Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Απολιθώματα 6,5 εκατ. ετών

Μοναδικά απολιθώματα χλωρίδας και θαλάσσιας πανίδας, ηλικίας 6.500.000 ετών, φέρνει στο φως η ανασκαφική έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών στο χωριό Μακρυλιά, επτά χιλιόμετρα βόρεια της Ιεράπετρας, που άρχισε στις αρχές του καλοκαιριού. Επικεφαλής του επιστημονικού κλιμακίου, ο συντοπίτης Μιχάλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας.
Οαπολιθωμένος πλούτος παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για την επιστήμη και το περιβάλλον, πανίδα, ψάρια και μαλάκια ηλικίας 6,5 εκατ. ετών και χλωρίδα, με πιο σημαντικό εύρημα απολιθωμένους φοίνικες σε εξαιρετική κατάσταση, που αναπτύχτηκαν στην περιοχή περίπου πριν από 2.000.000 χρόνια και το σημαντικότερο είναι ότι ανήκουν στο είδος «Φοίνικας του Θεόφραστου», δηλαδή στο ίδιο είδος με αυτό που ευδοκιμεί στο φοινικόδασος Βάι της Σητείας. Αρα, το είδος αυτό είναι ενδημικό στην Κρήτη και υπάρχει από τους προϊστορικούς χρόνους, συμπεραίνει ο κ. Δερμιτζάκης.
«Η ερευνητική μου ομάδα, πέραν αυτών, έχει εντοπίσει και πλήθος άλλων απολιθωμάτων και σημαντικών για την επιστήμη ορυκτών και πετρωμάτων. Θεωρήσαμε σκόπιμο λοιπόν να ενισχύσουμε την ανάπτυξη της περιοχής, βοηθώντας στη δημιουργία ενός κέντρου έρευνας, πολιτισμού και εκπαίδευσης στο εγκαταλελειμμένο σήμερα σχολείο της Μακρυλιάς. Το Μουσείο Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών θα συμβάλει στον εμπλουτισμό των συλλογών του κέντρου και στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του με τη διοργάνωση σεμιναρίων μεταπτυχιακών φοιτητών και θερινών σχολείων συνεδρίων, με στόχο την ευαισθητοποίηση για την προστασία της φύσης και του περιβάλλοντος, καθώς και την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής της ανατολικής Κρήτης», πρόσθεσε.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι το πρώτο ελληνικό γραμματόσημο με θέμα παλαιοντολογικό είναι το απολιθωμένο ψάρι που βρέθηκε κοντά στη Μακρυλιά, μαζί με απολιθωμένη χλωρίδα ηλικίας 6.500.000 ετών. «Εδώ και χρόνια είχαμε ενδείξεις αλλά και αποδείξεις ότι η περιοχή μας κάτω από το άγονο έδαφός της κρύβει κάτι πολύ σπουδαίο για την επιστήμη και το περιβάλλον. Είχαμε διαπιστώσει, επίσης, το ενδιαφέρον πολλών άλλων επιστημόνων άγνωστων σε μας, που κατά καιρούς συναντούσαμε στο χωριό μας να ερευνούν τις περιοχές με τα απολιθώματα, είπε η εκπαιδευτικός και πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Μακρυλιάς, Σοφία Κονταξάκη.
Στις 20 Νοεμβρίου στο δημοτικό σχολείο Μακρυλιάς θα γίνει η επίσημη παρουσίαση των ευρημάτων και ενημέρωση για τον περιβάλλοντα χώρο του χωριού σε σχέση με τα απολιθώματα.*

Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου