργυροπελεκάνων απειλεί το οικοσύστημα
Η θανάτωση 28 πουλιών στο Πόρτο Λάγος προκάλεσε τη διαμάχη του Φορέα Διαχείρισης με την Ορνιθολογική Εταιρεία, η οποία κατήγγειλε το περιστατικό στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 
Στις 14 Φεβρουαρίου, η Ορνιθολογική Εταιρεία έλαβε καταγγελία από Βρετανούς ορνιθοπαρατηρητές, καθώς και από μέλος της, για μεγάλο αριθμό νεκρών αρ­γυ­ροπελεκάνων στη λιμνοθάλασσα Πόρτο Λάγος του Εθνικού Πάρκου Αν. Μακεδονίας - Θράκης.
Το Πάρκο περιλαμβάνει τις προστατευόμενες περιοχές των υγροτόπων Δέλτα Νέστου, Λίμνης Βιστωνίδας, Λίμνης Ισμαρίδας και της ευρύτερης περιοχής τους, με χερσαία και υδάτινη συνολική έκταση περίπου 726.000 στρέμματα.
Στην περιοχή αυτή υπάρχουν 22 λιμνοθάλασσες. Σήμερα στις λιμνοθάλασσες δραστηριοποιούνται 8 αλιευτικοί συνεταιρισμοί, οι οποίοι τις μισθώνουν και τις εκμεταλλεύονται αλιευτικά.
Συγκεκριμένα, εντός περιφραγμένης περιοχής του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Λίμνης Βιστωνίδας «Ο Aγιος Νικόλαος», βρέθηκαν 18 αργυροπελεκάνοι, 10 σκελετοί του ίδιου είδους, περίπου 20 νεκρές λαγγόνες, περίπου 50 νεκροί κορμοράνοι, 4 νεκροί ερωδιοί και μία νεκρή γερακίνα. Τα πουλιά βρέθηκαν μπλεγμένα σε δίχτυα προστασίας του Αλιευτικού Συνεταιρισμού, αλλά και στην τριγύρω περιοχή.
Σύμφωνα με την Ορνιθολογική, στις 16 Φεβρουαρίου κατά την αυτοψία του Λιμεναρχείου Λάγους, του Δασαρχείου Ξάνθης και φυλάκων του Φορέα Διαχείρισης διαπιστώθηκε ότι 15 από τους 18 νεκρούς αργυροπελεκάνους είχαν μετακινηθεί ή θαφτεί στην περιοχή. Η έκθεση νεκροψίας του Αγροτικού Κτηνιατρείου Ξάνθης για τα εναπομείναντα πουλιά έδειξε ότι πυροβολήθηκαν.
Η Ορνιθολογική, μαζί με το περιστατικό των θανατώσεων στο Πόρτο Λάγος, κατήγγειλε και συμβάν στο Εθνικό Πάρκο Αμβρακικού, όπου έγινε νυχτερινή επιδρομή σε νησίδες φωλιάσματος αργυροπελεκάνων, καταστράφηκαν τα αβγά τους και εκδιώχθηκαν τα πουλιά.
Διαφωνίες
Οι θανατώσεις αργυροπελεκάνων στη λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγος στα μέσα Φλεβάρη είναι μεμονωμένο περιστατικό, σύμφωνα με τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.
Ωστόσο, υπερβολικές διαστάσεις έλαβε το θέμα από την Ορνιθολογική Εταιρεία, σύμφωνα με τον Φορέα Διαχείρισης, καθώς η εικόνα που περιγράφει στη σχετική καταγγελία της προς τους αρμόδιους φορείς και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Εθνικό Πάρκο, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Η Ορνιθολογική από την πλευρά της, χαρακτήρισε το συμβάν ως «διεθνή ντροπή και δυσφήμηση που αποτελεί σοβαρή πληγή για το Εθνικό Πάρκο και την κατάσταση των Προστατευόμενων Περιοχών της Ελλάδας».
Ενώ προσάπτει ευθύνες στους επόπτες-ξεναγούς του Εθνικού Πάρκου ότι, δεν κατάφεραν να βρεθούν εγκαίρως στο σημείο και να αποτρέψουν το συμβάν, κάτι που σύμφωνα με τον Φορέα Διαχείρισης δεν είναι εφικτό, αφού ούτε το συμβάν έγινε αντιληπτό, ούτε είναι στις αρμοδιότητες ή τις δυνατότητες του προσωπικού, η αποτροπή τέτοιων περιστατικών.
Η υπεύθυνη πολιτικής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας Μαλαμώ Κορμπέτη δήλωσε σχετικά: «Οι 28 νεκροί αργυροπελεκάνοι και η κατεστραμμένη αποικία τους, εκτός από παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας, αποτελούν διεθνή ντροπή για την Ελλάδα.
Το υπ. Περιβάλλοντος γνωρίζει τα προβλήματα και πρέπει να δώσει λύση άμεσα, είτε με την ένταξη των ψαράδων σε καθεστώς αποζημίωσης για τις απώλειές τους είτε με την επιδότηση μέσων για την προστασία των ψαριών από τα ψαροφάγα πουλιά με τρόπους συμβατούς προς την προστασία απειλούμενων ειδών. Πρέπει να ενισχυθεί θεσμικά και να συντονιστεί κεντρικά η φύλαξη των Εθνικών Πάρκων».
Οι κορμοράνοι
  • «Να σημειωθεί ότι στις λιμνοθάλασσες το πρόβλημα των ψαροφάγων πουλιών και ειδικά των κορμοράνων έχει γιγαντωθεί», λέει ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου - Βιστωνίδας - Ισμαρίδας δρ Μάνος Κουτράκης.
  • «Οι κορμοράνοι, των οποίων ο πληθυσμός έχει δραματικά αυξηθεί τα τελευταία 25 χρόνια σε όλη την Ευρώπη (20πλάσιος πληθυσμός σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ), πλήττουν πλέον τόσο την αλιευτική παραγωγή (κάθε πουλί από τα 4.000 που ξεχειμωνιάζουν στο Πόρτο Λάγος τρώει 0,42 κιλά ψάρια ημερησίως) όσο και τη βιοποικιλότητα των περιοχών που ξεχειμωνιάζουν.
  • Δεν έχει γίνει όμως ακόμη τίποτα για την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας (ν. 1650/86) για να αποζημιώνονται οι ψαράδες ή να εφαρμοστεί πρόγραμμα προστασίας των τάφρων διαχείμασης ή ανταποδοτικών μέτρων ή ελέγχου του πληθυσμού των κορμοράνων».
Απάντηση του αλιευτικού συνεταιρισμού
«Δεν είναι πρακτική μας να πυροβολούμε πελεκάνους»
Σύμφωνα με τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, αρμονικά συμβιώνουν οι ψαράδες με τα άγρια πουλιά, τα οποία μάλιστα ταΐζουν όταν οι καιρικές συνθήκες είναι αντίξοες.
«Το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, είναι η μοναδική περιοχή, στην οποία τα πουλιά κουρνιάζουν δίπλα στους ψαράδες», όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου - Βιστωνίδας - Ισμαρίδας δρ Μάνος Κουτράκης, βιολόγος - ιχθυολόγος και Τακτικός Ερευνητής του ΕΘΙΑΓΕ-ΙΝΑΛΕ και προσθέτει:
«Οι ψαράδες είναι σύμμαχοί μας και οι φύλακες της τεράστιας αυτής περιοχής. Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τη δυσκολία του εγχειρήματος της φύλαξης μια έκτασης 720.000 στρεμμάτων.
Μετά την αναφορά δύο Βρετανών (11/2/11) για 6 νεκρούς πελεκάνους στο Πόρτο Λάγος (στο μήνυμα αναρωτιούνται αν χτύπησαν σε καλώδια) στον Φορέα Διαχείρισης, ο επόπτης-ξεναγός Β. Τερζής έκανε αυτοψία αυθημερόν στην περιοχή, εντόπισε 15 νεκρούς αργυροπελεκάνους τους φωτογράφισε και έκανε αναφορά (δεν εντοπίστηκαν άλλα πουλιά).
Εγγραφη ενημέρωση
Στις 14/2/11 ενημερώθηκαν εγγράφως η Αγροφυλακή και το Δασαρχείο Ξάνθης, όπου περιγράφονταν το γεγονός, το καθεστώς προστασίας της περιοχής και των ειδών και ζητούνταν να κινηθεί η διαδικασία για να εντοπιστούν οι δράστες και να μην επαναληφθεί το περιστατικό.
Την ίδια μέρα ενημερώσαμε εγγράφως τον Αλιευτικό Συνεταιρισμό Βιστωνίδας, ζητώντας να βρεθούν οι υπεύθυνοι.
Στις 16/2/11 έγινε συλλογή νεκρών πουλιών από το Δασαρχείο Ξάνθης και το προσωπικό του Φ.Δ. Κατά τη συλλογή παρευρέθηκε και μέλος (όπως δήλωσε) της Ορνιθολογικής. Αν και βρέθηκαν μόνο 3 πουλιά, υπήρχε η προηγούμενη φωτογραφική τεκμηρίωση. Τα πουλιά στάλθηκαν από το Δασαρχείο για νεκροψία, όπου αποδείχτηκε ότι είχαν πυροβοληθεί.
Παράλληλα τόσο ο Φ.Δ. όσο και το Δασαρχείο είχαν αλλεπάλληλες επαφές με τη διοίκηση του αλιευτικού συνεταιρισμού, με αποτέλεσμα έγγραφο-απάντηση, όπου περιγράφεται το πρόβλημα που έχουν με τα ψαροφάγα πουλιά και τους κορμοράνους, ότι δεν είναι πρακτική του συνεταιρισμού να πυροβολεί πελεκάνους και πως θα βρουν τον υπεύθυνο...».
ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
«Οι ψαράδες είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι των υγρότοπων»
Ο Φορέας Διαχείρισης απασχολεί συνολικά 5 άτομα στα Κέντρα Πληροφόρησης: Βιστωνίδας και Νέστου, δύο εκ των οποίων είναι επόπτες-ξεναγοί χωρίς καμία αρμοδιότητα φύλαξης.
Οπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Φ.Δ., δρ Μάνος Κουτράκης: «Οι ψαράδες των λιμνοθαλασσών είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι στην προστασία των υγροτοπικών περιοχών του Εθνικού Πάρκου. Η καλύτερη απόδειξη αυτής της σχέσης είναι ο μεγάλος αριθμός αργυροπελεκάνων και ροδοπελεκάνων, πάνω από 1.000 τον Οκτώβριο-Νοέμβριο, που κουρνιάζουν δίπλα στις εγκαταστάσεις του αλιευτικού συνεταιρισμού.
Επίσης, το 2008 το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα INTERCAFE-COST επιβράβευσε την πρακτική του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστωνίδας να καλύπτουν με δίχτυα τις τάφρους διαχείμασης των ψαριών, ως «καλύτερη πρακτική».
85.000 ευρώ
To κόστος για τα δίχτυα που ανέρχεται σε 85.000 ευρώ καλυπτόταν από τον συνεταιρισμό, ενώ αντίθετα οι Γάλλοι και Γερμανοί σκοτώνουν νόμιμα 40.000 κορμοράνους ετησίως. Δυστυχώς όμως, στην αναφορά της Ορνιθολογικής απαξιώνεται αυτή η πρακτική, καθώς και οι προσπάθειες των ψαράδων με φράσεις: «Οπως προκύπτει και από τις φωτογραφίες, τα δίκτυα προστασίας δεν φαίνεται να ανταποκρίνονται στις διεθνείς προδιαγραφές».
Επίσης, σύμφωνα με τον Φορέα Διαχείρισης, δεν είναι κατανοητό από πού προκύπτει και πώς τεκμηριώνεται η αναφορά από την Ορνιθολογική σε «συστηματική θανάτωση πελεκάνων». Οι σκελετοί προέρχονταν από νεκρά πουλιά προηγούμενων ετών που είχαν μπλεχτεί στα προστατευτικά δίχτυα τα οποία έχουν καταστραφεί πλέον.
Τέλος, ο δρ Μ. Κουτράκης πρόσθεσε ότι δεν «γίνεται παρά να αναρωτηθούμε για τον λόγο αποστολής αυτής της καταγγελίας, αφού η ΜΚΟ είχε λάβει γνώση των ενεργειών που είχαν δρομολογηθεί και χωρίς καμία αναφορά στο κυρίως πρόβλημα των ψαροφάγων πουλιών που προκαλεί και τις αντιδράσεις των ψαράδων».
ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΛΑΓΙΟΥ, Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου