Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Ο... αφανισμός των ειδών

Τον κώδωνα του κινδύνου για την απονέκρωση λιμνών και ποταμών κρούει η θλιβερή νέα Κόκκινη Λίστα της Διεθνούς Ενωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN). Εναν μήνα μετά τη δημιουργία της πρώτης «Βίβλου της Φύσης», η οποία αποκάλυψε ότι ένα στα 10 είδη του πλανήτη απειλείται με εξαφάνιση, η IUCN τονίζει ότι το ένα τρίτο των ψαριών του γλυκού νερού καθώς και το ένα τρίτο των αμφιβίων απειλούνται με εξαφάνιση.
Ο φρύνος του Κιχάνσι της Νότιας Τανζανίας πέρασε στη λίστα των εξαφανισμένων ειδών.

Ο διεθνής οργανισμός, με έδρα τη Γενεύη, διαπίστωσε ότι ένα στα τρία από το δείγμα των συνολικά 47,667 ειδών ζώων και φυτών που συμπεριελήφθησαν στη φετινή λίστα κινδυνεύει.

Συγκεκριμένα, με εξαφάνιση απειλείται το 21% όλων των γνωστών θηλαστικών του πλανήτη, το 30% όλων των γνωστών αμφιβίων, το 12% όλων των γνωστών πουλιών, καθώς και το 28% των ερπετών, το 37% των ψαριών του γλυκού νερού, το 35% των ασπόνδυλων και το...70% των φυτών που έχουν μελετηθεί μέχρι στιγμής!

Πολλά πλάσματα εμφανίστηκαν φέτος για πρώτη φορά στην Κόκκινη Λίστα. Ενα από αυτά είναι ένα τρωκτικό της Μαδαγασκάρης με επιστημονική ονομασία «voalavo antsahabensis», το οποίο χαρακτηρίζεται ως «απειλούμενο», είναι δηλαδή δύο βήματα πριν από την εξαφάνιση, λόγω της γεωργικής πρακτικής της κοπής και καύσης (slash-and-burn farming). Ομως για κάποια είδη, όπως ο φρύνος του Κιχάνσι της Νότιας Τανζανίας, είναι πλέον πολύ αργά. Το ζώο αυτό πέρασε πια στη λίστα των εξαφανισμένων ειδών, εξαιτίας ενός νέου φράγματος στον ποταμό Κιχάνσι και μιας επιδημίας χυτριδιομύκητα που μαστίζει τα αμφίβια σε όλον τον κόσμο. «Τα πλάσματα που ζουν στο γλυκό νερό εδώ και καιρό έχουν αγνοηθεί», σχολίασε ο Ζαν-Κριστόφ Βιμ της IUCN. «Είναι πια επείγον να αξιοποιήσουμε αυτές τις πληροφορίες για μια πιο συνετή χρήση των υδατικών μας πόρων».

Υπό εξαφάνιση είναι και το 28% των ερπετών του πλανήτη

«Οι επιστημονικές ενδείξεις μιας σοβαρής κρίσης εξαφάνισης αυξάνονται», δήλωσε ο Τζέιν Σμαρτ, διευθυντής της Ομάδας Διατήρησης Βιοποικιλότητας της IUCN και προειδοποίησε ότι τα στοιχεία της Κόκκινης Λίστας δείχνουν ότι δεν θα επιτευχθεί ο στόχος του 2010 για μείωση της απώλειας βιοποικιλότητας. Ωστόσο οι ειδικοί φοβούνται ότι τα στοιχεία αυτά είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου. Σύμφωνα με τον Κρεγκ Χίλτον-Τέιλορ, επιμελητή της Κόκκινης Λίστας, «πολλά ακόμη εκατομμύρια» ειδών που δεν έχουν μελετηθεί μπορεί να απειλούνται σοβαρά.

ΚΙΛΙΜΑΝΤΖΑΡΟ
Χωρίς χιόνια στα επόμενα 20 χρόνια!

Για πρώτη φορά, εδώ και τουλάχιστον 11 χιλιετίες, οι ψηλότερες βουνοκορφές της Αφρικής θα μείνουν χωρίς χιόνια μέσα στα επόμενα 20 χρόνια. Σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές, οι οποίοι μελέτησαν αεροφωτογραφίες, δορυφορικά δεδομένα και χημικές αναλύσεις και δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο «Ρroceedings of the National Academy of Science», το κάλυμμα πάγου στο Κιλιμάντζαρο (στην Τανζανία με ύψος 5,893 μέτρα) συρρικνώθηκε κατά 85% από το 1912 έως το 2007.

Πηγή: Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου