Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Το «σκότωσαν» τα σόναρ των πολεμικών πλοίων

Νεκρό εκβράστηκε ένα «φαλαινοδέλφινο» στην αμμώδη παραλία «Κουρφαλώνα» Κισσάμου στα Χανιά. Το προσωπικό του Λιμεναρχείου Κισσάμου έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ενημέρωσε αμέσως το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος» και την δημοτική αρχή για την παραλαβή και την υγειονομική ταφή του κήτους.

Το νεκρό κήτος έχει μήκος περίπου 5 μέτρα και ζυγίζει περισσότερο από ενάμιση τόνο
Το νεκρό κήτος έχει μήκος περίπου 5 μέτρα και ζυγίζει περισσότερο από ενάμιση τόνο
Από τα πρώτα στοιχεία φαίνεται ότι το κήτος ήταν «ζιφιός» (σ.σ.: λέγεται ακόμα «ραμφοφάλαινα» ή «φαλαινοδέλφινο»), που συναντάται σε πολλές θάλασσες, αλλά επειδή καταδύεται για πολλή ώρα σε μεγάλα βάθη, αποφεύγοντας πλοία και ανθρώπους, δεν είναι εύκολο να μελετηθεί. Πάντως, στο πλαίσιο έρευνας που είχε γίνει στην Κρήτη είχαν καταγραφεί για πρώτη φορά στον κόσμο οι ήχοι που εκπέμπουν οι «ζιφιοί».
Το συγκεκριμένο κήτος είχε μήκος περίπου 5 μέτρα και ζυγίζει περισσότερο από ενάμιση τόνο. Στην ουρά του υπάρχει κάποιο τραύμα, πιθανόν από προπέλα πλοίου.
Παράλληλα εικάζεται ότι «έχασε τα νερά του» και βγήκε στα ρηχά είτε λόγω της κακοκαιρίας είτε επειδή αποπροσανατολίστηκε από τους υπέρηχους συσκευής «σόναρ» των πολεμικών πλοίων, τα οποία μάλιστα έχουν αυξημένη παρουσία στην περιοχή λόγω άσκησης του ΝΑΤΟ.
Παλαιότερα, σε ακτές της Πελοποννήσου είχαν εκβραστεί σε περίοδο άσκησης πολεμικών πλοίων πολλά νεκρά δελφίνια. Να σημειωθεί ότι προ μηνός, σε κοντινή παραλία, είχε εκβραστεί νεκρή και μια φάλαινα της οικογένειας των «φυσητήρων».
ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΛΑΓΚΟΝΙΑΡΗΣ, Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου