Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Ολο και πιο αχόρταγα τα επικίνδυνα φίδια

Περίπου 100.000 άνθρωποι χάνουν ετησίως τη ζωή τους στον κόσμο εξαιτίας θανατηφόρων δηγμάτων φιδιών, ενώ σχεδόν άλλα δύο εκατομμύρια φτάνουν μια... ανάσα από τον θάνατο, εκδηλώνοντας συμπτώματα βαριάς δηλητηρίασης και οδηγούνται σε κρίσιμη κατάσταση σε κλινικές ή πρόχειρα νοσηλευτικά καταλύματα.
Τα παραπάνω στοιχεία παραθέτει μια ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Κελανίγια στη Σρι Λάνκα, η οποία διεξήγε σχετική έρευνα, συγκεντρώνοντας και καταγράφοντας κάθε επίσημα δηλωμένο περιστατικό επίθεσης φιδιών σε ανθρώπους σε 227 χώρες.
Βάσει των επίσημων στοιχείων, ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται στις 94.000, ενώ εκείνος των βαριά τραυματισμένων στο 1.800.000.
Στο επίκεντρο των πληγεισών περιοχών βρίσκεται η Ινδία, όπου χάνουν ετησίως τη ζωή τους 11.000 άνθρωποι.
Εκ των 3.000 ειδών φιδιών, μόλις 600 είναι ιοβόλα, τα οποία δαγκώνουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, περί τα 5,5 εκατομμύρια άτομα τον χρόνο.
Ωστόσο αυτό που μειώνει τον αριθμό των νεκρών και των βαριά τραυματισμένων από επιθέσεις ιοβόλων φιδιών είναι το γεγονός ότι τα ερπετά δεν εκχύνουν σε κάθε δάγκωμα το δηλητήριό τους, αλλά μία στις 3 ή 4 επιθέσεις τους.
Πηγή: Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου