Περίπου 2.700 επιστήμονες από 80 χώρες, ύστερα από δέκα χρόνια, ολοκλήρωσαν τη μεγαλύτερη «απογραφή» της παγκόσμιας θαλάσσιας ζωής, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται επισήμως σήμερα στο Λονδίνο, καταγράφοντας 20.000 νέα είδη. Το ένα πέμπτο, ωστόσο, των ωκεανών μένει ανεξερεύνητο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Όπως εκτιμούν επιστήμονες, εκτός από τα περίπου 250.000 θαλάσσια είδη που είναι ήδη γνωστά, τουλάχιστον 750.000 θαλάσσια είδη δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμα.
Οι επιστήμονες, ωστόσο, "δεν διαθέτουν καμία πληροφορία" για το περίπου ένα πέμπτο των ωκεανών, επισημαίνεται στην εν λόγω έκθεση, για τον λόγο αυτό θα μπορούσε κάποιος να καταλήξει στο συμπέρασμα πως "πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο θαλάσσιων ειδών".
Ειδικότερα όσον αφορά στα ψάρια, που αποτελούν ένα πολύ μικρό τμήμα των οργανισμών των θαλασσών μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί 16.764 είδη, ενώ υπολογίζεται ότι υπάρχουν ακόμη περίπου 5.000 είδη.
Δεν θα το περίμενε κανείς, αλλά η συντριπτική πλειονότητα των οργανισμών των ωκεανών είναι τα μικρόβια που αποτελούν το 90% του συνολικού βάρους της θαλάσσιας ζωής.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι, ανά γεωγραφική περιοχή, το ποσοστό των θαλάσσιων ειδών που δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί, διαφέρει και κατανέμεται ως εξής. Στην Ευρώπη το 10%, στα βάθη της Μεσογείου Θάλασσας το 75%, στη Ν. Αφρική το 38%, στην Ανταρκτική το 39 - 58%, στην Ιαπωνία το 80%, στην Αυστραλία το 80%. Η Μεσόγειος παραμένει μία από τις πιο ανεξερεύνητες θάλασσες από πλευράς ζωής στους βυθούς της.
Οι επιστήμονες χαρτογράφησαν τις διαδρομές που ακολουθούν τα θαλάσσια είδη με τη συνδρομή δορυφόρων και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών. Τα στοιχεία αυτά πρέπει να αποτελέσουν τη "βάση για την εκτίμηση των μεταβολών που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και την ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως οι πετρελαιοκηλίδες", τονίζουν οι επιστήμονες.
Ένα μεγάλο μέρος από τις παραπάνω πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα www.iobis.org.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου