Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

Λουλούδια και βότανα: Μonardα didyma

Το περγαμόντο είναι αρωματικό βότανο που ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών (Lamiaceae) και δεν πρέπει να το μπερδεύουμε μετο ομώνυμο φρούτο, αν και η μυρωδιά του το θυμίζει έντονα κι από αυτό πήρε το όνομά του.
Η επιστημονική του ονομασία -monarda didyma- προέρχεται από τον γιατρό Nicholas Monardes ο οποίος πρώτος το περιέγραψε σ' ένα ταξίδι του στην Αμερική στα μέσα του 16ου αιώνα, και ο βοτανολόγος Κάρολος Λινναίος το ονόμασε έτσι προς τιμήν του. Οι Ινδιάνοι έμαθαν στους μετανάστες τη χρήση του περγαμόντου για τσάι. Ονομάστηκε «Oswega Tea» γιατί το έβρισκαν κοντά στον ποταμό Oswega.
Ετσι, έγινε καλό υποκατάστατο για το κανονικό τσάι. Η γεύση του έμοιαζε με τη γεύση που έχει σήμερα το Earl Grey Tea. Στην Iατρική εχρησιμοποιείτο για τις ισχυρές αντισηπτικές του ιδιότητες, ενώ έφτιαχναν και καταπλάσματα από το φυτό για δερματικές μολύνσεις και πληγές μικρότερου μεγέθους. Τσάι από το βότανο αυτό έπιναν για λοιμώξεις του λαιμού ή του στόματος. Το Bee Balm, ένα άλλο όνομα για το monarda didyma, είναι η φυσική πηγή για το αντισηπτικό Thymol, ενεργό συστατικό στα εμπορικά σκευάσματα για τις πλύσεις στόματος. Συνήθως καλλιεργείται για τα άνθη του, όμως είναι σημαντικό και στην Iατρική και στη μαγειρική!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου