Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Διάπλους με «όχημα» την κλιματική αλλαγή

«Θρίαμβος για τον άνθρωπο, καταστροφή για την ανθρωπότητα». Με αυτόν τον πρωτοσέλιδο τίτλο η βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ» σχολιάζει τον διάπλου, για πρώτη φορά, του θρυλικού «Βορειοανατολικού Περάσματος στον Αρκτικό Κύκλο χωρίς παγοθραυστικά, που δεν θα ήταν εφικτός χωρίς την... αμέριστη βοήθεια του φαινομένου του θερμοκηπίου.
Η υπερθέρμανση του πλανήτη ένωσε την Ασία με την Ευρώπη μέσω θαλάσσης, γεγονός που αναμένεται να μειώσει σημαντικά το κόστος μεταφοράς αγαθών από τη μία ήπειρο στην άλλη. Ωστόσο, περιβαλλοντολόγοι προειδοποιούν πως το γεγονός ότι το Βορειοανατολικό Πέρασμα είναι πλέον προσπελάσιμο θα επιταχύνει το λιώσιμο των πάγων στην περιοχή, οδηγώντας ακόμα και στην εξαφάνισή τους.

Δύο γερμανικά πλοία απέπλευσαν από τη Ν. Κορέα, φόρτωσαν στο ρωσικό λιμάνι του Βλαδιβοστόκ και διέπλευσαν κατά μήκος των αρκτικών ακτών της Ρωσίας από τη Νότια Κορέα προς τη Σιβηρία, χωρίς τη βοήθεια παγοθραυστικών.
Τα σκάφη, που ανήκουν στην εταιρεία «Βeluga Shipping», κατάφεραν να κάνουν τη συγκεκριμένη πορεία, που έχει μικρότερο κόστος, περνώντας από το Βορειοανατολικό Πέρασμα, λόγω της συρρίκνωσης των πάγων στους πόλους, που προκαλείται από την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Οι ναυτιλιακές εταιρείες τρίβουν τα χέρια τους, δηλώνοντας πανέτοιμες να εκμεταλλευτούν τον νέο θαλάσσιο δρόμο.
«Είμαστε πολύ περήφανοι και χαρούμενοι που είμαστε η πρώτη δυτική ναυτιλιακή εταιρεία, που με επιτυχία έκανε τον διάπλου του Βορειοανατολικού Περάσματος και μεταφέραμε το φορτίο με ασφάλεια σε αυτήν την απαιτητική θαλάσσια περιοχή», δήλωσε ο Νιλς Στόλμπεργκ, πρόεδρος της ναυτιλιακής εταιρείας «Βeluga».
Τα εμπορικά πλοία «Βeluga Fraternity» και «Βeluga Foresight», που είχαν αποπλεύσει από το ρωσικό λιμάνι του Βλαδιβοστόκ στις 23 Ιουλίου, αγκυροβόλησαν στο σιβηριανό λιμάνι Γιαμπουργκ.
Το Βορειοανατολικό Πέρασμα μειώνει τη διαδρομή κατά 4.000 ναυτικά μίλια, αφού η μόνη εναλλακτική πορεία για ένα σκάφος είναι το ταξίδι των 11.000 μιλίων μέσω του Καναλιού του Σουέζ. Το γεγονός αυτό, όμως, εγείρει φόβους για επιτάχυνση της τήξης των πάγων που θα προκληθεί εάν αυξηθεί η κίνηση των πλοίων σε αυτήν τη θαλάσσια οδό. «Ρωσικά υποβρύχια και παγοθραυστικά είχαν χρησιμοποιήσει το πέρασμα αυτό στο παρελθόν, αλλά δεν ήταν ανοικτή για εμπορικά πλοία, έως τώρα, διότι σε αρκετές περιοχές υπάρχει στρώμα πάγου», τόνισε ο Στόλμπεργκ στο Ρόιτερ. «Μόνο το τελευταίο καλοκαίρι οι δορυφορικές εικόνες έδειξαν ότι ο πάγος λιώνει και άνοιξε ένας μικρός διάδρομος που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από εμπορικά πλοία», πρόσθεσε ο Στόλμπεργκ.
ΒΟΡΕΙΟΣ ΠΟΛΟΣ: Οι πάγοι λιώνουν, τα σύνορα... επεκτείνονται
Αμερικανικά και καναδικά πλοία ανακάλυψαν στον βυθό της Αρκτικής ένα υποθαλάσσιο βουνό, ύψους 1.158 μέτρων, γεγονός που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα για την επέκταση των συνόρων προς τον βορρά. Καθώς οι πάγοι της Αρκτικής λιώνουν, εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη, πολλές χώρες προσπαθούν να επεκτείνουν τα σύνορα και τις ζώνες οικονομικής εκμετάλλευσης προκειμένου να αντλήσουν το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο που πιστεύεται ότι κρύβονται στον πυθμένα.
Ρωσία, ΗΠΑ, Καναδάς, Δανία και Νορβηγία ήδη διεκδικούν περιοχές της Αρκτικής βάσει της Διεθνούς Συνθήκης του ΟΗΕ, η οποία παραχωρεί στις κυβερνήσεις μία ζώνη οικονομική εκμετάλλευσης μέχρι τα 200 ναυτικά μίλια από τις ακτές.
Πηγή: Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου