Οι αρκούδες βρίσκονται σε χειμερία νάρκη, αλλά τα τροχαία με θύματα προστατευόμενα άγρια θηλαστικά δεν σταμάτησαν στη Δυτική Μακεδονία.
Ενα λυκάκι 9 μηνών βρέθηκε νεκρό στην εθνική οδό Αμυνταίου - Φλώρινας, δύο μήνες μετά τον θάνατο άλλου ενός μέλους της ίδιας αγέλης, ενός ενήλικου αρσενικού λύκου, στο ίδιο τμήμα του οδικού άξονα, που δεν διαθέτει καμία περίφραξη παρόλο που πρόκειται για εθνική οδό.
Το άτυχο ζώο, γένους θηλυκού και βάρους 13 κιλών, βρέθηκε με τραύματα στο κεφάλι από τη σύγκρουση με το αυτοκίνητο.
Σύμφωνα με την καταγραφή του πληθυσμού του λύκου που έκανε ο «Αρκτούρος» το 2006, ο αριθμός του λύκου στην περιοχή της Φλώρινας παραμένει σταθερός τα τελευταία δέκα χρόνια και αριθμεί 3 έως 4 αγέλες.
«Το περιστατικό αναδεικνύει για άλλη μία φορά τα τροχαία ατυχήματα ως νέα σοβαρή απειλή για την επιβίωση σπάνιων ειδών της άγριας πανίδας και οδηγεί εύλογα στο ερώτημα αν τελικά η αύξηση των τροχοφόρων οχημάτων, η συνεχής διάνοιξη δρόμων καθώς και η πλημμελής ή ανύπαρκτη περίφραξη στις οδούς είναι οι αιτίες που οδηγούν την άγρια ζωή όλο και πιο κοντά σε κατοικημένες περιοχές, αλλά τελικά και στην εξόντωσή της», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η περιβαλλοντική οργάνωση.
Ο λύκος προστατεύεται σε όλη την Ευρώπη από τη νομοθεσία με τη Σύμβαση της Βέρνης και την Οδηγία 92/43 της ΕΕ, ενώ στην Ελλάδα έπαψε να θεωρείται επιζήμιο είδος από το 1991 και χαρακτηρίζεται επίσημα ως «τρωτό» είδος.
Οι απειλές για την επιβίωσή του στην Ελλάδα είναι κυρίως ανθρωπογενείς και έχουν να κάνουν με τη συνεχή υποβάθμιση των βιοτόπων, τη μείωση διαθεσιμότητας φυσικής λείας, τη μεταστροφή της κτηνοτροφίας από ελεύθερη (εκτατική) σε σταβλισμένη (εντατική), αλλά και την αρνητική εικόνα του μόνιμου «κακού» των παραμυθιών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου