Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Τροπικό ψάρι στα νερά της Καβάλας

Η κατσούλα έχει κοκκινωπό χρώμα και φτάνει τα 40 εκατοστά. Απαντάται στον Κόλπο του Μεξικού και στη Βραζιλία. Η κλιματική αλλαγή την έφερε στη Μεσόγειο, την Κρήτη, τη Ρόδο και την Πάρο.
Μια τσαχπίνα κατσούλα πιάστηκε στα δίχτυα ψαρά στη Νέα Πέραμο Καβάλας. Προσπάθησε πολύ να αποφύγει το μεγάλο δίχτυ, κατέβηκε ακόμη πιο βαθιά, αλλά δεν τα κατάφερε και κατέληξε στα εργαστήρια του Ινστιτούτου Αλιευτικής Ερευνας του ΕΘΙΑΓΕ στη Νέα Καρβάλη, όπου και ερευνάται.
Η τροπική κατσούλα αποτελεί εξαιρετικό μεζέ και χαρακτηρίζεται για την επιθετικότητά της
Η κατσούλα (ή παπαγάλος, ή ποντικόψαρο) είναι ένα τροπικό ψάρι που απαντάται στον κόλπο του Μεξικού και στη Βραζιλία. Εχει κοκκινωπό χρώμα, είναι εξαιρετικός μεζές όταν μπει στο τηγάνι, το μήκος της φτάνει μέχρι τα 40 εκατοστά και μπορεί κανείς να τη δει στις τροπικές θάλασσες σε βάθος από 1 μέχρι και 10 μέτρα.
Το χαρακτηριστικό της κατσούλας είναι ότι ελίσσεται συνεχώς και όταν δει ότι απειλείται, σε λίγο χρόνο σκάβει έναν λάκκο στην άμμο και κρύβεται μέσα σε αυτόν. Ελάχιστοι έχουν δει αυτήν την κίνησή της που γίνεται κυριολεκτικά μέσα σε δευτερόλεπτα.
ΕπιθετικήΣτην επαφή με τον άνθρωπο η κατσούλα δεν φεύγει, αντίθετα επιτίθεται και δαγκώνει όποιον την πλησιάσει. Εχουν μάλιστα αναφερθεί περιστατικά στη Νότια Κρήτη, όπου ψαράδες πλησίασαν να δουν αυτό το περίεργο ψάρι και βρέθηκαν να κρέμεται από το χέρι τους.
«Τα νερά ζεστάθηκαν και πλέον η θάλασσα παντού έχει την ίδια θερμοκρασία. Ετσι δεν μας κάνει εντύπωση η κατσούλα, τα καρχαριδοειδή, ακόμη και πιο τροπικά και πιο περίεργα ψάρια που θα δούμε», δήλωσε στο «Εθνος» ο γραμματέας του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Νέας Περάμου και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλιευτικών Συλλόγων Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργος Παγώνης.
Η κατσούλα απαντάται στην Κρήτη και στη Ρόδο, ενώ πρόσφατα εντοπίστηκε και στη Νάξο και πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πρόσφατο παρελθόν είχε αλιευτεί στη Σαμοθράκη, γεγονός που αποδεικνύει την αύξηση της θερμοκρασίας του νερού στη θάλασσα.
Πηγή: Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου