Της ΛΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ, Δημοσιεύθηκε Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Είναι η σκιά. Το μέλι και η εκδρομή. Η υπερηφάνεια, το λάδι, η πατάτα. Ο κατάλογος με τα πράγματα -τα αγαθά, αλλά και τις αξίες- που μας προσφέρει η ελληνική φύση είναι μακρύς. Δεν θα άξιζε να τα υπερασπιστούμε;
Η ιδέα ανήκει στο ελληνικό γραφείο της WWF που αποφάσισε φέτος να δώσει ειδικό χαρακτήρα στην ελληνική συμμετοχή στην «Ωρα της Γης» που θα σημάνει για τέταρτη συνεχή χρονιά το Σάββατο 31 Μαρτίου σε όλο τον πλανήτη. Μολονότι στην Ελλάδα που μαστίζεται από την κρίση η προστασία του περιβάλλοντος έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα, η οργάνωση υποστηρίζει πως είναι η κατάλληλη ώρα για να επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο. «Η ελληνική φύση με τις αμέτρητες εναλλαγές της μας δίνει ανάσα και στήριγμα. Δεν είναι μόνο τα ζώα και τα φυτά, είναι η ιστορία, η πολιτιστική μας κληρονομιά, τα τοπικά προϊόντα. Σε μια εποχή που οι ανάγκες επαναπροσδιορίζονται, πολλοί μπορεί να θεωρήσουν την προστασία του περιβάλλοντος «πολυτέλεια».
Εμείς είμαστε από την απέναντι πλευρά. Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη», αναφέρουν. «Σε μια εποχή βαθιάς κρίσης, πού πρέπει να οχυρωθούμε; Πού πρέπει να ψάξουμε για το πολύτιμο αντίδοτο στην απαισιοδοξία; Για εμάς αυτός ο τόπος είναι το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας» τονίζουν, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στη φετινή «Ωρα της Γης». Ειδικά φέτος, μπορούμε να συμβάλουμε στον σκοπό καταγράφοντας ένα προς ένα τα αγαθά και τις αξίες που μας προσφέρει η ελληνική φύση και θέλουμε να προστατεύσουμε. Επισκεπτόμαστε τη σελίδα του WWF Ελλάς στο facebook και στέλνουμε το δικό μας μήνυμα αρχίζοντας με τη φράση «Μπορούμε να σώσουμε...». Μοιραζόμαστε το μήνυμά μας με τους φίλους μας στο facebook και στη δουλειά. Εάν το επιθυμούμε, τοποθετούμε web banner στο blog ή στο site μας (το κατεβάζουμε από το σάιτ της WWF, wwf.gr). Ηδη, στη σελίδα στο facebook (facebook.com/WWFGreece) πλήθος χρηστών έχουν «επισυνάψει» το δικό τους μήνυμα γι' αυτά που οι ίδιοι πιστεύουν ότι έχουμε χρέος να σώσουμε στον αγώνα μας για την προστασία του περιβάλλοντος - το δικό τους μήνυμα αισιοδοξίας. «Μπορούμε να σώσουμε την ηρεμία», έγραψε κάποιος. «Μπορούμε να σώσουμε την απόδραση». Τη γαλήνη, την αρμονία, τη σοφία, την αρχοντιά, την ανθισμένη αμυγδαλιά. Μηνύματα θα συγκεντρώνονται ώς τις 31 Μαρτίου, απλά ή εικονογραφημένα με μια φωτογραφία της ελληνικής φύσης.
Η εκστρατεία θα κορυφωθεί εκείνο το Σάββατο, οπότε στις 8.30 μ.μ. όλοι μας θα ενώσουμε τα μηνύματα και τις δυνάμεις μας και θα σβήσουμε τα φώτα για μία ώρα. Για πρώτη φορά η κίνηση δεν είναι απλά συμβολική. «Αυτό είναι το συνθηματικό μας για την επόμενη μέρα, που πρέπει να είναι μέρα συμμετοχής για την προστασία του περιβάλλοντος» λένε από το WWF Ελλάς. «Σας θέλουμε και πάλι κοντά μας. Ακόμα περισσότερο φέτος που η «Ωρα της Γης» στέλνει αποφασιστικό μήνυμα συμμετοχής και αισιοδοξίας για την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος».
Από το 2007, στο Σίδνεϊ
Η δράση Ωρα της Γης, με στόχο την ευαισθητοποίηση κατά της κλιματικής αλλαγής, ξεκίνησε το 2007 στο Σίδνεϊ με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση και της εφημερίδας The Sydney Morning Herald. Από τότε έχει εξαπλωθεί σε 5.251 πόλεις, αγγίζοντας 1,8 δισ. ανθρώπους σε 135 χώρες και 7 ηπείρους. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε εμβέλεια περιβαλλοντικό γεγονός στην ιστορία, που φέτος έχει σύνθημα «I Will If You Will» («Θα το κάνω, εάν εσύ το κάνεις»). Η φετινή εκστρατεία ενθαρρύνει τους ανθρώπους να μοιραστούν δημοσίως μέσω facebook, twitter και άλλων δικτύων αυτά που «τολμούν» να αλλάξουν, δεσμεύοντας τους ίδιους σε μια υπόσχεση και ταυτόχρονα τους φίλους, την οικογένεια, τους πελάτες ή τα μέλη τους σε μια πρόκληση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου