Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

Λουλούδια και βότανα: Tulipa liliaceae

Η τουλίπα ανήκει στην οικογένεια των Λειριοειδών (Liliaceae). Λένε ότι το όνομά της προέρχεται από την περσική λέξη «dulband», που σημαίνει τουρμπάνι, επειδή θεωρούσαν ότι η τουλίπα έμοιαζε με το τουρμπάνι των μουσουλμάνων. Παραδοσιακά, οι Τούρκοι άντρες φορούσαν μια τουλίπα στο τουρμπάνι τους.
Η τουλίπα είναι το λουλούδι που δίνουμε μετά από 11 χρόνια γάμου - το βελούδινο, μαύρο κέντρο του λουλουδιού συμβολίζει την καρδιά των ερωτευμένων, ακόμα γεμάτη πάθος! Δεν είναι σαφές πώς η τουλίπα ήρθε στην Ευρώπη, πάντως έγινε πολύ δημοφιλής.
Ο Charles de l' Εchuse θεωρείται υπεύθυνος για την εξάπλωσή της την τελευταία δεκαετία του 16ου αιώνα. Αυτός είχε πρωτογράψει για τις τουλίπες σ' ένα μεγάλο έργο που τελείωσε το 1592.
Μεταξύ 1634 και 1637, οι τουλίπες έγιναν μανία - είχαν ακόμα και χρηματική αξία. Αντί να δώσει κανείς λεφτά, μπορούσε να πληρώσει αντίστοιχα με βολβούς από τουλίπες.Τα πέταλά τους χρησιμοποιούνται και στη μαγειρική - σε μικρά σαντουιτσάκια που συνοδεύουν το απογευματινό τσάι, καθώς και σε σαλάτες.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου