Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Εκαναν καυσόξυλα τα πεύκα της Σκιάθου

ΑΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΔΑΣΟΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΙΣ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙΕΣ

Αποψιλώνουν τη Σκιάθο, κόβοντας πεύκα σε ένα σπάνιας ομορφιάς αισθητικό δάσος στα νότια του νησιού, με σκοπό να τα χρησιμοποιήσουν ως καυσόξυλα σε τζάκια και ξυλόσομπες.

Υπολογίζεται ότι το 1/5 του δάσους έχει καταστραφεί και σύμφωνα με τους ειδικούς χρειάζεται πολλά χρόνια για να επανέλθει στην προηγούμενη κατάσταση
Υπολογίζεται ότι το 1/5 του δάσους έχει καταστραφεί και σύμφωνα με τους ειδικούς χρειάζεται πολλά χρόνια για να επανέλθει στην προηγούμενη κατάσταση
Αποψιλώνουν τη Σκιάθο, κόβοντας πεύκα σε ένα σπάνιας ομορφιάς αισθητικό δάσος στα νότια του νησιού, με σκοπό να τα χρησιμοποιήσουν ως καυσόξυλα σε τζάκια και ξυλόσομπες. Σαν να μην έφτανε αυτό, επιτήδειοι έφτασαν στο σημείο να κόβουν ελιές από περιφραγμένες εκτάσεις ελαιώνων στη βόρεια πλευρά, αλλά και βελανιδιές από δυσπρόσιτα σημεία.
«Είναι φοβερό αυτό που συμβαίνει. Το δάσος Μαντράκι, που αποτελεί συνέχεια των Κουκουναριών, αποψιλώνεται κάθε μέρα και πλέον η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Εχουμε αποφασίσει να συστήσουμε ομάδες εθελοντών για να περιφρουρούν τα δάση και θα ζητήσουμε από τον δήμο την ελεγχόμενη διέλευση στα δάση, τους χειμερινούς μήνες», είπε στο «Εθνος», ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου «Η Σκιάθος», Θόδωρος Τζούμας.
Καταστροφή
Η παράνομη υλοτομία έχει καταστρέψει ένα μεγάλο μέρος στο Μαντράκι. Υπολογίζεται ότι το 1/5 του δάσους έχει καταστραφεί και σύμφωνα με τους ειδικούς χρειάζεται πολλά χρόνια για να επανέλθει στην προηγούμενη κατάσταση.
Το Μαντράκι έχει χαρακτηριστεί αισθητικό δάσος -όπως και πολλά άλλα στη Σκιάθο- με Προεδρικό Διάταγμα του 1977 (Φ.Ε.Κ. 248 ΔΙ77, 13-6-1977) και επιβάλλεται η προστασία της πανίδας, της χλωρίδας και του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους τους.
«Στη Σκιάθο των 48.000 στρ., τα 30.000 στρ. είναι δασική έκταση και όλα τα δάση είναι χαρακτηρισμένα ως αισθητικά. Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει οικονομικό πρόβλημα και στενότητα στα νοικοκυριά, αλλά η λύση δεν είναι να αποψιλώνουμε τα δάση», μας είπε ο κ. Τζούμας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο νησί δεν υπάρχει έμπορος ξυλείας και τα προηγούμενα χρόνια οι κάτοικοι προμηθεύονται ξύλα από τον Βόλο. Φέτος ωστόσο είναι πολύ λιγότερες οι ποσότητες ξυλείας που έφτασαν, όμως οι αυλές πολλών σπιτιών και οι αποθήκες είναι γεμάτες ξύλα.
Μ. ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ, Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου