Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Σήμα κινδύνου για το μικροσκοπικό αττικόψαρο


Ο κουνουποφάγος εξολόθρευσε το αττικόψαρο! Στα γλυκά νερά της Αττικής γίνεται εδώ και χρόνια μια μάχη επιβίωσης ανάμεσα σε δύο ψάρια, με νικητή, όπως όλα δείχνουν, τον εξωτικό κουνουποφάγο, που ήρθε τη δεκαετία του 1920 από τις νότιες ΗΠΑ για να σώσει τη χώρα από την ελονοσία και τις επιθέσεις των κουνουπιών, αλλά μαζί με αυτά απείλησε και το αττικόψαρο, ένα εξαιρετικό μικρό ψαράκι που πρωτοαπαντήθηκε στη λίμνη του Μαραθώνα.
«Το αττικόψαρο υποχωρεί κατά τρόπο πολύ έντονο κι αυτό πρέπει να προβληματίσει τους ειδικούς. Οφείλουμε να εφαρμόσουμε ένα σχέδιο για να επιστρέψει στα νερά της Αττικής. Να βρούμε σημεία της Ανατολικής Αττικής όπου υπάρχουν μερικά ακόμη, να τα απομονώσουμε και να τα αναπαράγουμε για να εμπλουτίσουμε τα νερά μας», είπε στο «Εθνος» ο ομότιμος καθηγητής Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Οικονομίδης.
Κι ενώ στη δεκαετία του '60 ο κ. Οικονομίδης και συνεργάτες του εντόπιζαν παντού το αττικόψαρο, το 2004 που έκανε την τελευταία του επιτόπια έρευνα δεν βρήκε ούτε ίχνος του στην πηγή της Βραυρώνας, στο Κάτω Σούλι, στο ρέμα της Χελιδονούς, ενώ φοβάται ότι σήμερα δεν έχουν μείνει παρά μερικά μόνο άτομα.
Το μικροσκοπικό ψαράκι, το μήκος του οποίου σπάνια ξεπερνά τα 5-6 εκατοστά, εξαφανίζεται εξαιτίας της ρύπανσης των υδάτων αλλά και του κουνουποφάγου.
«Το ονόμασα αττικόψαρο θέλοντας να δείξω ότι είναι το αρχαιότερο μόνιμο σπονδυλόζωο της Αττικής, επειδή την κατοικεί εδώ κι εκατομμύρια χρόνια, πολύ πριν την εποικίσουν τόσα άλλα ζώα και οι σύγχρονοι... αττικάνθρωποι», σημείωσε ο κ. Οικονομίδης.
Ωστόσο σε νεότερες εργασίες το αττικόψαρο μαζί και κάποια άλλα μικρά είδη, που βρίσκονται σε μικρά υδάτινα συστήματα, από τη Στυμφαλία, τον Ευρώτα και την Αργολίδα έως την Κέρκυρα, αλλά και την Αλβανία και το Μαυροβούνιο, πήρε το όνομα Πελασγός.
Το αττικόψαρο συναντάται σε πηγές με καθαρό και πολύ κρύο νερό και με υδρόβια βλάστηση, ενώ αποφεύγει τα μολυσμένα νερά. Τρέφεται με μικρόφυτα και μικροζώα, αλλά δεν έχει μελετηθεί καθόλου και δεν υπάρχουν πληροφορίες για τη βιολογία του.
Οι μεγαλύτεροι εχθροί του είναι τα πουλιά αλλά και ο κουνουποφάγος, ο οποίος ευθύνεται για τη σταδιακή μείωση του πληθυσμού, που φτάνει σήμερα στα όρια της εξαφάνισης. Ο κουνουποφάγος μοιάζει με το αττικόψαρο, είναι όμως μεγαλύτερος σε μέγεθος και γύρω από τα μάτια, στη ράχη και στο πτερύγιο της ουράς έχει σκούρες ταινιωτές αποχρώσεις με μαύρα στίγματα. Λατρεύει τα κουνούπια και τρώει μεγάλες ποσότητες από αυτά, όμως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της βιολογίας του είναι η αναπαραγωγή του: ανήκει στη σπάνια κατηγορία ψαριών, όπου η επώαση γίνεται εσωτερικά και τα θηλυκά γεννούν ζωντανά τα μικρά τους.
Είναι ένα ιδιαίτερα μακρόβιο ψάρι, που εγκλιματίζεται εύκολα σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου, καθώς αντέχει σε μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας, αλατότητας και οξυγόνου.
«Κάποιοι μαθητές μου με πληροφόρησαν ότι είδαν αττικόψαρα στο έλος του Σχινιά και στην πηγή των Μακάρων. Νομίζω πως αν επέμβει το ΕΛΚΕΘΕ, θα βρεθεί ένα σχέδιο προστασίας και εξάπλωσης του πληθυσμού», μας είπε ο κ. Οικονομίδης.
Πηγή: Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου