Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Δεξαμενή-παγίδα θανάτου για ηλικιωμένη αρκούδα

Άτυχη στα βαθιά της γεράματα στάθηκε μία 20χρονη αρκούδα που θέλησε να ξεδιψάσει σε μια δεξαμενή για άρδευση και βρήκε μαρτυρικό θάνατο από πνιγμό. Η άτυχη ηλικιωμένη αρκούδα βρέθηκε νεκρή από κυνηγό έξω από το χωριό Τρικουκιά των Γρεβενών και μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ» που έσπευσαν διαπίστωσαν ότι είχε πεθάνει από πνιγμό. Σύμφωνα με τον επιστημονικό υπεύθυνο της «Καλλιστώ», βιολόγο, Γιώργο Μερτζάνη, η αρκούδα είχε καταβροχθίσει μεγάλη ποσότητα από ηλίανθους από παρακείμενη καλλιέργεια και διψασμένη κατέφυγε στην τσιμεντένια δεξαμενή, που έχει βάθος τουλάχιστον 3 μέτρα και χρησιμοποιείται για τη συγκέντρωση όμβριων υδάτων και στη συνέχεια την άρδευση. Δεν υπολόγισε, όμως, σωστά το βάθος και όπως έσκυψε, έπεσε μέσα.

Προσπάθειες
«Τα σημάδια από τα νύχια της στο περιμετρικό τοιχίο της δεξαμενής δείχνουν τις απεγνωσμένες προσπάθειες του ζώου να βρει διέξοδο. Ομως, το μεγάλο βάθος αποδείχθηκε μοιραίο και η αρκούδα δεν μπόρεσε να υπερπηδήσει το τοιχίο και να απεγκλωβιστεί», μας είπε ο κ. Μερτζάνης. Επειτα από ώρα υπερπροσπάθειας και αφού δεν κατάφερε να βρει βοήθεια απέξω, καθώς κανείς δεν έτυχε να περνά από εκεί, η αρκούδα παραδόθηκε και υπέκυψε. Τα μέλη της «Καλλιστώ» ζήτησαν τη βοήθεια της πυροσβεστικής υπηρεσίας, η οποία επιστράτευσε γερανοφόρο όχημα και έβγαλε έξω από τη δεξαμενή το νεκρό ζώο. Πριν από 3 χρόνια ένα ανάλογο περιστατικό σημειώθηκε στο Μέτσοβο, αλλά οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έσπευσαν και απελευθέρωσαν από ανάλογη δεξαμενή δύο νεαρές αρκούδες. «Οι δεξαμενές άρδευσης μετατρέπονται συχνά σε παγίδες θανάτου, όχι μόνο για την αρκούδα, αλλά και για άλλα ζώα. Εμείς προτείνουμε να καλύπτονται οι δεξαμενές αυτές με συρματόπλεγμα, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή των ζώων», μας είπε ο κ. Μερτζάνης. Η Τρικουκιά στα Γρεβενά, όπου σημειώθηκε το θανατηφόρο περιστατικό, είναι περιοχή επαναποίκησης της αρκούδας και ο θάνατος της αρκούδας ανησυχεί τους βιολόγους σχετικά με τη μελλοντική επιβίωση του είδους. Αλλωστε, δεν πέρασαν παρά μόλις δύο μήνες από τον σοβαρό τραυματισμό μίας άλλης αρκούδας, στην παλιά Εθνική Οδό Καλαμπάκας - Γρεβενών, κοντά στη Δεσκάτη. Τα μέλη της «Καλλιστώ» είχαν εντοπίσει τότε μόνο κάποιες κηλίδες αίματος, χωρίς να καταφέρουν να βρουν το τραυματισμένο ζώο, που εύχονται να αποθεραπεύτηκε.

Η «ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ» ΤΩΝ ΑΡΚΟΥΔΩΝ

  • Από τα πλέον απειλούμενα είδη στη χώρα μας αποτελούν οι αρκούδες
  • 250 με 260 άτομα είναι ο συνολικός πληθυσμός τους.
  • Ζουν στις πιο απόμερες περιοχές στην Πίνδο και στη Ροδόπη.
  • Σχηματίζουν δύο μικρούς πληθυσμούς που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους.
  • Εξι αρκούδες έχουν χάσει τη ζωή τους τους τελευταίους 6 μήνες.
  • Οι δύο από αυτές τραυματίστηκαν θανάσιμα στον άξονα της Εγνατίας οδού, στο τμήμα Παναγιά - Γρεβενά, και οι τέσσερις στον κάθετο άξονα Σιάτιστα - Κρυσταλλοπηγή.
  • 23 απώλειες έχουν καταγραφεί τα τελευταία 5 χρόνια.
  • Στη χώρα μας φιλοξενείται σχεδόν το 50% της καφέ αρκούδας στη δυτική και νότια Ευρώπη.
Πηγή: Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου